Уніанівський осередок НМПУ та керівництво УНІАН  підписали Колективний договір

Уніанівський осередок НМПУ та керівництво УНІАН підписали Колективний договір

1 Серпня 2013
7026

Уніанівський осередок НМПУ та керівництво УНІАН підписали Колективний договір

7026
Уніанівський осередок НМПУ та керівництво УНІАН  підписали Колективний договір
Уніанівський осередок НМПУ та керівництво УНІАН  підписали Колективний договір

Профспілковий осередок Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) в УНІАН та адміністрація інформаційного агентства підписали Колективний договір. Про це повідомляє прес-служба НМПУ.

 

Підписанню угоди передували переговори між творчим колективом агентства та його керівництвом, що відбулись через деякий час після конфлікту. У жовтні 2012 року редактори та журналісти публічно заявили про цензуру з боку керівництва, а у лютому - звинуватили керівництво у дискредитації агентства публікацією «фейкових» новин.

 

Колдоговір підписали з боку первинної організації НМПУ голова осередку Ольга Падірякова, з боку адміністрації УНІАН - генеральний директор Вадим Осадчий. Угода підписана строком на три роки і, згідно з законодавством, зберігає чинність до того часу, поки сторони не укладуть новий або не переглянуть цей Колдоговір.

 

Колдоговір, зокрема, передбачає 36-денні відпустки для журналістів відповідно до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» і Державного класифікатора професій України. Працівники, посади яких не відносяться до журналістських, матимуть 28 днів відпустки, згідно з передбаченими законодавством нормами для працівників із ненормованим робочим днем та для тих, хто постійно працює за комп'ютерною технікою.

 

Для жінок, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, або які усиновили дитину, одиноким матерям, батькам, які виховують дитину без матері, а також особам, які взяли дитину під опіку, Колдоговір передбачає можливість щорічної додаткової оплачуваної відпустки тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

 

Як повідомляє медіапрофспілка, домовитись щодо положень угоди вдалось не одразу, спершу були розбіжності. «Зокрема, на  початку переговорів адміністрація прагнула не допустити в агентстві реалізацію права журналістів на 36-денні відпустки. Також пропонувалося прив'язати до Колдоговору угоду про конфіденційність, яку юристи від медіапрофспілки оцінили як таку, що може бути інструментом цензури. Крім того, пропонувалося підписати з усіма співробітниками індивідуальні угоди, з чим працівники агентства не були згодні. У підсумку ці суперечності було знято», - йдеться у повідомленні профспілки.

 

Голова Незалежної медіапрофспілки України Юрій Луканов  вважає підписання Колективного договору перемогою здорового глузду: «Адже створити правила гри і грати за ними вигідно як для роботодавця, так і для працівників. Незалежна медіапрофспілка буде і далі стежити за тим, щоб стосунки між адміністрацією і колективом відбувалися із дотриманням закону і щойно укладеного Колективного договору». 

 

Наразі «Детектор медіа» намагається отримати коментар щодо підписання Колдоговору у пана Осадчого.

 

Нагадаємо, 11 лютого ВО «Батьківщина» заявила, що сайт УНІАН розмістив сфальсифіковані заяви народних депутатів Олександри Кужель і Сергія Власенка. Новини вийшли лише на сайті, а в стрічці новин інформаційної агенції, які отримують інші медіа за передплатою, їх не було.

 

Шестеро редакторів сайту УНІАН зробили спільну заяву: сфальшовані коментарі - це джинса, і відповідальність за це мають нести гендиректор агентства і шеф-редактор.

 

Зрештою, конфлікт було врегульовано. Колектив УНІАН, керівництво та основний власник інформаційного агентства повідомили, що домовилися про шляхи вирішення проблем.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7026
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду