НМПУ і НСЖУ стурбовані прагненням передати в комунальну власність кременчуцьку телекомпанію «Візит»

НМПУ і НСЖУ стурбовані прагненням передати в комунальну власність кременчуцьку телекомпанію «Візит»

2 Серпня 2013
5291

НМПУ і НСЖУ стурбовані прагненням передати в комунальну власність кременчуцьку телекомпанію «Візит»

5291
НМПУ і НСЖУ стурбовані прагненням передати в комунальну власність кременчуцьку телекомпанію «Візит»
НМПУ і НСЖУ стурбовані прагненням передати в комунальну власність кременчуцьку телекомпанію «Візит»

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) і Національна спілка журналістів України (НСЖУ) висловили  занепокоєння з приводу намагань кременчуцької міської влади (Полтавська область) перебрати у комунальну власність приватну телекомпанію «Візит». Про це повідомляє прес-служба НМПУ.

 

НСЖУ і НМПУ звертають увагу, що такі тенденції суперечать загальній державній політиці щодо роздержавлення комунальних засобів масової інформації. Вони нагадують, що Президент України  Віктор Янукович у березні дав доручення підготувати законопроект про роздержавлення друкованих ЗМІ.

 

«До того ж, такі дії суперечать здоровому глузду. Телеканал "Візит" є приватним і вже багато років функціонує без допомоги держави. Немає сенсу додатково навантажувати державний бюджет фінансуванням ще одного телеканалу», - йдеться в заяві журналістських організацій.

 

Крім того, такі дії та прагнення з боку міської влади суперечать закону, відзначають НСЖУ і НМПУ. «Відповідно до ч.3 ст.24 ЗУ "Про місцеве самоврядування", органи місцевого самоврядування діють лише у межах та в спосіб, що встановлений Конституцією та Законами України. Однак, виконавчий комітет Кременчуцької міської Ради , а потім і сама Кременчуцька міська Рада всупереч нормам чинного законодавства приймають рішення, які фактично дозволяють новоствореному комунальному підприємству "Кременчуцька міська телерадіокомпанія" поглинути приватну телекомпанію "Візит"», - заявляють НМПУ і НСЖУ.

 

НСЖУ і НМПУ підтримують вимоги осередку медіапрофспілки на телеканалі «Візит», який виступає категорично проти «силової» зміни власника, оскільки це може спричинити закриття каналу і втрату роботи його працівниками.  

 

В той самий час, спілка журналістів і медіапрофспілка позитивно оцінюють  рішення Автозаводського районного суду Кременчука від 18.07.2013 р. під головуванням судді В.В. Зємцової. Суд визнав незаконними рішення виконкому Кременчуцької міськради та самої міської ради, які порушують права телеканалу «Візит», і, відповідно, й членів трудового колективу (членів НМПУ). Незалежна медіапрофспілка України і Національна спілка журналістів України висловлюють сподівання, що суд апеляційної інстанції також вирішить питання у повній відповідності до закону.

 

НСЖУ і НМПУ закликають учасників конфлікту перейти до переговорів і вирішити питання з врахуванням інтересів усіх сторін. Зокрема - провести конференцію для місцевих журналістів, на якій розглянути етичні принципи їх професійної діяльності. Це би розрядило  напружену ситуацію у медійному середовищі міста і зняло розділення на два табори, що, на жаль, існує на сьогодні серед журналістів міста Кременчука.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Кременчуцька міська рада звернулась до Генеральної прокуратури України і СБУ з вимогою притягти власника місцевої телекомпанії «Візит» Олександра Мельника до кримінальної відповідальності.

 

Нагадаємо, конфлікт між міською владою Кременчука і місцевою телекомпанією «Візит» почався в 2012 році. При цьому міська влада вважає, що у витоків кременчуцького телемонополіста стояв виконком міської ради та асоціація промислових підприємств міста, які були основними ідеологами, засновниками і донорами підприємства ТОВ «КТБ».

 

Це підприємство для виконання окремих функцій створило мале підприємство «Візит». МП «Візит» спільно з ТТЦ «Електрон» створили  МКП «Візит», яке сконцентрувало на собі максимум активів міського телебачення. На основі МКП «Візит» після виведення зі складу власників ТТЦ «Електрон» було створено нині існуюче ПП «Приватна телекомпанія "Візит"».

 

Мер Кременчука Олег Бабаєв вважає, що документи про вихід «Електрона» із засновників МКП «Візит» були підроблені.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5291
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду