НМПУ заявляє, що влада Керчі знищує незалежні ЗМІ і порушує права журналістів

НМПУ заявляє, що влада Керчі знищує незалежні ЗМІ і порушує права журналістів

13 Серпня 2013
6783

НМПУ заявляє, що влада Керчі знищує незалежні ЗМІ і порушує права журналістів

6783
НМПУ заявляє, що влада Керчі знищує незалежні ЗМІ і порушує права журналістів
НМПУ заявляє, що влада Керчі знищує незалежні ЗМІ і порушує права журналістів

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) заявляє, що у місті Керч (АР КРИМ) міська влада знищує незалежну телерадіокомпанію «Бриз» і сайт «Keрчь.ФМ».

 

«Міське чиновництво здійснює тиск на ТРК, а також використовує для цього міліцію, котра, як це часто трапляється останнім часом, не захищає закон, а відстоює інтереси влади. Таким чином є загроза знищення незалежного мовника, обмеження свободи слова у місті та в автономії в цілому», - йдеться у заяві НМПУ.

 

Як повідомляла «Детектор медіа, заступник міського голови Керчі Святослав Брусаков направив до ТРК  «Бриз» листа з повідомленням про закінчення угоди на оренду землі та вимогою звільнити ділянку на вулиці Чернишевського, 47-а. Саме на цій ділянці розташована ретрансляційна вежа, з якої здійснюється мовлення 10 ФМ-станцій України на території Керчі.

 

«Це рішення носить свавільний характер, оскільки ТРК "Бриз" має угоду з міськрадою, яку недавно продовжено на п'ять років. Медіапрофспілка підтримує  позицію ТРК «Бриз», яка вважає, що зупинка діяльності вежі становить небезпеку для мешканців Керчі, оскільки, згідно з наказом міської влади, у час надзвичайних ситуацій населення повідомляється про небезпеку через ФМ-станції з допомогою вежі ТРК "Бриз". НМПУ вважає, що, відстоюючи свої  корисливі інтереси,міська влада наплювала на безпеку мешканців міста», - стверджує НМПУ.

 

«Детектор медіа» також повідомляла, що міліція міста Керч почала розслідування за фактами погроз вбивством керченському міському голові Олегу Осадчому, які нібито були розміщені у коментарях до статті, опублікованої у інтернет-виданні «Керчь.ФМ».

 

«Міська міліція, за заявою представника міської влади, відкрила абсурдне кримінальне провадження щодо  сайту Kerch.FM, який є підрозділом ТРК "Бриз". На сайті у коментарях під однією з публікацій нібито  висловлювалися погрози на адресу міського голови, однак не наводиться прикладу жодного такого твердження. Автор листа вимагає від редакції надати координати всіх коментаторів.

 

Така вимога є порушенням чинного законодавства.  Адже згідно з  частиною 3 статті 25 Закону України "Про інформацію", "журналіст має право не розкривати джерело інформації або інформацію, яка дозволяє встановити джерела інформації, крім випадків, коли його зобов'язано до цього рішенням суду на основі закону". Отож, вимоги розкрити джерело інформації прямо суперечить згаданій статті. Крім того, вимога від журналістів розкривати джерела інформації  є надмірною і суперечить порушенням статті 10 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, яка гарантує право на свободу висловлювання», - заявляє медіапрофспілка. 

 

НМПУ  вимагає від влади Керчі і особисто від міського голови Олега Осадчого відмовитися від  політики,  яка через відстоювання корисливих інтересів влади веде до знищення незалежного мовника і обмеження свободи слова. 

 

12  серпня у Керчі відбувся мітинг проти тиску місцевої влади на незалежні ЗМІ. До мітингувальників ніхто з представників влади не вийшов. Натомість у будівлі мерії міліціонером-охоронцем був незаконно затриманий журналіст сайту «Ні корупції!» Микола Іващенко, який намагався взяти коментар у мера Керчі.  Журналіст написав заяву до міліції про перешкоджання його професійній діяльності, відкрито кримінальне провадження.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6783
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду