15 журналістів з Кременчука заявляють, що у місті немає проблем зі свободою слова

6 Листопада 2013
4426
6 Листопада 2013
14:53

15 журналістів з Кременчука заявляють, що у місті немає проблем зі свободою слова

4426
15  журналістів з Кременчука заявляють, що у місті немає проблем зі свободою слова

15 кременчуцьких журналістів надіслали відкритий лист в Міжнародну федерацію журналістів (МФЖ), у якому заявляють, що не зазнають утисків свободи слова. Про це йдеться у відкритому листі до МФЖ у зв'язку із заявою федерації щодо конфлікту місцевої влади Кременчука з незалежними ЗМІ.

 

Журналісти, які підписались під відкритим листом, припустили, що МФЖ, зробивши заяву на підтримку ЗМІ, достеменно не розібралась у ситуації, з неуважністю та поспіхом. Автори листа звертають увагу на кілька неточностей, які були наведені у заяві федерації щодо проблем зі свободою слова у Кременчуці. Зокрема журналісти обурились, що газету «Програма Плюс» в МФЖ назвали «Панорама Плюс», а процеси, що тривають навколо питань власності єдиної міської телекомпанії «Візит», названо «ренаціоналізацією».

 

«Все вищезазначене свідчить лише про те, що представники Міжнародної федерації журналістів, які готували публічну заяву, достеменно не розібрались у ситуації. А розповсюдженою заявою завдали шкоди авторитету та репутації МФЖ», - заявили автори листа.

 

Журналісти, які підписались під відкритим листом, зауважують, що діюча редакційна політика приватної телекомпанії «Візит» не є об'єктивною, а також, що редакційна політика «Візиту» «спрямована виключно на нанесення шкоди репутації міського голови та міста».

 

Автори листа заявили, що у Кременчуці існує проблема не свободи слова, а відповідальної журналістики. «Ми заявляємо, що в Кременчуці немає очевидних проблем з відповідальною свободою вираження поглядів та зі збором інформації. Журналісти всіх ЗМІ допускаються на всі наради, публічні заходи, пленарні засідання міської ради. Немає жодних проблем з акредитацією і доступом журналістів до будь-якої посадової особи, включаючи міського голову, який щонайменше раз на тиждень проводить відкриті брифінги для преси. Натомість ми вважаємо, що в Кременчуці існує проблема відповідальної журналістики, яка має дотримуватись професійних стандартів та міжнародних норм права на свободу вираження поглядів. Нам дуже прикро, що окремі представники кременчуцьких ЗМІ спонукали вас виступити із такою незваженою заявою», - йдеться у листі.

 

«Детектор медіа» подає далі повний текст заяви 15 кременчуцьких журналістів:

 

«Ми, журналісти Кременчука, що маємо значний стаж роботи у різних кременчуцьких засобах масової інформації, спантеличені заявою Міжнародної федерації журналістів відносно подій, які останнім часом розгортаються навколо приватної телекомпанії «Візит» у м. Кременчук.

 

Вимушені з сумом констатувати, що Міжнародна федерація журналістів поспіхом зробила, на наш погляд, передчасну заяву, яка не може викликати нашої підтримки, а тим більш схвалення. Про елементарну неуважність і поспішність у підготовці публічної заяви свідчать наступні факти. По-перше, газету «Програма Плюс» названо «Панорама Плюс». По-друге, процеси, що тривають навколо питань власності єдиної міської телекомпанії «Візит», упереджено названо «ренаціоналізацією». Далі - без пояснень, дії міського голови та очолюваного ним виконавчого комітету міської ради з цього питання визначено «абсурдними».

 

Все вищезазначене свідчить лише про те, що представники Міжнародної федерації журналістів, які готували публічну заяву, достеменно не розібрались у ситуації. А розповсюдженою заявою завдали шкоди авторитету та репутації МФЖ.

 

Ми, журналісти Кременчука, що підписались нижче, повідомляємо:

 

1. Приватна телекомпанія «Візит» -  єдина повноцінна міська телекомпанія, що свого часу створювалась за кошти промислових підприємств міста, коштів міського бюджету, коштів державного підприємства «Укртранснафта». Це вже достеменно відомий факт, про що свідчать офіційні документи. У судах нині триває розгляд справи (на підставі цих документів) про неправомірне привласнення телекомпанії подружжям Мельників - директором телекомпанії Олександром Мельником та головним бухгалтером Тамарою Замішайло (нині - Мельник). Привласнення телекомпанії відбувалось без будь-якої приватизації та роздержавлення. Широкій громадськості до минулого року були невідомі факти деталей привласнення. І ця інформація в повному обсязі стала відома широкому загалу через позицію міського голови Олега Бабаєва, який неодноразово публічно виступав за створення у Кременчуці справжнього суспільного телебачення.

 

2. Діюча редакційна політика приватної телекомпанії «Візит», на нашу думку, не є об'єктивною. Як свідчить аналіз інформаційних продуктів ПТК «Візит» (офіційний канал «Візиту» в Youtube), редакційна політика телекомпанії «Візит» спрямована виключно на нанесення шкоди репутації міського голови та міста. Об'єктивне інформування громади щодо подій у місті - далеко не на першому місці.

 

Об'єктивний доказ тому - у відеоархівах новин «Візиту»,  редакційна політика якого щодо міської влади змінилася різко у травні 2012 року. Спочатку у сюжетах взагалі зникли міський голова та його заступники. Після того вже мер фігурував у випусках новин виключно в негативному контексті.

 

Для нас, як для мешканців Кременчука, які до того ж працюють у кременчуцьких ЗМІ значну частину свого життя, очевидним є факт: редакційна політика приватної телекомпанії «Візит» є повністю залежною від інтересів подружжя Мельників, що взагалі немає нічого спільного зі свободою вираження поглядів чи об'єктивним висвітленням подій. Зважаючи на скрутну економічну ситуацію і обмежений ринок праці для журналістів у Кременчуці, працівники телекомпанії «Візит» та газети «Програма Плюс» (що також входить до власності подружжя Мельник) - є залежними від роботодавців, які використовують їх у власних інтересах і завжди використовували.

 

3. Ми заявляємо, що в Кременчуці немає очевидних проблем з відповідальною свободою вираження поглядів та зі збором інформації. Журналісти всіх ЗМІ допускаються на всі наради, публічні заходи, пленарні засідання міської ради. Немає жодних проблем з акредитацією і доступом журналістів до будь-якої посадової особи, включаючи міського голову, який щонайменше раз на тиждень проводить відкриті брифінги для преси.

 

Натомість ми вважаємо, що в Кременчуці існує проблема відповідальної журналістики, яка має дотримуватись професійних стандартів та міжнародних норм права на свободу вираження поглядів. Нам дуже прикро, що окремі представники кременчуцьких ЗМІ спонукали вас виступити із такою незваженою заявою.

 

4. Ми підтримуємо створення в Кременчуці справжнього громадського телебачення за міжнародними стандартами. Глибоко переконані: кожен професійний журналіст Кременчука має отримати доступ до створення професійного інформаційного продукту і його трансляції. Ми впевнені: лише аудиторія, а не окремі власники мають вирішувати, яка інформаційна продукція має бути в телевізійному ефірі.

 

5. Маємо окремо заявити, що поставивши підпис під цим зверненням до МФЖ, ми не представляємо ЗМІ та організації, де зараз працюємо.

 

Заради інформативності добровільно повідомляємо наші місця роботи.

 

Під відкритим листом свої підписи поставили:

 

1. Ірина Кожарська, зав. інформаційним відділом «Відкрите радіо», м. Кременчук

2. Микола Фельдман, головний редактор «Вісник Кременчука»;

3. Олена Орлова, відповідальний випусковий редактор «Кременчуцькі новини»;

4. Володимир Ейсмонт, випусковий редактор «АVтограф»;

5. Роман Кацай, головний редактор «АVтограф»;

6. Олена Ніколаєнко, літературний редактор тижневика «АVтограф»;

7. В'ячеслав Герасименко, журналіст тижневика «АVтограф»;

8. Олег Мирошниченко, журналіст тижневика «АVтограф»;

9.  Ольга Прядко, «Авторадіо-Кременук»;

10. Ірина Житня, журналіст тижневика «Кременчуцька панорама»;

11. Наталія Самодрина, журналіст «Вісник Кременчука»;

12. Наталія Мігунова, відповідальний секретар «Вісник Кременчука»;

13. Олена Ліпошко, журналіст «Вісник Кременчука»;

14. Євгенія Гамза, журналіст «Вісник Кременчука»;

15. Дмитро Бабець, фотокореспондент «Вісник Кременчука»»

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 29 жовтня Кременчуцька міська рада затвердила акт приймання-передачі до комунальної власності територіальної громади міста Кременчука 50% активів телевізійної вежі приватної телерадіокомпанії «Візит».

 

19 вересня Автозаводський райсуд міста Кременчук (Полтавська область) скасував державну реєстрацію кременчуцької телекомпанії «Візит» і передав 100% акцій комунальній Кременчуцькій телерадіокомпанії (КТРК). Раніше, в червні, журналісти кількох міських газет і телекомпанії «Візит» зробили заяву стосовно ситуації, що склалася на ТРК. Вони закликали протистояти спробам місцевої влади забрати приватну телекомпанію «Візит» у її власників і передати до комунальної власності.

 

Національна спілка журналістів України та Незалежна медіапрофспілка України  двічі виступали із заявами, в яких засуджувалася наміри влади відібрати телеканал «Візит» у законного власника.  

 

Міський голова Кременчука Олег Бабаєв заявив, що підприємці Тамара та Олександр Мельники, які володіють приватною телекомпанією «Візит», використовують підлеглих їм журналістів «лише як інструмент, прикриваючи свою сумнівну підприємницьку діяльність в інших сферах, зовсім не пов'язаних із телебаченням чи пресою». Мер стверджує, що він готовий надати всі гарантії незалежної професійної діяльності трудовому колективу телекомпанії «Візит» після переходу підприємства у комунальну власність.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4426
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду