Журналісти каналу ТВА вимагають відставки чернівецького губернатора

Журналісти каналу ТВА вимагають відставки чернівецького губернатора

12 Серпня 2013
9166

Журналісти каналу ТВА вимагають відставки чернівецького губернатора

9166
Журналісти каналу ТВА вимагають відставки чернівецького губернатора
Журналісти каналу ТВА вимагають відставки чернівецького губернатора

З заявою до Президента України Віктора Януковича звернувся колектив каналу ТВА (м.Чернівці), який з 23 липня не може вийти в ефір через пожежу в апаратній Чернівецької ОДТРК і недопуск фахівців телеканалу до приміщення, де сталася аварія. Текст заяви «Детектор медіа» отримала на пошту.

 

«Минуло вже три тижні, як телеканал ТВА зник з екранів. Три тижні, протягом яких кожен працівник телеканалу - від редактора до технічного інженера - став революціонером і бунтівником. За ці три тижні ми викрикували більше гасел, ніж коли-небудь у житті; ми підписували більше листів до чиновників, ніж до родичів напередодні Різдва; ми отримали стільки підтримки і розуміння колег зі всієї України, скільки ніколи не мав жоден регіональний телеканал. А ще на нас вилили так багато бруду з чиновницьких кабінетів, що ні в кого не залишилося сумнівів - нас знищують: як професіоналів, як «неугодних», як телеканал, що не вписується в стандарти біло-блакитної журналістики», - йдеться у заяві.

 

У невиході каналу в ефір колектив ТВА звинувачує насамперед генерального директора Чернівецької ОДТРК Любов Годнюк і вважає, що вона діє на підставі вказівок від влади. «Ні для кого не секрет, що скандальні і жорсткі рішення про недопуск працівників ТВА повернути відремонтоване після пожежі обладнанвя ви не могли прийняти самотужки. Що відповідальність за цю розправу лежить не на вас особисто. Що вам не вистачило професійної волі не йти проти своїх колег з іншого телеканалу і не брати участі в цій ганебній кампанії зі знищення ТВА», - пишуть співробітники каналу.

 

У зверненні до голови Чернівецької обласної державної адміністрації Михайла Папієва колектив ТВА наголошує, що саме з його ініціативи приймались рішення, які призвели до невиходу каналу в ефір. «Як журналісти і як звичайні люди ми шоковані вашою винахідливістю і «креативністю» у боротьбі проти ТВА. Ми обурені вашою ганебною спробою нацькувати журналістів одне на одного. Ми справедливо розгнівані вашою інтерпретацією боротьби працівників  ТВА за власний ефір, як спроби відібрати ефір чужий. Ми переконані, що у своїх намаганнях знищити «ТВА» ви перейшли всі межі і втратили відчуття міри і, вочевидь, перетворили війну з телеканалом та його журналістами на персональну справу губернатора Папієва», - пишуть журналісти.

 

У зверненні до президента Януковича колектив ТВА вимагає відставки губернатора Михайла Папієва: «Ми звертаємось до Президента України Віктора Януковича з проханням дати гідну оцінку діям підлеглих та ухвалити рішення про відставку голови Чернівецької обласної державної адміністрації Михайла Папієва». 

 

6 серпня журналісти чернівецького телеканалу ТВА у Києві під стінами Національної ради з питань телебачення та радіомовлення провели акцію з вимогою поновити мовлення каналу, роботу якого влада блокує вже понад два тижні.

 

НМПУ та рух «Стоп цензурі!» розцінюють події, які розгорнулися у Чернівцях навколо телеканалу ТВА як цензуру та тиск місцевої влади на альтернативне джерело інформації.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», канал ТВА припинив мовлення 23 липня після пожежі в апаратній Чернівецької ОДТРК «Буковина». Внаслідок інциденту постраждало обладнання ТВА, з яким ОДТРК ділить одну частоту (обидва канали мовлять на 34 ТВК у Чернівцях: ТВА має 20 годин на добу, а ОДТРК - 4 години на добу). Мовлення каналу ТВА не відновлювалося вже два тижні через недопуск фахівців телеканалу до приміщення, де сталася аварія. Керівник ОДТРК «Буковина» заявив, що не має повноважень впускати туди сторонніх, адже це власність концерну РРТ (держструктури, що забезпечує трансляцію радіо та ТБ). Проблеми на ТВА почалися після конфлікту співвласників каналу Людмили Пишної та Василя Забродського.

 

«Детектор медіа» далы друкує заяву журналістів каналу «ТВА» повністю:

 

Генеральному директору ЧОДТРК Годнюк Л.О.

Екс-директору ТОВ ТРК «ТВА» Забродському В.І.

Голові Чернівецької обласної державної адміністрації Папієву М.М.

Президенту України Януковичу В.Ф.

 

                                         Вельмишановні панове!

 

Минуло вже три тижні, як телеканал «ТВА» зник з екранів. Три тижні, протягом яких кожен працівник телеканалу - від редактора до технічного інженера - став революціонером і бунтівником. За ці три тижні ми викрикували більше гасел, ніж коли-небудь у житті; ми підписували більше листів до чиновників, ніж до родичів напередодні Різдва; ми отримали стільки підтримки і розуміння колег зі всієї України, скільки ніколи не мав жоден регіональний телеканал. А ще на нас вилили так багато бруду з чиновницьких кабінетів, що ні в кого не залишилося сумнівів - нас знищують: як професіоналів, як «неугодних», як телеканал, що не вписується в стандарти біло-блакитної журналістики.

 

Ці події зробили нас сміливішими і сильнішими, додали нам впевненості в боротьбі з системою, достатньо знань і розуміння, щоб називати речі своїми іменами. Для кожного з нас ця справа стала особистою, і ми не залишимо без уваги й належної відсічі жоден наклеп, «донос» чи образу, якими рясніють публічні потуги влади відібрати у нас законне право на мовлення.

 

Ми хочемо звернутися до директора ОДТРК Любові Годнюк, яка відвернулась від «ТВА» в той час, коли руку допомоги нам протягнули сотні журналістів з різних куточків України. Яка ігнорувала наші спроби діалогу тоді, коли в редакції «ТВА» «розривалися» телефони від дзвінків із найрізноманітніших видань зі словами підтримки та співчуття. Ні для кого не секрет, що скандальні і жорсткі рішення про недопуск працівників «ТВА» повернути відремонтоване після пожежі обладнанвя ви не могли прийняти самотужки. Що відповідальність за цю розправу лежить не на вас особисто. Що вам не вистачило професійної волі не йти проти своїх колег з іншого телеканалу і не брати участі в цій ганебній кампанії зі знищення «ТВА». Ми виснажені чекати від вас допомоги чи розуміння, лише хочемо нагадати, що влада змінюється, а людські принципи і цінності залишаються такими, як завжди.

 

Ми звертаємось до колишнього керівника телеканалу Василя Забродського, який доклав чимало зусиль, щоби «ТВА» залишився без ліцензії, а ми - без роботи. Ви догосподарювалися до того, що довели телеканал до банкрутства і залишили напризволяще своїх колишніх підлеглих, у голих стінах, без елементарного телевізійного обладнання. І тепер, втративши авторитет і довіру у всього міста, дозволяєте собі звинувачувати у непрофесійності тих, хто, керуючись здоровим глуздом, не погоджується з Вашою точкою зору.  На своїй сторінці у Фейсбуці ви зухвало рахуєте дні до моменту, коли ми, за вашою версією, залишимось без роботи. Ми достатньо знаємо вас, а відтак, добре розуміємо, що нагадувати вам про благородність і людську гідність немає ніякого сенсу.

 

Ми б хотіли звернутися до вас, Михайле Миколайовичу Папієв, не як до чиновника, а як до людини. Ми багато років бачились на брифінгах, стояли один навпроти одного під час інтерв'ю, ви сотні разів розповідали про «край, де варто жити», коли вмикалися наші телекамери. Нині Ви не змушені в діалозі з нами вдаватися до пафосних відмовок, бо ми добре розуміємо, що у вас завдання - знищити канал, у нас - не дозволити вам це зробити.  От тільки зберіть останні залишки професійної гідності і дайте нам відповідь, чому ви і ваші соратники вдаєтеся до таких брудних і примітивних методів у боротьбі з нами? У своєму останньому листі-доносі ваші підлеглі звинуватили нас особисто, працівників «ТВА», у намірі відібрати робочі місця, ефір і мовлення у своїх колег з телеканалу «Буковина». Як журналісти і як звичайні люди ми шоковані вашою винахідливістю і «креативністю» у боротьбі проти «ТВА».

 

Ми обурені вашою ганебною спробою нацькувати журналістів одне на одного. Ми справедливо розгнівані вашою інтерпретацією боротьби працівників  «ТВА» за власний ефір, як спроби відібрати ефір чужий. Ми переконані, що у своїх намаганнях знищити «ТВА» ви перейшли всі межі і втратили відчуття міри і, вочевидь, перетворили війну з телеканалом та його журналістами на персональну справу губернатора Папієва. Нам байдуже чому: політика, особисте чи просто забагато вільного часу, але наполегливість та захоплення, з яким ОДА та ваші соратники нищать телеканал, не залишають простору для інших висновків. Що або хто мотивує вас на те, аби очолити ліквідаційну комісію каналу, сподіваємося почути найближчим часом, бажано, разом із довгоочікуваною відповіддю, що Ви як вища посадова особа в Чернівецькій області зробили, аби прибрати чиновницькі перепони для відновлення мовлення «ТВА».

 

Ми звертаємось до Президента України Віктора Януковича з проханням дати гідну оцінку діям підлеглих та ухвалити рішення про відставку голови Чернівецької обласної державної адміністрації Михайла Папієва. 

 

Спочатку неприхована травля, а згодом і  відкрита війна, яку веде державна адміністрація з незалежними ЗМІ на Буковині, не повинні залишитись поза увагою та без відповідальності.  У протилежному випадку ми схильні думати, що незаконні дії Ваших підлеглих стосовно телеканалу санкціоновані, а це означає, що в Україні розпочалась ганебна кампанія, метою якої є контроль над регіональними мовниками та знищення свободи слова. 

 

Ми закликаємо поставити край репресіям і дати журналістам можливість працювати. «ТВА» знищують жорстоко і наполегливо. У глядачів відбирають право на альтернативну інформацію. Журналістів залишають без роботи. Це страшні і реальні факти, про які ми, Вікторе Федоровичу, не мовчатимемо за жодних обставин і говоритимемо, якщо не з екранів телевізорів, то з вулиць свого міста і своєї країни.

 

Ми вдячні всім журналістам, глядачам та громадським організаціям, котрі підтримали телеканал «ТВА» і борються з нами пліч-о-пліч. З одного боку барикад опинилися ми, журналістський рух «Стоп цензурі», Незалежна медіапрофспілка, Національна Асоціація Мовників та ще тисячі колег і глядачів. З іншого - держапарат, який наполегливо реалізує програму знищення телеканалу.

 

Ми запевняємо всіх і кожного, що не здамося! На нашому боці правда і, якщо диктатура ще не поглинула цю країну, а люди ще не зневірилися у справедливості, ми обов'язково переможемо!

 

З повагою,

колектив телеканалу «ТВА» (Підписи - усього 22).

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9166
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
dziennikaz
3880 дн. тому
Агов, Теликритика, чому в одному випадку "журналісти вимагають", а в іншому - "керівництво ОДТРК вимагає", якщо в обох випадках підписи?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду