Інформаційне агентство вимагає МВС відреагувати на заборону зйомки в Шевченківському райсуді

Інформаційне агентство вимагає МВС відреагувати на заборону зйомки в Шевченківському райсуді

24 Липня 2013
5811

Інформаційне агентство вимагає МВС відреагувати на заборону зйомки в Шевченківському райсуді

5811
Інформаційне агентство вимагає МВС відреагувати на заборону зйомки в Шевченківському райсуді
Інформаційне агентство вимагає МВС відреагувати на заборону зйомки в Шевченківському райсуді

Інформаційне агентство «Поряд з вами» звернулось з заявою до Міністерства внутрішніх справ (МВС), Національної спілки журналістів України (НСЖУ), Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) із заявою, у якій журналісти агентства звертають увагу на необхідність виконання закону «Про інформацію» Шевченківським районним судом міста Києва.  Заява опублікована на сайті «Поряд з вами».

 

У заяві журналісти інформаційного агентства наголошують, що попри чинне законодавство охоронці Шевченківського районного суду забороняють журналістам проводити фото- та відеозйомку у приміщенні суду. У заяві також зазначено, що охоронці вилучають у журналістів професійну техніку.  На аргументи журналістів охорона не реагує, натомість керується вказівками голови суду.

 

18 червня журналіст  «Поряд з вами» Олена Білозерська подала заяву про дане правопорушення до Шевченківського РВВС. 24 липня працівники охорони Шевченківського суду в черговий раз перешкоджали журналісту інформаційного агентства, забороняючи працювати з фототехнікою у коридорі суду. У заяві інформаційного агентства йдеться, що така поведінка охорони є злочином, що передбачає відповідальність згідно 171 статті Кримінального кодексу України.

 

«Детектор медіа» наводить повний текст заяви інформаційного агентства «Поряд з вами»:

 

«Керівництво Шевченківського районного суду м. Києва ігнорує закони України. Заява інформаційного агентства «Поряд з вами»

 

Вже більше двох років в Україні діє Закон «Про інформацію», яким передбачено право журналістів на безперешкодний доступ та професійну роботу у приміщеннях суб'єктів владних повноважень. Цей же закон передбачає, що відсутність акредитації або будь-якого іншого припису до установи не є підставою для відмови в допуску журналіста.

 

І більше 16 років діє Закон України про «Про державну підтримку ЗМІ», згідно з яким відповідальність за перешкоджання службовій діяльності журналіста прирівнюється до відповідальності за скоєння таких же дій проти працівника правоохоронного органу.

 

Але охоронці Шевченківського суду, будучи міліціянтами, тобто, професійними охоронцями права, не цікавляться законами, про що кажуть навіть відкритим текстом: вони мають перед собою наказ голови суду, на підставі якого забороняють журналістам працювати в будівлі суду з фото- та відеотехнікою.

 

І тим більше для них не є аргументом, що коридори суду та навіть зали у той час, коли в них не відбувається засідання, є громадським місцем, в якому не тільки журналіст, а взагалі будь-яка людина має право вільного ведення фото- та відеозйомки.

 

Існуючі Правила пропуску до приміщень суду (№102/765 від 12.09.2005р.), які затверджені спільним наказом Судової Адміністрації України та МВС України та зареєстровані у Мінюсті, передбачають (п. 2.7), що прохід журналіста до суду відбувається лише за пред'явленням документа, що засвідчує особу. Даний наказ не містить жодної заборони на пронесення та використання журналістського обладнання, передбачаючи лише регулювання процесуальним законодавством фото- та відеозйомки судових засідань.

 

Перешкоджання законній професійній роботі журналіста є злочином, що передбачає відповідальність згідно 171 статті Кримінального кодексу України.

 

Але, на жаль, таке порушення законодавства у будівлі суду є системним. Інциденти з намаганням вилучити (навіть тимчасове вилучення є вилученням) обладнання журналістів відбуваються в цьому суді регулярно.

 

18 червня 2013 року журналістом ІА «Поряд з вами» Оленою Білозерською було подано до Шевченківського РВВС заяву про вищевказане правопорушення.

 

24 липня, тобто, більше ніж через місяць після подання заяви, працівники охорони Шевченківського суду в черговий раз перешкоджали журналісту інформаційного агентства, забороняючи працювати з фототехнікою у коридорі суду.

 

Інформаційне агентство «Поряд з вами» як суб'єкт інформаційної діяльності в Україні заявляє протест діям судової адміністрації Шевченківського району м. Києва та вимагає припинення незаконних дій установи, яка в першу чергу повинна дотримуватися законних прав громадян.

 

Ми закликаємо професійні спілки - як Незалежну медіапрофспілку України, так і Національний Союз Журналістів України, членами яких є працівники "Поряд з вами", висловити свою позицію з приводу системного порушення прав журналістів судовою владою в Україні.

 

Ми звертаємо увагу Міністерства внутрішніх справ України на необхідність вчасного реагування на заяви журналістів, як то передбачено Кримінально-процесуальним кодексом України та наказами голови МВС».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5811
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду