Побий журналіста – стань телезіркою?

Побий журналіста – стань телезіркою?

19 Листопада 2013
6566

Побий журналіста – стань телезіркою?

6566
Навіщо з Тітушка намагаються зробити журналіста і як медіаспільнота має реагувати на спроби таких перевтілень- опитування ТК. Відповідають Роман Бочкала, Володимир Мжельський, Юрій Луканов, Ігор Розкладай, Олег Наливайко, Євген Кузьменко, Оксана Романюк
Побий журналіста – стань телезіркою?
Побий журналіста – стань телезіркою?

18 жовтня журналістка Оксана Шкода заявила, що Вадим Тітушко, якого суд визнав винним у вчиненні хуліганських дій проти журналістів Владислава Соделя та Ольги Сніцарчук під час мітингу опозиції 18 травня,  отримав посвідчення журналіста й планує стати телеведучим. Посвідчення «спортсмену» надала продакшн-телестудія «Діалог». Генеральний продюсер студії Армен Мартиросян підтвердив цю інформацію.

 

У коментарі «Детектор медіа» пан Мартиросян розповів, що вирішив узяти на роботу Тітушка, бо вважає його невинним у побитті журналістів. «Він цілком нормальна та адекватна людина», - так генпродюсер обґрунтував свій підхід до вибору кадрів у продакшн. До речі, студія «Діалог», за словами пана Мартиросяна, співпрацює з різними телеканалами. Зокрема, виробляла проекти «Еко патруль» для «Еко-TV», «Танці з Владом Ямою» та «Нічні спокуси з Беллою Огурцовою».

 

«Тепер на нього (Вадима Тітушка. - ТК) поширюються всі права та обов'язки журналістів. Зокрема й ст. 171 КК України про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів», - наголошує Оксана Шкода.

 

 Пан Мартиросян підтвердив, що Вадим Тітушко стане журналістом за будь-яких обставин

 

Однак, як дослідив сайт «Наші гроші», посвідчення, видане Вадиму Тітушку - недійсне. Адже, за інформацією видання, ТОВ «Центр культури «Діалог» (код ЄДР 37534584) станом на 1 листопада 2013 року не зареєстровано ані у Державному реєстрі телерадіоорганізацій, ані у реєстрі друкованих ЗМІ та інформагентств. Також посвідчення пана Тітушка підписане В'ячеславом Домбровським, який насправді був директором «Діалогу» до серпня 2011 року й зараз не має права підписувати офіційний документ. З 2011 року директором ТОВ «Центр культури «Діалог» є Анна Найда, дружина засновника і генпродюсера ТОВ Армена Мартиросяна.

 

«Детектор медіа» звернулася до керівників, профспілкових об'єднань, медіаюристів та колег із проханням прокоментувати, навіщо з Вадима Тітушка намагаються зробити журналіста і як медіаспільнота має реагувати на спроби таких перевтілень.

 

Відповідають Роман Бочкала, Володимир Мжельський, Юрій Луканов, Ігор Розкладай, Олег Наливайко, Євген Кузьменко, Оксана Романюк.

 

 

Роман Бочкала, спецкор каналу «Інтер»:

 

- В Україні дуже легко отримати будь-яке посвідчення. Тим більше журналістське. На жаль. Коли в нас вибори, то на кожній дільниці десятки журналістів з квадратними обличчями, які стають лицарями пера й мікрофона лише на один день, аби отримати певні права, які мають співробітники ЗМІ. І ці люди мають легітимні «корочки» з печаткою та підписом головного редактора - типу тої, що зараз має Тітушко.

 

А ще пригадую, як колеги з одної продакшн-студії розповідали: кілька років тому вони мали їхати на зйомки в Європу. І постало питання отримання шенгенської візи для водія. Журналістам простіше отримати візу. І водій швидесенько став членом поважної журналістської спілки, хоча за все життя не написав жодної публікації. Питання коштувало недорого. А ще пам'ятаю, як знайомий бізнесмен хизувався журналістським посвідченням, яке йому було потрібно, аби тільки отримати дозвіл на травматичну зброю. І він вирішив це питання, здається, просто за пляшку коньяку. Тож чого тут дивуватися? Конкретно стосовно Тітушка, думаю, це якийсь піар-хід. Хлопця намагаються використати.

 

 Відсутність спеціальної освіти і вирок суду, за словами Армена Мартиросяна, не можуть бути перешкодами для Вадима Тітушка у здобутті права на професію журналіста

 

 

Володимир Мжельський, шеф-редактор 5-го каналу:

 

- Одним Тітушком більше, одним менше. Як я розумію, він поки що визначається, на якому каналі буде ведучим. У мене більше запитань до людей, які захочуть із Тітушка зробити зірку, тому що він - спосіб досягти певної мети для певних людей. Так от, коли ми зрозуміємо, хто ці люди, їм треба буде ставити питання.

 

А таких, як Тітушко, багато. Він проявився 18 травня, а міг би проявитись у іншій історії. Але те, що буде на одну таку людину більше - це погано. Я вважаю, що журналістська спільнота не має на нього реагувати, бо це лише зайвий піар. Завтра він може отримати посвідчення юриста. Давайте подивимось, де він з'явиться, що робитиме. Тому що, я думаю, це піар-хід.

 

 

Юрій Луканов, голова НМПУ:

 

- Це чудово, що хлопця вдалося працевлаштувати. Вірю, що з нього вийде справжній ведучий. Але на цьому не варто зупинятися. Мине трохи часу, він досягне відповідного віку, і його можна буде висунути в президенти. Буде ще один проффесор в президентському кріслі.

 

А якщо на «журналіста» Тітушка під час висвітлення ним подій на якійсь із виборчих дільниць нападуть які-небудь Влад Содель і Ольга Сніцарчук, то потім їх засудять за перешкоджання професійній журналістській діяльності за 171-ю статтею Кримінального кодексу. І Ммдіа-профспілка, звісно, грудьми стане на захист молодого проффесіонала. Таким чином ми продемонструємо професійну солідарність.

 

 

Ігор Розкладай, юрист Інституту медіа права:

 

- Свобода слова передбачає наявність думок, які нам не подобаються, дратують і шокують. З цієї точки зору можливість появи телезірки Тітушка дратує, гнівить, але має право на існування. Звісно, в нормальній державі важко уявити медіа, яке б дозволило собі взяти на роботу людину, яка ще вчора показувала власні спортивні досягнення на своїх майбутніх колегах по цеху. Але ми в Україні й абсурдні речі в нашій державі - достатньо звичне явище.

 

Очевидно, в цій ситуації має реагувати не закон. Законом неможливо прописати застережники проти людей, які нам не подобаються. Та й будь-які вимоги до журналістів чи ЗМІ на цьому історичному етапі можуть бути використані проти них же. Тому, вочевидь, має реагувати журналістське середовище - через публічне осуд, несприйняття, бойкот. Журналісти мали би публічно сказати, що не хочуть працювати з цією людиною.

 

Щодо перспектив новоспеченого репортера - в кращому випадку з нього роблять ведучого спортивних програм, в гіршому - він поповнить лади громадських чи політичних діячів під вивіскою «журналіст».

 

 

Олег Наливайко, голова НСЖУ:

 

- Може, ця телестудія шукає ведучого програми про колекторські компанії, то будуть мати фактурного ведучого. Тільки в творчих дискусіях редакторам і режисерам треба бути дуже обережними з новим репортером, щоб не довелося потім судитися.

 

А якщо серйозно, то це дискредитація нашої професії, як це було на Івано-Франківщині, коли за 200 грн кожен міг купити прес-карту, ще й із записом, що він є професійним журналістом. Треба прискорити рішення нашої медіаспільноти про запровадження єдиної національної прес-карти, бо ще пара таких репортерів - і люди почнуть від нас переходити на інший бік вулиці, а охорона зачинятиме двері й викликати міліцію на допомогу.

 

Але ж «якщо зірки запалюються, то це комусь потрібно»?

 

 

Євген Кузьменко, «Цензор.нет», проект «Третий глаз»:

 

- Со стороны Титушко это желание «чисто пробиться в телек; там, говорят, бабла платят немеряно, и, типа, популярным можно стать, бабы будут на шею вешаться». Он смотрит на телевизионный успех Виталия Кличко, Александра Усика, Василия Ломаченко - и хочет такой же славы; благо, телегеничностью бог не обидел, да и вообще Вадик «хавает себя от и до». Со стороны телевизионщиков это желание заполучить одиозную фигуру, создать ему новую мифологию - и запустить в эфир. А почему бы и нет? Если рейтинги будут зашкаливать, то кого угодно можно пригласить, хоть Ганнибала Лектора.

 

С такими представлениями о прекрасном Титушко скоро станет образцом для подражания. Прямо как Виктор Федорович: у него тоже было нелегкое детство и сложная юность, но он всё преодолел - и теперь весь в шоколаде делает сложной жизнь другим людям.

 

 

Оксана Романюк, виконавчий директор ІМІ, представник в Україні «Репортерів без кордонів»:

 

- Думаю, в даному випадку йдеться про тролінг справжніх журналістів чи недолугий епатаж. Тітушко в цих обставинах виглядає дуже подібним до іграшки в руках чужих людей, які використовують його відомість у певних цілях. Крім того, перетворення Тітушка, чиє прізвище дало назву цілому соціальному явищу, на телеведучого, хоча й виглядає як фарс, водночас вписується в кампанію з дискредитації реальних журналістів, яка останнім часом триває в Україні.

 

Крім того, який це сигнал іншим тітушкам? Побий журналіста - стань телезіркою??

 

В країні, де й так панує безкарність, де із 115 випадків перешкоджань лише 5 дійшли до суду - і одна з цих справ Тітушка, подібні ситуації виглядають надзвичайно цинічно.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6566
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду