Журналіст судитиметься з Одеською прокуратурою через заборону відеозйомки. ОНОВЛЕНО (ВІДЕО)

Журналіст судитиметься з Одеською прокуратурою через заборону відеозйомки. ОНОВЛЕНО (ВІДЕО)

12 Вересня 2013
6672
12 Вересня 2013
15:14

Журналіст судитиметься з Одеською прокуратурою через заборону відеозйомки. ОНОВЛЕНО (ВІДЕО)

6672
Журналіст судитиметься з Одеською прокуратурою через заборону відеозйомки. ОНОВЛЕНО (ВІДЕО)
Журналіст судитиметься з Одеською прокуратурою через заборону відеозйомки. ОНОВЛЕНО (ВІДЕО)

Головний редактор одеської газети «Любимый город» Олексій Булгару має намір подати позов до суду через заборону вести відеозйомку в приміщеннях прокуратури міста Одеси. Про це йдеться у сюжеті  одеської ТРК «Круг» (Одеса).

 

У телевізійному  сюжеті Олексій Булгару розповідає, що прийшов до прокуратури міста Одеси з'ясувати інформацію щодо справи, пов'язаної з його громадською діяльністю, і підготувати матеріал. Коли журналіст почав проводити відеозйомку, йому заборонили це робити.

 

«Я прийшов з камерою. Мені відразу заборонили вести відеофіксацію в прокуратурі. Викликав слідчо-оперативну групу, написав відповідну заяву про це. На наступний день подав два інформаційних запити, щоб прокуратура або її представники надали нормативно-правові акти, які забороняють мені, як журналісту, громадянину здійснювати відеофіксацію в коридорах загального користування або при вході до прокуратури», - розповів журналіст.

 

За словами пана Булгару, від прокуратури надійшла відповідь, що заборона відеозйомки в приміщеннях прокуратури здійснюється на підставі внутрішнього розпорядження. Журналіст подав ще один запит з проханням надати йому копію розпорядження прокуратури Одеси про таку заборону, та наразі чекає відповіді.

 

Коментуючи у телесюжеті ТРК «Круг» інцидент, голова одеської громадської організації «Верховенство права» Вадим Семенов зазначив, що журналіст має право вільно відвідувати приміщення прокуратури, в тому числі здійснювати відеозйомку.

 

«Судячи із відповіді прокуратури міста Одеси, я зробив висновок, що вони забороняють відезйомку у себе в приміщенні, посилаючись на те, що це режимний об'єкт. Насількі мені відомо, у законодавстві відсутнє поняття, що таке режимний об'єкт взагалі. Є держохорона, держохорона здійснюється стосовно президента, парламенту, Конституційного суду і уряду. В цей перелік не входить прокуратура міста Одеси. Журналіст має право вільно відвідувати приміщення державних органів влади. В тому числі журналіст має право здійснювати відеозйомку в цих приміщеннях. Він не знімає у них в квартирі або будинку. Чиновники знаходяться при виконанні», - сказав пан Семенов.

 

 

Як йдеться у сюжеті, Вадим Семенов має намір помогти журналісту Олексію Булгару у суді довести своє право проводити зйомку у приміщенням прокуратури. Крім того, пан Булгару планує подати позов проти Київського райвідділу міліції Одеси через заборону фіксувати на відеокамеру його спілкування із співробітниками міліції.

 

До «Детектор медіа» надійшла заява прес-служби прокуратури м. Одеси, у якій стверджується, що інформація у сюжеті ТРК «Круг» «не відповідає дійсності». У заяві, зокрема, йдеться, що «вказаний громадянин прийшов до прокуратури з відеокамерою, жодних висловів щодо приналежності до ЗМІ не виказував та посвідчення журналіста не надавав».  Стосовно заборони відео зйомки прокуратура стверджує,   що  є державним органом з режимно-секретною частиною: «Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №1561-12 від 02.10.2003 та розпорядження прокурора м. Одеси доступ до прокуратури обмежено, з метою забезпечення збереження матеріальних носіїв секретної інформації, а також запобігання несанкціонованому витоку інформації, що становить державну таємницю».

 

«Детектор медіа» наводить далі заяву прокуратури повністю:

 

«У сюжеті місцевого телеканалу та у мережі Інтернет розповсюджено інформацію щодо нібито перешкоджання журналістській діяльності громадянина зі сторони співробітників прокуратури м. Одеси.

 

У зв'язку із цим повідомляємо, що вказаний громадянин прийшов до прокуратури з відеокамерою, жодних висловів щодо приналежності до ЗМІ не виказував та посвідчення журналіста не надавав. При цьому поводив себе зухвало.

 

Лише з останніх публікацій з'ясувалося, що він є нібито журналістом. Хоча в запитах про надання публічної інформації, що надійшли до прокуратури, відсутні відомості про виконання особою під час візиту професійної діяльності, копій документів, що посвідчують особу журналіста та офіційного бланку ЗМІ.

 

Також інформуємо, що прокуратура м. Одеси є державним органом з режимно-секретною частиною. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №1561-12 від 02.10.2003 та розпорядження прокурора м. Одеси доступ до прокуратури обмежено, з метою забезпечення збереження матеріальних носіїв секретної інформації, а також запобігання несанкціонованому витоку інформації, що становить державну таємницю.

 

Тому пропуск до приміщення прокуратури сторонніх осіб здійснюється лише при наявності документа, що посвідчує особу, а також документу, який підтверджує її запрошення до прокуратури, та лише у супроводі оперативного працівника.

 

У свою чергу, застосування відеозаписуючих пристроїв можливе лише у випадках необхідності за наявності дозволу керівництва прокуратури. А вказаний громадянин із заявою про дозвіл не звертався.  

 

Прес-служба прокуратури м. Одеси»  

 

«Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6672
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду