Комітет свободи слова відхилив три рекламні проекти

Комітет свободи слова відхилив три рекламні проекти

4 Вересня 2013
4842

Комітет свободи слова відхилив три рекламні проекти

4842
Комітет свободи слова відхилив три рекламні проекти
Комітет свободи слова відхилив три рекламні проекти

Комітет з питань свободи слова та інформації не підтримав жодного законопроекту про внесення змін до закону «Про рекламу», які виносилися на розгляд 4 вересня, та рекомендував парламенту їх відхилити.

 

Зокрема, члени Комітету більшістю голосів відхилили законопроект № 2900 про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо врахування прав споживачів (телеглядачів) при розміщенні реклами в Україні, яким пропонувалося заборонити переривання трансляції кіно- і телефільмів на телебаченні, а також ввести повну заборону на рекламу лікарських засобів, за винятком реклами, яка розміщується у спеціалізованих виданнях, призначених для медичних установ та лікарів, а також яка розповсюджується на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики.

 

«Цей проект, в частині реклами на ТБ, є альтернативним до проекту № 0940, а отже не мав бути зареєстрований, оскільки аналогічні питання (переривання трансляції фільмів) вже вирішено у цьому проекті, який схвалено у першому читанні. В частині заборони реклами лікарських засобів пропозиції автора проекту суттєво відрізняються від положень Європейської конвенції з транскордонного телебачення, яка передбачає заборону рецептурних ліків. Окрім того, подібні пропозиції є неактуальними, оскільки лише у 2012 році було кардинально змінено умови рекламування ліків (заборонено не лише реклама рецептурних, але й таких, які внесені МОЗ до переліку лікарських засобів, які заборонено до рекламування», - зазначила голова підкомітету з питань реклами Олена Кондратюк.

 

Комітет також більшістю голосів відхилив законопроект № 2170а про внесення змін до статті 8 Закону України «Про рекламу» щодо обмеження рекламування товарів медичними працівниками, яким пропонувалося заборонити поширювати в рекламі інформацію про товари лікарями та особами, зовнішній вигляд яких імітує лікаря та інший медичний персонал.

 

«Аналогічний проект за № 9736 від 18 січня 2012 року вже вносився Кабміном, і наш Комітет рекомендував проект відхилити. 17 травня 2012 року Верховна Рада проект відхилила. Як і відхилений минулого скликання проект, законопроект № 2170а у разі його схвалення негативно вплине на соціальну рекламу. Наприклад, ми не побачимо телевізійних роликів на кшталт фонду "АнтиСНІД" за участю лікаря. Також, у нас відсутні єдині законодавчо визначені стандарти зовнішнього вигляду лікаря, медичного персоналу, а відтак нормі бракує правової визначеності. Враховуючи це, а також те, що у чинному Законі вже передбачено заборону на участь лікарів та інших медичних працівників, а також осіб, зовнішній вигляд яких імітує зовнішній вигляд лікарів у рекламі лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, Комітет відповідні законодавчі пропозиції не підтримав», - прокоментувала Олена Кондратюк.

 

Не знайшов підтримки в членів Комітету і проект закону № 2520а про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо заборони реклами в кінотеатрах, яким пропонується до існуючої заборони переривати для реклами демонстрацію художніх і документальних фільмів у кінотеатрах, відеосалонах та інших місцях, де здійснюється публічний показ кіно-, відео-, слайдфільмів додати нову, яка передбачає заборону «розповсюджувати у будь-якій формі рекламу до початку демонстрації художніх і документальних фільмів (крім реклами про фільми) у кінотеатрах».

 

«На нашу думку, автором не наведено належних аргументів щодо доцільності подібних законодавчих змін, які суттєво обмежать підприємницьку діяльність. Варто пам'ятати, що реклама є одним з суттєвих джерел надходжень для кінодистриб'юторів та власників кінотеатрів, які власне і забезпечують та розвивають кінопоказ в нашій країні. Окрім цього, законодавчій пропозиції бракує правової визначеності і точності, а відтак можемо у результаті отримати тотальну заборону на всю рекламу у кінозалах», - сказала пані Кондратюк.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4842
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду