«Інститут медіа права» вважає застосування сили проти журналістів на євромайданах злочином за ст. 171 ККУ

«Інститут медіа права» вважає застосування сили проти журналістів на євромайданах злочином за ст. 171 ККУ

3 Грудня 2013
3424

«Інститут медіа права» вважає застосування сили проти журналістів на євромайданах злочином за ст. 171 ККУ

3424
«Інститут медіа права» вважає застосування сили проти журналістів на євромайданах злочином за ст. 171 ККУ
«Інститут медіа права» вважає застосування сили проти журналістів на євромайданах злочином за ст. 171 ККУ

«Інститут медіа права» (ІМП) висловлює обурення брутальним побиттям журналістів, які виконували свої професійні обов'язки, бійцями спецпідрозділу МВС «Беркут», що захищали Адміністрацію Президента України, і закликає владу негайно припинити насильство проти журналістів. Про це йдеться у заяві, яку отримала «Детектор медіа».

 

«Під час подій, що мали місце 1 грудня на вулиці Банковій у м. Києві, представники влади нещадно били кийками та ногами не лише людей, які провокували конфлікт, але й журналістів, які фіксували події. Як наслідок понад 50 українських та іноземних журналістів отримали тілесні ушкодження. Міліція чітко бачила і мала розуміти, що ці люди не становлять жодної загрози, однак це їх не зупинило. Крім фізичного насильства проти журналістів також була знищена професійна апаратура: фотоапарати та відеокамери. Події зафіксовані на фото та відео, а також свідченнями очевидців. Зокрема постраждали журналісти Reuters, AFP, «Української правди», 5 каналу, «Українського тижня», LB.UA, UBR та ін.», - йдеться у заяві.

 

«Інститут медіа права» також зазначає, що протягом попередніх днів журналісти ставали об'єктами нападів як з боку правоохоронців, так і з боку провокаторів, які, як стверджується, організовані владою з метою дестабілізації ситуації в країні.

 

ІМП нагадує, що одним з основних завдань міліції є забезпечення особистої безпеки громадян,  захист  їх  прав  і свобод, законних інтересів. За висновком  ІМП, застосування сили проти журналістів під час акцій громадського спротиву визначається законом як перешкоджання  їх законній професійній діяльності.

 

«Закон говорить, що застосування сили, має бути виправданим обставинами і пропорційним загрозам. Є очевидним той факт, що журналісти, які фіксували події з метою об'єктивного висвітлення, не становили жодної загрози життю й здоров'ю працівників міліції чи громадян, а відтак застосування сили щодо журналістів є перешкоджанням їх професійній діяльності, за що передбачена кримінальна відповідальність», - йдеться у заяві ІМП.

 

«Інститут медіа права» закликає владу негайно припинити насильство проти журналістів, розслідувати вже вчинені злочини і компенсувати майновий та моральних збиток потерпілим. Медіаюристу також закликали міжнародну журналістську спільноту підтримати своїх колег і засудити дії українською влади.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», «Інститут медіа права» (ІМП) пропонує правову допомогу журналістам та іншим представникам ЗМІ, які постраждали від неправомірних дій правоохоронних органів під час мирних протестів. Юристи та волонтери ІМП надаватимуть консультації, складатимуть юридичні документи, забезпечать захист у суді тощо.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3424
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду