Freedom House  вважає, що дії проти Оксани Романюк спрямовані на дискредитацію журналістів

Freedom House вважає, що дії проти Оксани Романюк спрямовані на дискредитацію журналістів

10 Жовтня 2013
5369

Freedom House вважає, що дії проти Оксани Романюк спрямовані на дискредитацію журналістів

5369
Freedom House  вважає, що дії проти Оксани Романюк спрямовані на дискредитацію журналістів
Freedom House  вважає, що дії проти Оксани Романюк спрямовані на дискредитацію журналістів

Міжнародна неурядова організація Freedom House, яка проводить дослідження для підтримки демократії, політичних свобод і прав людини, вважає хакерську атаку на електронну пошту журналістки, виконавчого директора Інституту масової інформації (ІМІ) Оксани Романюк з метою отримання доступу до її приватного листування непоодинокою акцією, яка спрямована на дискредитацію журналістів в Україні.  Про це йдеться у повідомленні організації «Інтернет-переслідування української активістки - прояв загрозливих тенденцій», розміщеному на офіційному сайті Freedom House.

 

Директор євразійських програм у Freedom House Сюзан Корк у своєму коментарі то офіційної заяви наголосила, що українській владі у терміновому порядку потрібно почати розслідування справи. «Хтось хоче дискредитувати Оксану Романюк, шановану захисницю прав людини та директора провідної організації, що захищає свободу слова, шляхом цілеспрямованих персональних нападів. Владі слід негайно розпочати розслідування цієї хакерської атаки, виявити, хто веде цю кампанію знеславлення, і притягнути їх до відповідальності за цей злочин»,  - сказала пані Корк.

 

Freedom House закликає регіональних партнерів України вимагати від її уряду притягнути до відповідальності винних у скоєному.

 

«Детектор медіа» подає далі повний текст повідомлення Freedom House:

 

«Freedom House занепокоєний цілеспрямованою інтернет-кампанією, яка, очевидно, має на меті дискредитацію Оксани Романюк, відомої активістки свободи слова в Україні та нещодавно призначеного директора Інституту масової інформації. Атака на пані Романюк - лише остання з акцій, спрямованих на дискредитацію журналістів та маніпулювання ЗМІ в Україні. Тиждень тому електронна пошта та комп'ютерні дані пані Романюк були зламані хакерами, пізніше викрадена інформація з'явилася у наклепницьких статтях, опублікованих у фальшивих інтернет-газетах, які тільки зовнішнім виглядом нагадують реальні ЗМІ. Хакери також опублікували всі її персональні файли на веб-сайті, що, очевидно, також пов'язаний з тими ж фальшивими ЗМІ.

 

«Хтось хоче дискредитувати Оксану Романюк, шановану захисницю прав людини, та директора провідної організації, що захищає свободу слова, шляхом цілеспрямованих персональних нападів, - сказала Сюзан Корк, директор євразійських програм у Freedom House. - Владі слід негайно розпочати розслідування цієї хакерської атаки, виявити, хто веде цю кампанію знеславлення, і притягнути їх до відповідальності за цей злочин».

 

Неясно, хто стоїть за цими веб-сайтами або за атакою хакерів на комп'ютер Романюк, хоча ці ініціативи, спрямовані на дискредитацію захисників прав людини та реформ в Україні. Україна зараз головує в Організації безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), і може незабаром підписати серію угод з Євросоюзом, котрі поглиблять її стосунки з європейськими політичним та торгівельними блоками.

 

«Freedom House занепокоєний тим, що цей напад хакерів є ще одним проявом зусиль впливових сил, які вони застосовують для маніпуляцій засобами масової інформації в Україні, котрі і так страждають від засилля чорного піару, таємно проплачених новин, які називаються «джинса», і сумнівних оборудок між олігархами та бізнесменами, котрі пов'язані з урядом, - додала Сюзан Корк. - На жаль, цей хакерський напад збільшить перелік фізичних та інших нападів на журналістів і ЗМІ в Україні, котрий в 2013 році стає все більшим і більшим».

 

Україна прагне стати членом  європейських демократичних та фінансових інституцій; Freedom House закликає регіональних партнерів України вимагати від її уряду притягнути до відповідальності тих, хто нападає на журналістів та організації громадянського суспільства, та гарантувати вільний і відкритий простір для незалежних засобів масової інформації та громадянського суспільства».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», учасники руху «Стоп цензурі!» та кількох громадських організацій (ГО) заявили, що обурені розпочатою в Україні кампанією дискредитації ГО і незалежних ЗМІ. Окремою частиною таких дій стали випадки поширення недостовірної, навмисно викривленої інформації про громадські організації і незалежні ЗМІ. У якості прикладу наводиться факт зламу електронної пошти виконавчого директора Інституту масової інформації Оксани Романюк і подальша публікація цієї приватної інформації на спеціально створеному веб-сайті.

 

Нагадаємо, виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк  9 жовтня подала заяву до міліції щодо відкриття кримінального провадження за фактом погроз і порушення її права на приватність.  Як повідомили у Міністерстві внутрішніх справ, відомості за заявою виконавчого директора ІМІ внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 356 КК України («Самоправство»). Розпочато досудове розслідування.

 

«Телекртика»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5369
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
pepsi
3842 дн. тому
в заголовке ошибка!!! нужно писать "дії Оксани Романюк спрямовані на дискредитацію журналістів" тупая воришка
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду