Прокуратура порушила кримінальне провадження проти агенції «Стожари» за заявою сценариста

18 Липня 2013
6322

Прокуратура порушила кримінальне провадження проти агенції «Стожари» за заявою сценариста

6322
Прокуратура порушила кримінальне провадження проти агенції «Стожари» за заявою сценариста

Прокуратура Шевченківського району міста Києва порушила кримінальне провадження за заявою  сценариста Ігоря Каблака,  у якій він звинувачує продюсерську агенцію «Стожари» у порушенні його авторських прав. Про це «Детектор медіа» повідомив пан Каблак з посиланням на інформацію слідчого прокуратури Шевченківського району.

 

Ігор Каблак звинувачує продюсерську агенцію у незаконному використанні його сценарію «Свіча Джеймса Мейса». У своїй заяві до прокуратури сценарист просить провести експертизу документів та допитати свідків.

 

Нагадаємо, 18 квітня слідчий відмовив у розгляді справи  Ігоря Каблака, однак позивач оскаржив це рішення слідчого у суді. Шевченківський районний суд задовольнив скаргу Ігоря Каблака і забов'язав прокуратуру прийняти заяву сценариста й відкрити кримінальне провадження.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Ігор Каблак стверджував, що між ним та агенцією «Стожари» ще 5 вересня 2007 року було укладено договір щодо створення сценарію повнометражного документального кольорового відеофільму «Свіча Джеймса Мейса». Відповідно до умов договору, «Стожари» були зобов'язані сплатити авторський гонорар у сумі 7160 грн (п. 5.1 договору), також «за передачу майнових прав на використання твору» автору мала бути виплачена авторська винагорода у сумі 716 грн (п. 5.2).

 

Однак, за словами пана Каблака, продюсерська агенція «Стожари» кошти не сплатила і передала права на фільм у Держкіно.

 

У відповідь директор продюсерської агенції «Стожари» Руслан Голодняк стверджував, що згідно з договором першу частину гонорару (близько 4 тис. грн) Ігореві Каблаку агенція виплатила, а після цього позивач не брав участі в роботі над сценарієм. «Зовсім інша людина, режисер перероблював цей сценарій. Тобто фільм знятий далеко не за його сценарієм. Але оскільки в нього є авторські права, ми були змушені включити його в тирах в автори. Тому що в нього авторські права на назву», - пояснив він.

 

Справа за скаргою  пана Каблака розглядається у судах з 2011 року. Як повідомляла «Детектор медіа», суд першої інстанції прийняв рішення на користь Ігоря Каблака, однак відповідно до рішення суду, вимоги сценариста були задоволенні лише частково. Суд вирішив стягнути з відповідача авторську винагороду у розмірі 8236 грн та моральну шкоду у розмірі 1000 грн. У своїй позивній заяві Ігор Каблак просив відшкодування моральної шкоди у розмірі 50 тис. грн.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6322
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду