Суд у справі проти ВР щодо ненадання декларацій депутатів перенесено

Суд у справі проти ВР щодо ненадання декларацій депутатів перенесено

5 Серпня 2013
7444

Суд у справі проти ВР щодо ненадання декларацій депутатів перенесено

7444
Суд у справі проти ВР щодо ненадання декларацій депутатів перенесено
Суд у справі проти ВР щодо ненадання декларацій депутатів перенесено

5 серпня Окружний адміністративний суд міста Києва розпочав розгляд справи за позовом директора Центру політичних студій та аналітики Віктора Тарана до Апарату Верховної Ради України.

 

Під час засідання  представники сторін надали суду свої пояснення.

 

За словами юриста Інституту Медіа Права Ольги Сушко, яка представляє інтереси позивача у суді, 26 квітня Віктор Таран звернувся до Апарату Верховної  Ради з проханням отримати  шість декларацій народних депутатів: спікера Володимира Рибака, Олександра Єфремова,  Арсена Яценюка, Олега Тягнибока,  Віталія Кличка та Петра Симоненка. Йому було відмовлено у наданні цих запитів з посиланням на те, що у декларації міститься конфіденційна інформація про народних депутатів та членів їх сім'ї.  Після цього він звернувся до суду.

 

«Законодавство України чітко регламентує, що переважна інформація у цих деклараціях є відкритою. Закон  України «Про доступ до публічної інформації», стаття шоста, містить таке положення: «Не належить до інформації з обмеженим доступом відомості про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру». Тобто переважна цих відомостей має не лише надаватись на запит, а й друкуватись на сайті Верховної Ради», - сказала у коментарі «Телекритиці» Ольга Сушко.

 

При цьому, за її словами, апарат Верховної Ради не враховує позитивний досвід ЦВК, яка  під час минулих виборів публікувала  декларації усіх кандидатів, але при цьому заритушовувала ті дані, які є конфіденційними.

 

Як йдеться у позовній заяві, позивач вимагає визнати відмову незаконною та  надати запитувані декларації.

 

Натомість представник Апарату Верховної Ради Юрій Долгов вважає, що перед тим, як надати згадані декларації, необхідно було отримати згоду у самих депутатів.

 

«Ці декларації містять персональні дані та іншу інформацію, яка віднесена до інформації з обмеженим доступом. Зокрема це передбачає частина 2, статті 21 закону «Про інформацію». В частині 7 закону 2про заходи запобігання та протидії корупції в Україні» також зазначено, що відомості щодо регістраційного  номера облікової картки платника податків, або серії та номера паспорта тощо є інформація з обмеженим доступом і не підлягає оприлюдненню. Закон також не містить однозначного тлумачення щодо механізму оприлюднення декларацій про майно, доходи, витрати та зобов'язання народних депутатів», - сказав він.

 

«Одночасно на розпорядника інформації покладено вживати заходи щодо унеможливлення несанкціонованого доступу до інформації про особу відповідно закону «Про доступ до публічної інформації. Враховуючи зазначення  відповідно до Конституції, яка має  вищу юридичну силу, ніхто не може зазнавати втручання у особисте сімейне життя, не допускається збирання та поширення інформації про особу без її згоди», - переконує представник Апарату Верховної Ради.

 

Як пан Долгов уточнив у коментарі «Телекритиці», згоду надати свою декларацію з усіх згаданих депутатів надав лише Арсеній Яценюк. Однак чи була  вона надіслана позивачеві, Юрію Долгову ще не відомо.

 

Наступне засідання відбудеться 9 серпня об 11.00.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7444
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду