За сюжетом програми «Гроші» прокуратура порушила справу щодо дій міліціонера (ДОПОВНЕНО)

За сюжетом програми «Гроші» прокуратура порушила справу щодо дій міліціонера (ДОПОВНЕНО)

5 Серпня 2013
13010

За сюжетом програми «Гроші» прокуратура порушила справу щодо дій міліціонера (ДОПОВНЕНО)

13010
Журналіст програми розслідувань «1+1» Олексій Кутєпов упіймав дільничого інспектора на отриманні хабара
За сюжетом програми «Гроші» прокуратура порушила справу щодо дій міліціонера (ДОПОВНЕНО)
За сюжетом програми «Гроші» прокуратура порушила справу щодо дій міліціонера (ДОПОВНЕНО)

Після виходу в ефір сюжету програми «Гроші» на каналі «1+1», де йшлося про корупційні схеми в бізнесі на мобільних кав'ярнях, було порушено кримінальну справу. Про це «Детектор медіа» дізналася від автора сюжету Олексія Кутєпова.

 

Журналіста програми «Гроші» в якості свідка викликали до прокуратури Дніпровського району Києва, яка порушила щодо дій міліціонера КС за першою частиною 368-ї статті Кримінального кодексу «Одержання хабара».

 

«Справу порушено за фактом, оприлюдненим у ЗМІ, і збираються докази для того, щоб пред'явити обвинувачення конкретній особі. Слідчі бачать у цій справі судову перспективу», - розповів Олексій Кутєпов.

 

У сюжеті «Грошей» йшлося про те, як працівники міліції вимагають хабарі у компанії, що організовує продажі кави з авто на вулицях Києва. У рамках матеріалу журналіст провів експеримент: виступив сам у ролі підприємця та поспілкувався з підполковником міліції Михайлом Баб'яком, який саме святкував 30-річчя роботи у правоохоронних органах. На вимогу дільничого, Олексій Кутєпов дав йому хабара. Гроші міліціонер наказав віддати його синові (згодом, коли журналіст показав посвідчення, підполковник почав заперечувати, що хлопець, який узяв гроші, є його сином).

 

«Цю тему, як і десятки інших, обрано після отримання певної інформації про порушення з боку чиновників. В даному разі ГО "Асоціація мобільних кав'ярень " повідомила мені, що машини членів асоціації буцімто незаконно та без оформлення жодних документів невідомі люди вивозять на евакуаторах. Вивозять ночами, грубо, пошкоджуючи майно. Потім просто скидають автомобілі за два-три квартали і тікають. Міліція за викликом не приїздить, а пред'явити потім заяву про відшкодування збитків - нікому», - розповів журналіст.

 

Як дізнався Олексій Кутєпов, «Асоціація мобільних кав'ярень» - єдина офіційно зареєстрована організація, що активно виступає за повну легалізацію цього бізнесу. Вона зобов`язує  підприємців мати на руках всі дозвільні документи (санітарний паспорт, дозвіл на роботу з газовим обладнанням, санітарну книжку, техпаспорт на переобладнаний автомобіль, сертифікати якості на харчові продукти та інші). Також асоціація виступає за те, щоб автокав'ярники платили податки до бюджету, а не в кишені начальників райвідділків через дільничних.

 

«Всі зазначені документи я перевірив у членів асоціації, і вони викликали довіру. Я був сильно вражений, коли отримав підтвердження того, що авто вивозять не бандити, а співробітники міліції. Головна версія, яку називали кав'ярники - гроші. Тобто міліція просто фізично викидає підприємців, які хочуть жити чесно, а не платити хабарі», - каже журналіст програми «Гроші».

 

Як розповів Олексій Кутєпов, зйомки сюжету були небезпечними, оскільки нетверезий міліціонер мав при собі зброю. Загалом за два тижні знімальній групі довелося проводити численні ранні виїзди з 4.30 для фіксації «безпідставних чіплянь ДАІшників до автокав'ярень», а також нічні стеження за перезмінками постів ДАІ до 4.30.

 

«Постійно є ризик бути поміченим. А будь-яка інформація, про те, що, наприклад, по темі нічних евакуацій працює знімальна група "1+1" - дуже заважає і може призвести до провалу всього розслідування. Власне це підтвердилося, коли знімальна група в потрібний момент нарешті відкрилася на "Золотих воротах". Тоді всі пости миттєво зняли з Хрещатика та "Арсенальної". Так швидко відзвонилися, що на Хрещатику ми навіть не встигли зафіксувати втечу (по-іншому не назву). І навіщо було тікати, коли дії міліції законні? Власне, і досі так ніхто й не пояснив офіційно, чому автомобілі ДАІ заблокували під'їзди до станцій метро, і чому так брутально та хвацько, за власні гроші міліціянти вивозили кав'ярні. Я думаю, що київській міліції і ДАІ просто нічого відповісти. Вони в цій історії зіграли радикально проти свого іміджу», - розповів Олексій Кутєпов.

 

Під час розмови із журналістом дільничний інспектор пан Баб`як  наголосив, що працює в міліції 30 років і «якщо той прийшов його з'їсти, то до завтрашнього дня не доживе». Ці слова записані на плівку та передані до прокуратури.

 

Як відзначив Олексій Кутєпов, один із старших слідчих Дніпровського району висловив «різке незадоволення» через те, що журналіст зірвав йому «велику, серйозну операцію на Трухановому острові». Він зазначив, що ще «жодного разу в житті його спілкування з журналістами не закінчувалося добре».

 

«Детектор медіа»

Фото з особистого архіву Олексія Кутєпова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13010
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій Кутєпов
3884 дн. тому
lashch, почему же никто? ))
lashch
3888 дн. тому
Сам себя не похвалишь, никто не похвалит ))) Такой принцип?
Глядач
3888 дн. тому
https://www.youtube.com/watch?v=c1zUWvLYYAk&feature=youtube_gdata_player
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду