Суд відмовив журналістці у праві отримати підписи нардепів, що приймали закони на Банковій

Суд відмовив журналістці у праві отримати підписи нардепів, що приймали закони на Банковій

6 Листопада 2013
3114
6 Листопада 2013
11:42

Суд відмовив журналістці у праві отримати підписи нардепів, що приймали закони на Банковій

3114
Суд відмовив журналістці у праві отримати підписи нардепів, що приймали закони на Банковій
Суд відмовив журналістці у праві отримати підписи нардепів, що приймали закони на Банковій

5 листопада Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив у задоволенні позову кореспондента «Української правди» Оксани Коваленко, яка оскаржувала відмову апарату Верховної Ради (ВР) надати списки з підписами депутатів, що були присутні на «виїзному засіданні» на Банковій 4 квітня. Про це повідомляє Інститут медіа права (ІМП), який представляв у суді інтереси журналістки.

 

Після того, як Оксана Коваленко подала запит до апарату ВР, вона отримала лише списки з прізвищами учасників засідання та інформацію про результати розгляду питань. Однак вона просила надати списки з оригінальними підписами депутатів.

 

У судовому засіданні представник апарату Верховної Ради зазначив , що підписи народних депутатів є персональними даними і відповідач не може надавати їх без згоди самих депутатів. Вимоги ж позивача розкрити таку інформацію у апараті парламенту розцінюють як такі, що створюють штучні підстави для порушення апаратом його обов'язків щодо захисту персональних даних нардепів.

 

Суд підтримав сторону відповідача і відмовив в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

 

На думку журналістки та її представників, рішення суду є неправомірним, оскільки списки реєстрації народних депутатів України на засіданні створюються в процесі виконання народними депутатами їх конституційних обов'язків, тому за своїм характером є публічною інформацією. Крім цього, підписи депутатів були добровільно оприлюднені ними разом із поданими деклараціями про майно на сайті ЦВК під час реєстрації як кандидатів в народні депутати. Зокрема,  в судовому засіданні сторона позивача надала суду відповідні копії декларацій з підписами депутатів, які були присутні на скандальному судовому засіданні. Отже, зазначена інформація не може вважатись конфіденційною.

 

«Отримання запитаної інформації є суспільно необхідним для здійснення громадського контролю за дотриманням народними депутатами Конституції та Законів України, адже засідання Верховної Ради України, щодо якого був поданий запит, викликало широкий резонанс у суспільстві, зокрема, щодо можливості фальсифікації підписів окремих народних депутатів», - йдеться у повідомленні ІМП.

 

У зв'язку з цим, позивач Оксана Коваленко та її представники мають намір оскаржити рішення суду до апеляційної інстанції.

 

Нагадаємо, 4 квітня фракції КПУ, Партії регіонів та підконтрольні їм депутати-позафракційники після того, як опозиція заблокувала трибуну, вирішили провести засідання парламенту у будівлі на Банковій, оголосивши, що це рішення підтримали 244 депутати.

 

Голоси рахувала частина лічильної комісії, а саме - ті її члени, що є представниками від парламентської більшості, оскільки депутатів від опозиції на засідання не пустили.

 

На «виїзному засіданні» депутати від ПР і КПУ змогли майже одноголосно підтримати низку законів.

 

Перед засіданням депутати склали списки, у яких кожен, хто прийшов на засідання, ставив особистий підпис, і назвали це письмовою реєстрацією. За твердженням апарату ВР, письмово зареєструвалися 244 депутати.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3114
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду