Медіаорганізації світової мережі IFEX засудили агресію щодо журналістів в Україні

Медіаорганізації світової мережі IFEX засудили агресію щодо журналістів в Україні

10 Грудня 2013
3801

Медіаорганізації світової мережі IFEX засудили агресію щодо журналістів в Україні

3801
Медіаорганізації світової мережі IFEX засудили агресію щодо журналістів в Україні
Медіаорганізації світової мережі IFEX засудили агресію щодо журналістів в Україні

Міжнародні медійні організації, члени  глобальної світової мережі IFEX із захисту свободи слова засудили жорстокі напади на більш ніж 50 журналістів під час акцій протесту в Україні. Про це йдеться у їх спільній заяві.

 

Заяву підписали 40 медійних організацій з різних країн світу. Підписанти занепокоєні побиттями журналістів під час штурму Адміністрації президента 1 грудня,  рейдом на опозиційні видання 9 грудня та іншими подіями.

 

Медійні організації закликали українську владу вдатись до конкретних заходів для притягнення винних у нападах до кримінальної відповідальності та припинити обмеження свободи слова і зібрань.

 

 Далі «Детектор медіа» подає текст заяви повністю:

 

«Ми, 40 медіаорганізацій - членів глобальної мережі IFEX, що нижче підписалися, рішуче засуджуємо недавні напади на журналістів та мирних демонстрантів під час акцій протесту у Києві.

 

Під час масових демонстрацій протягом декількох днів з 29 листопада по 1 грудня, за даними Інституту масової інформації (ІМІ), члена IFEX в Україні, більше 50 місцевих та іноземних журналістів були жорстоко побиті, отримали поранення від світлошумових гранат, каменів, або постраждали від сльозогінного газу.

 

Згідно з аналізом ситуації від ІМІ, очевидно, що багато журналістів були побиті міліцією навмисно. За словами журналістів, пред'явлення посвідчень або їхня зовнішня ідентифікація як преси не захистила їх від нападу.

 

Крім того, 1 грудня було здійснено напад на приміщення Спілки письменників України, де протестуючі шукали притулок від насильства, і принаймні один письменник, як повідомляється, отримав поранення, намагаючись захистити протестувальників.

 

На фоні наростання протестів, у яких беруть участь сотні тисяч демонстрантів, які вимагають відставки президента, міліція здійснила рейд на три опозиційних ЗМІ 9 грудня, під час якого у цих ЗМІ було вилучено комп'ютери і сервери.

 

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко заявив, що ті, хто публічно заявляють про невинність демонстрантів, затриманих міліцією, можуть зіткнутися із звинуваченнями відповідно до статті 378 Кримінального кодексу України, яка забороняє «втручання в діяльність суду». Схоже, що ця заява загрожує праву окремих осіб вільно і мирно висловлювати свою думку щодо протестів і поведінки сил безпеки.

 

Ми закликаємо українську владу відреагувати шляхом прийняття конкретних заходів для притягнення винних у нападах до кримінальної відповідальності, припинити обмеження свободи слова і зібрань.

 

Таким чином, ми закликаємо українську владу:

- Виявити і покарати винних у побитті журналістів, фотографів і операторів, які висвітлювали публічні акції в Україні з 29 листопада по 1 грудня.

- Гарантувати відсутність будь-яких незаконних обмежень права на свободу вираження поглядів.

- Впровадити видимі індивідуальні номери на шоломах солдатів спецпідрозділів міліції, відомої як «Беркут», що дозволить їх чітко ідентифікувати, і допоможе покласти край безкарності за їхньому зловживанню службовим становищем.

- Вимагаємо негайної відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, який несе відповідальність за дії міліції і, зокрема, спецпідрозділу «Беркут».

 

Institute of Mass Information

Active Watch - Media Monitoring Agency

Afghanistan Journalists Center

Africa Freedom of Information Centre

Albanian Media Institute

Arabic Network for Human Rights Information

Association of Caribbean Media Workers

Bahrain Center for Human Rights

Canadian Journalists for Free Expression

Cartoonists Rights Network International

Center for Media Freedom and Responsibility

Centre for Independent Journalism - Malaysia

Electronic Frontier Foundation

Foundation for Press Freedom - FLIP

Freedom Forum

Globe International Center

Independent Journalism Center - Moldova

Index on Censorship

Initiative for Freedom of Expression - Turkey

Institute for the Studies on Free Flow of Information

International Press Institute

International Publishers Association

Journaliste en danger

Journalists' Trade Union

Media, Entertainment and Arts Alliance

Media Foundation for West Africa

Media Rights Agenda

Observatorio Latinoamericano para la Libertad de Expresión - OLA

Pacific Islands News Association

Pakistan Press Foundation

Palestinian Center for Development and Media Freedoms - MADA

PEN American Center

PEN Canada

Public Association "Journalists"

Reporters Without Borders

Southeast Asian Press Alliance

World Association of Newspapers and News Publishers

World Press Freedom Committee»

 

Нагадаємо, понад 50 журналістів зазнали побиття і переслідувань під час висвітлень євромайданів. Більшість із них постраждали, висвітлюючи 1 грудня сутички на вулиці Банковій у Києві. З-поміж іншого, журналістів били бійці спецпідрозділу МВС «Беркут». Більшість постраждалих представників ЗМІ переконані, що спецзагін міліції цілеспрямовано так діяв щодо них.

 

Прокуратура Києва проводить розслідування за зверненнями представників мас-медіа щодо подій 1 грудня на вулиці Банковій, коли під час штурму Адміністрації президента постраждали представники ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3801
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду