УНІАН міняє Сергія Воропаєва на Ростислава Хотина

УНІАН міняє Сергія Воропаєва на Ростислава Хотина

23 Вересня 2013
5949
23 Вересня 2013
17:15

УНІАН міняє Сергія Воропаєва на Ростислава Хотина

5949
УНІАН затіяв ротацію кореспондентів. У профспілці заявляють про порушення прав брюссельського власкора
УНІАН міняє Сергія Воропаєва на Ростислава Хотина
УНІАН міняє Сергія Воропаєва на Ростислава Хотина

Керівництво інформаційної агенції УНІАН ухвалило рішення провести планову ротацію серед кореспондентів. Власкора УНІАН у Брюсселі Сергія Воропаєва вирішили перевести на іншу посаду, водночас запросили колишнього шеф-редактора Української служби BBC в Лондоні Ростислава Хотина очолити офіс у Брюсселі, який має стати шеф-кореспондентським офісом по всій Західній і Центральній Європі. Про це «Детектор медіа» повідомив генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий.

 

Зі слів пана Осадчого, керівництво УНІАН планувало невдовзі запропонувати пану Воропаєву посаду шеф-кореспондента з питань СНД, Митного союзу і Єдиного економічного простору.

 

Сергій Воропаєв працює в УНІАН з лютого 2004 року, а в брюссельському корпункті - із січня 2007 року.

 

«Сергій Воропаєв працює кореспондентом у Брюсселі більше 4 років і при цьому інформаційне агентство цілком і повністю оплачувало його витрати на перебування в Бельгії. Водночас Сергій часто дозволяв собі співпрацювати з низкою інших ЗМІ, представляючись читачам їх спеціальним кореспондентом, без згадки УНІАН як свого основного роботодавця. У зв'язку із цим ми прийняли рішення провести планову ротацію серед кореспондентів, як це прийнято, наприклад, у дипломатичному корпусі», - аргументує кадрове рішення пан Осадчий.

 

Керівництво УНІАН протягом місяця спілкується з паном Воропаєвим з приводу того, що «чекає його в Києві для того, щоб обговорити його подальше відрядження».

 

За інформацією Незалежної медіа-профспілки України, 3 вересня пан Осадчий у телефонній розмові з паном Воропаєвим, який цього дня повертався з відпустки до Брюсселя для продовження виконання своєї роботи, заявив йому про намір закрити корпункт та запропонував прибути на робоче місце в Києві вже 5 вересня - перший робочий день після відпустки. У ході подальшого листування електронною поштою керівництво повідомило, що вирішило перевести свого кореспондента на іншу посаду.

 

«Такі дії суперечать 32-й статті Кодексу законів про працю України, згідно з якою працівник має бути попереджений про істотну зміну умов праці за два місяці», - наголошує НМПУ.

 

5 вересня генеральний директор УНІАН направив на домашню адресу Сергія Воропаєва в Україні телеграму з вимогою дати пояснення своїй відсутності на робочому місці, а також погрозами звільнити за прогули (пункт 4 статті 40 Кодексу законів про працю України - прогул без поважних причин), повідомляє профспілка.

 

За інформацією НМПУ, УНІАН не нарахував пану Воропаєву аванс, мотивуючи це його відсутністю на робочому місці. «При цьому кореспондент продовжував виконувати свої обов'язки в Брюсселі, підтвердженням чого є оприлюднені за його підписом інформаційні повідомлення в стрічці новин агентства», - наголошують у профспілці.

 

У свою чергу пан Осадчий висловлює жаль з приводу того, що питання і прохання керівництва УНІАН «залишаються проігнорованими, а Сергій намагається особисті питання видати за професійні». «З боку Сергія демонструється бажання залишитися в Брюсселі і для цього використовуються всілякі приводи - від вимоги 20 місячних окладів в якості компенсації до оплати залишку по кредиту по особистому автомобілю Сергія», - стверджує керівник УНІАН.

 

У разі потреби пан Осадчий готовий надати всі копії документів і листування з паном Воропаєвим на підтвердження своїх слів. «Ми, як і раніше, чекаємо Сергія в Києві, і підкреслюю, що діємо чітко в рамках українського законодавства», - наголосив він.

 

Натомість НМПУ розцінює дії керівництва УНІАН щодо свого кореспондента в Брюсселі, як ще один приклад «розправи над журналістами, які не бояться відстоювати право на професію та дотримання професійних стандартів», та готується до оскарження в суді.

 

Нагадаємо, 28 серпня п'ятьом співробітникам інформаційного агентства УНІАН оголосили про їхнє переміщення до новоствореного відділу телевізійного моніторингу. Серед них - четверо редакторів сайту УНІАН, які взимку заявили про цензуру в УНІАН: Любов Жаловага, Валентина Романенко, Роман Романюк та Олександр Волинський, а також завідувач відділу економіки УНІАН Тетяна Майданович. Інформацію щодо можливого переміщення Сергія Воропаєва гендиректор УНІАН Вадим Осадчий заперечив.

 

Усі переміщені підписали наказ, але з особливою думкою про те, що він порушує умови колективного договору. Переміщені до нового відділу співробітники УНІАН поширили заяву, у якій назвали це кадрове рішення «помстою за цензурний «ведмежий» скандал, переслідуванням за громадянську позицію та бажанням керівництва відсторонити їх від формування контенту на сайті».

 

Гендиректор УНІАН Вадим Осадчий назвав створення нового відділу телевізійного моніторингу і переміщення туди співробітників УНІАН оптимізацією бізнес-процесів і розширенням одного з напрямів діяльності агентства.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5949
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
EURONEWS
3832 дн. тому
А я думал говнометатели только на Униан пишут. Сюда тоже добрались. "Кто плалит, тот и девушку..." Да - страна титушек. Вам бы книжки почитать, тогда хе...ню бы не писали. Хотя пишите, может нардепом станете...
мимо проходящий
3838 дн. тому
Он, очевидно, думал, что будет жить в Еуропе вечно. Пить каждое утро бельгийский кофе, кушать французские сырочки, круасанчики топтать и косить бабло во всех СМИ, которые заинтересованы в материалах из Брасселс. А тут - хер там. Если платит работа, то будь любезен и отдачу давать этой работе - основной работе. Или едь туда сам за свои бабки и работай потом на кого хочешь. Так что руководство агентства полностью право. Ибо, как говорят, кто платит - тот девушку и танцует :))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду