Продюсери і кінематографісти виступили проти прийняття закону №2086а Бондаренко і Раупова

12:37,
3 Липня 2013
9772

Продюсери і кінематографісти виступили проти прийняття закону №2086а Бондаренко і Раупова

12:37,
3 Липня 2013
9772
Продюсери і кінематографісти виступили проти прийняття закону №2086а Бондаренко і Раупова

Асоціація продюсерів України, Національна спілка кінематографістів України і Всеукраїнська громадська організація «Сінема» звернулися до керівників партійних фракцій і профільних комітетів Верховної Ради, аби захистити права інтелектуальної власності учасників аудіовізуального та кінематографічного ринку України. Про це «Детектор медіа» повідомив генеральний директор Асоціації продюсерів України Денис Масліков.

 

Причиною стурбованості учасників кіно- та аудіовізуального ринку став зареєстрований у Верховній Раді 21 травня законопроект № 2086а про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного перегляду громадянами програм універсальної програмної послуги. Автори законопроекту - народні депутати Олена Бондаренко (Партія регіонів, президент Асоціації правовласників і постачальників контенту) і Руслан Раупов (Партія «УДАР»).

 

Автори звернення вказують, що законопроектом № 2086а пропонується звільнити телерадіокомпанії та провайдерів програмної послуги від обов'язку укладати договори з будь-якими суб'єктами авторського права та (або) суміжних прав та сплачувати винагороду або здійснювати будь-які інші платежі за об'єкти авторського права та (або) суміжних прав, які використовує телерадіоорганізація при створенні програм та передач універсальної програмної послуги. З цією метою передбачено внесення змін до статті 39 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та статей 15 і 43 Закону України  «Про авторське право і суміжні права».

 

Як зазначено у зверненні, прийняття законопроекту узаконить в Україні комерційне піратство. Нові норми можуть призвести до «бездозвільного» використання прав аудіовізуальних та музичних авторів, у тому числі іноземних, а фактично «узаконити» крадіжку їхньої творчості.

 

Як повідомляють автори звернення, проект закону був також розглянутий Громадською радою при Державному агентстві України з питань кіно, яка виступила з критикою цього документу і запропонувала Верховній Раді не допустити його прийняття.

 

Раніше цей законопроект підтримали парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації та індустріальні об'єднання у сфері телекомунікацій та медіа.

 

«Детектор медіа» наводить текст звернення кінематографістів повністю:

 

«Народним депутатам України

Єфремову Олександру Сергійовичу,

Голові фракції Партії регіонів

Яценюку Арсенію Петровичу,

Голові фракції Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина»

Кличку Віталію Володимировичу,

Голові фракції Політичної партії «УДАР Віталія Кличка»

Тягнибоку Олегу Ярославовичу,

Голові фракції Всеукраїнського об'єднання «Свобода»

Симоненку Петру Миколайовичу,

Голові фракції Комуністичної партії України

 

Гєллєру Євгенію Борисовичу,

Голові комітету Верховної Ради України з питань бюджету

Тарасюку Борису Івановичу,

Голові комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції

Кириленку В'ячеславу Анатолійовичу,

Голові комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності

Гриневич Лілії Михайлівні,

Голові комітету   Верховної Ради України з питань науки і освіти

 

Від кінематографічних громадських організацій України

Щодо законопроекту № 2086а

 

Шановні народні депутати,

 

Звертаємось до Вас із стурбованістю та сподіванням на підтримку у законодавчому врегулюванні захисту конституційних прав інтелектуальної власності учасників аудіовізуального та кінематографічного ринку України.

 

Причиною такої стурбованості є зареєстрований 21 травня 2013 року у Верховній Раді України законопроект № 2086а про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного перегляду громадянами програм універсальної програмної послуги.

 

Законопроектом пропонується звільнити телерадіокомпанії та провайдерів програмної послуги від обов'язку укладати договори з будь-якими суб'єктами авторського права та (або) суміжних прав, та сплачувати винагороду або здійснювати будь-які інші платежі за об'єкти авторського права та (або) суміжних прав, які використовує телерадіоорганізація при створенні програм та передач універсальної програмної послуги. З цією метою передбачено внесення змін до статті 39 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та статей 15 і 43 Закону України  «Про авторське право і суміжні права».

 

При цьому, в статтях 15 і 43 Закону України  «Про авторське право і суміжні права» пропонується написати - «Обмеження майнових прав суб'єктів авторського (суміжного) права, пов'язані з розповсюдженням (ретрансляцією) провайдерами програмної послуги програм організацій мовлення, які віднесені до складу пакетів програм універсальної програмної послуги, встановлюються Законом України «Про телебачення і радіомовлення»».

 

Зараз є незрозумілими мотивації авторів даного законопроекту та відповідні пропозиції, винесені на розгляд в той час, коли Україна визнана «країною з найвищим рівнем піратства в сфері захисту прав інтелектуальної власності» і включена до відповідного «списку № 301».

 

Крім того, викладені норми у тому вигляді, як запропоновано законопроектом, є протиріччям статті 54 Конституції України, що гарантує захист і охорону прав інтелектуальної власності. В свою чергу, нові норми можуть призвести до «бездозвільного» використання прав аудіовізуальних та музичних авторів, а фактично «узаконити» крадіжку їх творчості.

 

Також незрозумілим залишається те, що до розробки вказаного законопроекту не були залучені ані відповідні профільні комітети Верховної Ради України, які займаються питаннями охорони інтелектуальної власності, ані Державна служба інтелектуальної власності як відповідний спеціальний орган державної влади, ані організації колективного управління, що представляють інтереси українських авторів кінематографічної, музичної та аудіовізуальної індустрії.

 

На думку представників творчої еліти та громадськості, які беруть участь у безпосередньому створенні українського кінопродукту, продюсерів та виконавців,  законопроект № 2086а не лише порушує конституційні права громадян на інтелектуальну власність та негативно впливає на імідж держави перед міжнародним співтовариством, а є здатним підірвати основи подальшого розвитку економіки держави через сприяння введенню проти України економічних санкцій, неотримання до державного бюджету податків від виплат винагороди за використання прав інтелектуальної власності, а також перешкодити процесам євроінтеграції.

 

Останнє обумовлено тим, що майже в усіх країнах Європи та інших державах, де існує авторське право, телерадіокомпанії та провайдери програмної послуги (кабельні оператори) сплачують авторську винагороду правовласникам через організації колективного управління вже більше 20 років поспіль і не звільняються при цьому від виплат за використання прав в програмах передач, що включені до універсальної програмної послуги.

 

Даний законопроект отримав негативну оцінку і на засіданні Громадської ради при Державному агентстві України з питань кіно, що відбулось 19 червня 2013 року.

 

Враховуючи все зазначене, вважаємо нагальним та актуальним на сьогоднішній час привернути Вашу увагу до подальшого погодження законопроекту № 2086а і просимо в межах передбачених процедур:

1. Винести на розгляд та обговорення  законопроект № 2086а у підпорядкованих профільних комітетах Верховної Ради України.

2. Не підтримувати та не погоджувати законопроект № 2086а з підстав його невідповідності європейським стандартам, а також через порушення конституційних прав громадян України в сфері інтелектуальної власності.

 

З повагою,

Голова Національної Спілки

кінематографістів України                                                                     Тримбач С.В.

 

Генеральний директор

Асоціації продюсерів України                                                                 Масліков Д.О.

Генеральний директор Всеукраїнської

громадської організації «Сінема»                                                           Прожепюрко В.О.»

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
roman
16:15 / 04.07.2013
А самый главный фокус в том, что те, кто пытается под личиной защиты прав провайдеров якобы отстаивать их интересы - НИЧЕГО для них не делает толкового. Так, почему уважаемые "защитники" и автора законопроекта не сделают так, чтобы уменьшились драконовские цены дистрибьюторов для провайдеров и последние перестали прятать абонентов. Почему не внесут законопроект о том, чтобы вообще отменить лицензию провайдера от Нацсовета и оставить лицензию НКРСИ. Ведь это только транспорт!!!! Так говорится везде и всем. Так попробуйте, СЛАБО! А самое главное в этой мышиной возне, что дистрибьюторы и телеканалы того "рейтингового" и дорогого платного телевидения и сами то не платят авторские отчисления, хотя "гарантируют" это в своих договорах с провайдерами. Пусть хоть один дистрибьютор в Украине покажет, что он заплатил авторское вознаграждение продюсеру и режиссеру Дж.Лукасу за то, что его "Звездные войны" ретранслируются провайдерами в Украине. Могут показать о том, что якобы выкуплены права на ретрансляцию у студии, но авторские перечисления именно авторам НИКТО и НИКОГДА не делал!!!
Paul
16:14 / 04.07.2013
Дорогой мой Кркк (Creek) фокус данного "законопроэкта" все-таки в том что писалось ранее. Также хочу заметить, что госпожа Б уже давно сняла с провайдеров немалую сумму за лоббирование сего творения и пришел час расплаты. Выходом для провайдеров (если УПП такая - уж непосильная ноша) было-бы в отказе от лицензии НацРады, в отличие от чистого "кидка" авторов. На счет каналов УПП хочу добавить - что лишний из них - только "зрада" (ранее он хоть изредка веселил, а сейчас полная Ж...) а все остальное - весьма смотрибельно (охотой и рыбалкой - не интересуюсь). Кстати на счет навязывания каналов - при достижении 16 лет паспорт тоже навязывают, и деньги за него тоже платишь. А смысла в нем никакого - лишняя бумажка дома, которую к тому-же надо не потерять.
Кркк
13:43 / 04.07.2013
Фокус действующего закона про телебачення, что провайдер не может отказаться ретранслировать программы УПП (для этого договор не нужен). Но по закону про авторское право нет договора на ретрансляцию - чистое нарушение. И кабельщику по суду могут запретить показывать программы УПП. В результате выходит, что кабельщик выполняя один закон, одновременно нарушает другой. Государство требует от кабельщика показывать УПП, но отказывается компенсировать расходы и на засорение ресурса в большинстве своем откровенным мусором (40 каналов и более), и на оплату авторских за этот мусор. Но провайдер не виноват, что государство от него требует показывать УПП – он бы сам с радостью выключил 70% и заменил бы на что-то более интересное. Но раз такое требование государства, то было бы логично, чтоб государство само это и компенсировало. Государство этого не делает, и свой головняк перекладывает то на кабельщиков (как сейчас) то на авторов (как в законопроекте). В идеале было бы вообще отменить УПП, и тогда пусть кабельщик платит только за то, что он сам решил вставить себе в сеть, а не за то, что от него требует государство. Но на это пока никто не идет, и законопроект предлагает снять нагрузку с бизнеса, а правообладателям оставить отношения с телеканалами, в том числе теми, что гарантировано попали в УПП.
Roman
09:53 / 04.07.2013
Нельзя ничего делать НАПОЛОВИНУ, ТОЛЬКО ДЛЯ ПИАРА и ТОЛЬКО ДЛЯ ОТРАБОТКИ СВОЕГО ЛИЧНОГО ИМИДЖА. Это касательно указанного законопроекта и его авторов. Дело в том, что практически на всех форумах, конференциях и семинарах провайдеров (кабельных операторов) неоднократно заявлялось, что пусть платят телеканалы за кабельщиков. Пусть платят дистрибьюторы. И действительно - ПУСТЬ ПЛАТЯТ ТЕЛЕКАНАЛЫ и ДИСТРИБЬЮТОРЫ, не смотря на то, что практически во всем мире за кабельную ретрансляцию в сетях платят сами кабельщики. Но почему-то автора законопроекта от этого красиво ушли, потому что понимают, что возложить обязанности таких проплат на крупнейшие медиахолдинги невозможно. А ОКУ и правообладателям в Украине все-равно кто будет платить.
Paul
16:36 / 03.07.2013
Creek, если тебе интересно, то "косяк" указанного "законопроэкта" заключается в следующем: Если в твоем понимании транспорт это провайдер программной услуги то тот кто дает сигнал (телеканал) для распространения и обязан платить авторское вознаграждение, НО действующим законодательством такая оплата на телеканалы не возлагается (да и невозможна в принципе, хотя-бы потому что канал "не знает" что есть такой кабельщик и не знает сколько у него абонентов) и разработчики обязаны были в таком случае возложить ее на каналы. А сейчас обязанность платить за использование объектов авторского права не предусмотрена вообще!!! Да здравствует пиратство "по закону"!!! УРА УРА УРА....
Крик-2
16:19 / 03.07.2013
Да, телерадиокомпании там вставили зря, они не упоминаются в законопроекте, но от этого не меняется его суть. В случае принятия этого документа, платить роялти за кабельную ретрансляцию вообще никто не будет. В этом законопроекте и вообще в профильных законах не прописан механизм, как телекомпании должны очищать права за кабельную ретрансляцию, поэтому они не будут обязаны и в дальнейшем платить роялти, а кабельщики уже не будут. Данный законопроект есть верхом цинизма кабельного лобби и Бондаренко с Рауповым вкупе. Интересно, сколько они поимеют за принятие этого вопиющего законопроекта?
Creek
14:19 / 03.07.2013
Красиво написано. Только продюсеры и кинематографисты чего-то не поняли. В законопроекте от оплаты роялти освобождается только транспорт. Создателей продукта (программ) проект не касается. "Автори звернення вказують, що законопроектом № 2086а пропонується звільнити ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЇ та провайдерів програмної послуги від обов'язку укладати договори з будь-якими суб'єктами авторського права та (або) суміжних прав". Недочитали, искривили, не поняли? Специально или ошибочно? Кто-то подставил.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду