Нацрада вважає, що колектив ТВА став заручником бізнес-інтересів

Нацрада вважає, що колектив ТВА став заручником бізнес-інтересів

1 Листопада 2013
5096
1 Листопада 2013
08:41

Нацрада вважає, що колектив ТВА став заручником бізнес-інтересів

5096
Нацрада вважає, що колектив ТВА став заручником бізнес-інтересів
Нацрада вважає, що колектив ТВА став заручником бізнес-інтересів

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявляє, що звинувачення, висунуті на її адресу з боку чернівецької телекомпанії ТВА є безглуздими. Відповідну заяву поширила прес-служба Національної ради.

 

У Нацраді нагадують, що навесні 2013 року у ТОВ «Телерадіокомпанія ТВА», що мовить на 34 ТВК у місті Чернівцях, стався корпоративний конфлікт. І саме ці обставини, на думку Нацради, значною мірою і спричинили ті порушення чинного законодавства, які були зафіксовані регуляторним органом у діяльності компанії ТВА.

 

«Національна рада ухвалила виважене і обґрунтоване рішення щодо ТОВ "Телерадіокомпанія ТВА". Порушення, зафіксовані під час планової перевірки компанії і позапланової - у зв'язку із заявою мовника про скасування санкції "оголошення попередження", - свідчать самі про себе», - заявляють у Нацраді.

 

Санкція «оголошення попередження» застосовувалася до телекомпанії у липні 2006 року, травні 2007-го, травні 2008-го і липні 2009 року, нагадує прес-служба регуляторного органу. Ці порушення були скасовані Національною радою у визначеному порядку. Остання санкція, що була винесена ТВА регулятором у липні 2013 року, скасована не була, і компанія отримала друге попередження за ті самі порушення.

 

«Дуже прикро, що заручником бізнес-інтересів знову став колектив телекомпанії. Але журналісти, як ніхто інший, знають, що для вирішення спірних ситуацій існують правові цивілізовані підходи, якими компанія може скористатися. Крім того, в разі оголошення конкурсу на мовлення на 34 ТВК у Чернівцях компанія може взяти у ньому участь на загальних підставах і в разі перемоги розпочати діяльність із чистого аркуша», - йдеться в заяві.

 

Нагадаємо, 23 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила чернівецькому телеканалу ТВА друге попередження за порушення рекламного законодавства та відмовила йому в продовженні строку дії ліцензії на ефірне мовлення в Чернівцях.

 

У відповідь ТВА звинуватив Нацраду в підробці документів і відео, а також у намаганнях зірвати підписання угоди між Україною та ЄС.

 

Наводимо повну заяву прес-служби Нацради:

 

«Реакція чернівецької телекомпанії ТВА, якій у жовтні цього року через наявні порушення не було продовжено термін дії ліцензії на мовлення, була певною мірою прогнозована. І звинувачення, висловлені нею на адресу регуляторного органу у сфері телерадіомовлення, є безглуздими.

 

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення - конституційний, постійно діючий, колегіальний, наглядовий та регуляторний державний орган у галузі телебачення і радіомовлення, у своїй діяльності керується Конституцією України і чинними законодавчими нормами. Національний регулятор послідовно дотримується демократичних принципів відкритості і прозорості, його рішення не мають політичного підґрунтя. Це неодноразово було доведено в різноманітних ситуаціях, коли Національну раду намагалися звинуватити у дискримінації й тиску на окремі телерадіоорганізації і навіть цензурі.

 

Корпоративний конфлікт у Товаристві з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія ТВА», що мовить на 34 ТВК у місті Чернівцях, стався навесні 2013 року. Не варто наголошувати на тих господарських, адміністративних і судових справах, які передували виникненню в телекомпанії ситуації з порушенням норм чинного законодавства в галузі телерадіомовлення. Засоби масової інформації неодноразово висвітлювали жорсткий спір між власниками, який набув широкого розголосу. Саме ці обставини значною мірою і спричинили ті порушення чинного законодавства, які були зафіксовані регуляторним органом у діяльності компанії ТВА.

 

Національна рада ухвалила виважене і обґрунтоване рішення щодо ТОВ «Телерадіокомпанія ТВА». Порушення, зафіксовані під час планової перевірки компанії і позапланової - у зв'язку із заявою мовника про скасування санкції «оголошення попередження», - свідчать самі про себе.

 

До речі, варто зауважити, що компанія, яка працює на інформаційному ринку понад 20 років, і раніше не була законослухняним мовником. Санкція «оголошення попередження» застосовувалася до телекомпанії у липні 2006 року, травні 2007-го, травні 2008-го і липні 2009 року. Ці порушення були скасовані Національною радою у визначеному порядку. Остання санкція, що була винесена ТВА регулятором у липні 2013 року, скасована не була. Навіть більше, компанія отримала друге попередження за аналогічні порушення, які стали причиною застосування попередньої санкції.

 

Дуже прикро, що заручником бізнес-інтересів знову став колектив телекомпанії. Але журналісти, як ніхто інший, знають, що для вирішення спірних ситуацій існують правові цивілізовані підходи, якими компанія може скористатися. Крім того, в разі оголошення конкурсу на мовлення на 34 ТВК у Чернівцях компанія може взяти у ньому участь на загальних підставах і в разі перемоги розпочати діяльність із чистого аркуша.

 

Для тих, хто хоче докладніше ознайомитися з матеріалами перевірок ТОВ «Телерадіокомпанія ТВА», подаємо офіційну інформацію».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5096
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду