Гендиректор БТБ заперечила факти цензури на телеканалі

Гендиректор БТБ заперечила факти цензури на телеканалі

25 Червня 2013
10084

Гендиректор БТБ заперечила факти цензури на телеканалі

10084
Гендиректор БТБ заперечила факти цензури на телеканалі
Гендиректор БТБ заперечила факти цензури на телеканалі

Генеральний директор БТБ Світлана Криворучко категорично заперечила звинувачення у цензурі на мовнику, про які заявив у своєму відеоблозі на «Детектор медіа» «Цензура - це норма життя на каналі БТБ» екс-працівник телеканалу Андрій Деркач. Про свою позицію пані Криворучко повідомила у листі, що надійшов на адресу «Детектор медіа».

 

Андрій Деркач звинуватив керівництво каналу БТБ у тому, що журналістам забороняли згадувати певних осіб та наказували брати коментарі у того чи іншого експерта. «Мені на БТБ заборонили згадувати нашого сучасника, відомого українського підприємця, який володіє багатьма заводами і серед іншого імпортує природний газ із Центральної Азії й з Росії. Керівництво каналу нав'язує журналістам і редакторам експертів - з яким експертом з яких питань треба говорити... Топ-менеджер, який спілкується з власником, встановлює рамки для своїх підлеглих, виходячи з власних уявлень про те, що сподобається власнику, а що ні», - розповів екс-працівник БТБ.

 

За словами Андрія Деркача, наразі практика цензурування на БТБ продовжується.

 

У відповідь пані Криворучко звинуватила колишнього співробітника у тому, що такі заяви робляться на замовлення і дестабілізують підприємство: «Заяви про цензуру на каналі БТБ - частина чийогось мерзенного сценарію, направленого на дестабілізацію роботи на підприємстві. А Андрій Деркач - всього лише пішак у цій грі. Міркування Андрія Деркача про цензуру на каналі БТБ - через більш, як два місяці після звільнення - виглядають дуже дивно. Тим більше, що пропрацював Андрій на каналі 8 місяців. І жодного разу за весь цей час він не висловив своїх зауважень про нібито утиски свободи слова та уявної цензури».

 

Щодо факту цензури, про який розповів пан Деркач, керівник каналу БТБ висловила припущення, що ситуація була  дещо іншою. «Як розповіли мені його колеги, у своєму сюжеті він планував не "згадати нашого сучасника", а, не надавши йому слово (як належить за законами жанру), не маючи документів, намагався побудувати сюжет на домислах, видаючи чутки за факти. А це порушувало не тільки етичний кодекс журналіста. Поява такого матеріалу в ефірі могла викликати судові позови, і канал БТБ мав усі шанси їх програти. Тому рішення головного редактора відправити цей матеріал на доопрацювання мені здається досить обгрунтованим. І Андрій з усіма професійними зауваженнями, наскільки мені відомо, погодився. Пізніше матеріал був доопрацьований і вийшов в ефір», - повідомила Світлана Криворучко.

 

Гендиректор каналу БТБ також спростувала інформацію щодо свого тісного спілкування із власником каналу. «Що стосується мого спілкування з власником, то керівнику необхідно це робити у зв'язку з господарською діяльністю підприємства. Зазвичай, спілкуємося ми з головою НБУ Ігорем Соркіним не частіше одного разу на квартал», - заявила пані Криворучко.

 

Нагадаємо, перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов на прес-конференції 19 березня, відповідаючи на запитання «Детектор медіа», чи дійсно він є власником медіахолдингу, до якого, зокрема, входять газети «Взгляд» і «Капитал», а також телеканали БТБ і Business, чи хоча б фінансує котрийсь із цих ЗМІ та чи планує купувати інші ЗМІ, сказав: «Коли я йшов на цю посаду, я продав усі свої активи. У мене більше немає активів».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10084
Коментарі
46
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Derkach
3944 дн. тому
Cавва, про яке офыцыйне звернення мова. Ви про лист пані Криворучко на ТК? Це офіційне звернення колективу? Чи ви про щось інше? Редакція - так я сам працював редактором програми, а потім редактором регіональної мережі. Так що я кухню знаю зсередини. А ви хто такий, що мені розповідаєте тут? Я назвав два конкретних факти, і стверджую, що вони типові для цього каналу. Напевно стверджувати, не з чуток і скарг, можу стверджувати про два. Різницю між одним і іншим ви здатні розрізняти. Вам не спадало на думку, що два не тотожні речення не обов"язково заперечують одне одного? Ви логіку вивчали коли-небудь? Саме слово чули - логіка? Подивіться в Вікіпедії для початку :)
Тассадар
3945 дн. тому
Ребята, остыньте, он реально может быть пешкой в чужой игре, малозначимой и абсолютно несознательной. В таком случае его можно пожалеть, человека используют и выбросят, а ему еще с этим жить.
Гриша
3945 дн. тому
Мдааа, а я-то думал, что автор - честный и профессиональный журналист, который знает свое дело. Теперь даже как-то... брезгливо стало, что ли... Очень разочарован.
Савва
3945 дн. тому
Ну хватит уже врать - коллеги по официальному заявлению ничего не говорили подобного вашим словам, а вы изначально говорили про то, что редакция постоянно влазила с правками, теперь же говорите про единоразовый факт цензуры - так против чего вы выступаете? Заврались вы окончательно, коллега, заврались.
Derkach
3946 дн. тому
Савва, брехун ви. Я сказав про два факти цензури - один щодо мене, а один щодо іколег з їх слів. А не "постоянно что-то запрещали, постоянно цензурили". Ваша брехня очевидна, вона тупа і нахабна. А правила справді мінялися постійно. Стабільно лише одне - "керівництву лизати, лизати і ще раз лизати".
Коля Басов
3946 дн. тому
Если обращений к руководству письменных не было, то все теперешние слова - просто треп, ничем не подкрепленный. А трепаться наши журналисты гаразд все, толку от этого только. Лучше бы работали в рабочее время.
Лекпом
3946 дн. тому
Лещ, кстати, лезет обычно в каждую дырку, действительно, а тут что-то его не видно и не слышно. Видать, в мутную воду лезть не хочет, стоять не на чем в этой воде, еслидаже самые активные борцы за свободу слова в этот вопрос не хотят лезть.
Наталка
3946 дн. тому
А чому мовчить Незалежна медіа-профспілка? Під Межигір'я Лєщенко та Чорновіл їздити не ліньки та протестувати там проти цензури. А Анвара - підтримати -дзуськи! Не їх чувак? Чицензура - тема не їхня? Та ніби-то вони лишень проти цього і протестують завжди. Чому ж Анвара вони зараз кинули напризволяще?
Савва
3946 дн. тому
Замечу факт вранья: сначала Деркач говорил, что ему постоянно что-то запрещали, постоянно цензурили и т.д., а теперь он заявляет, что каждый день менялись правила. Если поциент путается в показаниях, значит правды в них нет.
Тамара
3946 дн. тому
Я думаю, что доводка передач - це буденна телевізійна кухня на кожному каналі. Звичайно, це можна і треба обговорювати. Але, якщо це робиться не всередині колективу, а виходить назовні, тоді це - чорний піар, а не журналістика. Упередженість. А не боротьба за свободу слова. Анваре, скільки вам заплатили за ваш відеоблог?
Тришка
3946 дн. тому
Увольняетесь, так увольняйтесь себе тихонько. Зачем клеветать на начальство и коллег? Как-то нехорошо это.
Ivan
3946 дн. тому
Вы, Андрей, кажется, совсем не в теме. Одно и то же повторяете из коммента в коммент. Видимо, больше сказать нечего, а нового еще не придумали
Минутка
3946 дн. тому
Не успевает Андрей (или Анвар) отбиваться от комментариев, такую популярность себе заработал. А фанатки у вас еще не появились? Будут любовные записки писать…без цензуры, как вы любите))
Витя
3946 дн. тому
Ну и что, что вас отредактировали? Такая у начальства работа, следить и контролировать подчиненных. Вот были бы вы редактором, вы бы ничего не правя, отправляли в эфир? Хотя вряд ли вам это светит.
Сотрудник
3946 дн. тому
Узнаю стиль отмазок и отбеливания Криворучко енд компани.Ее всегда отбелят те, кому платит на канале премии.А она типа всегда в стороне.Вы бухгалтерию проверьте,коллеги-довольные.Сколько, кому и за что делаются доплаты. У нее и на Киеве так же.Купила продажных и они ее моют.Андрей ,не обращай внимания. Все знают ,что реально на БТБ происходит.Народ боится репрессий просто и работу потерять.А еще- там штрафы в моде.Сидит муженек ,машинку долрогую выбирает.На зарплату покупает? тысяч так 500.
Derkach
3946 дн. тому
В тому -то й справа, що ніякого "устава" на цьому каналі немає: кожен день все міняється. Керівництво живе за принципом "что хочу, то и ворочу". Так що знов "мімо каси" :)
Наталя
3947 дн. тому
Про цензуру треба заявляти одразу. Називати передачу, факти і цитати, які не випустили в ефір. Якщо цього не зроблено відразу - історія втрачає правдивість, принамні, у моїх очах. А, якщо я бачу, що хтось хоче просто поплювати за вітром на своїх колег - та попогрожувати, то, вважаю, що це не є гарно.
Лев
3947 дн. тому
"Со своим уставом в чужой монастырь не лезь", есть такая поговорка. У мусульман наверняка есть свой аналог, что-то про мечеть. А так это все очень смешно, слоупоки атакуют работодателей. Почему не через год-два, было бы еще смешнее?
Derkach
3947 дн. тому
Я не просто "погрожую", я обіцяю неприємності фізмчного плану всім, хто спробує мене "помять" :)В статті, а взагалі цей матеріал за жанром є новиною або заміткою, згадуються окрім мого прізвища пані Криворучко, пана Арбузова та пана Соркіна. Це колектив БТБ? Батенька, ви у якій палаті відпочиваєте? ВЖе й туди інтернет провели? Прогрес, одначе, науково-технічний :)
Unleashed
3947 дн. тому
Любопытно, он уже грозится бить несогласных. Высокий журналистский класс, нечего сказать. До такого еще ни один журналист не доходил, их били - бывало, но они - никогда. Вам к Ляшко в партию надо, там таких любят. А коллеги - это те, которые упоминаются в статье, кстати, Андрей, если вы читали её, конечно. Думаю, их там не один человек :)
Василь
3947 дн. тому
Після бійки кулаками не машуть. На TVI колотнеча почалася відразу, як щось пішло не так. І, хоча смішно трохи, що журналісти за гроші власника хочуть писати щось своє і бажано, як джинсу. Але нехай. А тут - те саме - та ще із величезним запізненням. Смішно.
Derkach
3947 дн. тому
Фанат, ти чий фанат? :) Ти ветеринаром працюєш, гроші, судячи з риторики, заробляєш кастрацією кнурів? :)) Теж, мабуть, хороша професія :) Корисна, головне. А які це колеги не на моєму боці? Гендиректор? Ще б пак :) Але це ще не колектив :) "Помять" бажаєте? Ну давай, підходь. хто там перший серед сміливців? :))))
Дерзач
3947 дн. тому
Коллеги по официальному заявлению совсем на на стороне Андрея, а ситуацию в своем свете видит один он, но ответственность сбрасывает на коллег. А не боится ли он, что они соберутся и справедливости ради его немного помнут?
Тереза
3947 дн. тому
Дивно, що ви шантажуєте колег, з якими працювали разом. Погрожуєте щось оприлюднити. Та якби взятку від БТБ вимагаєте за мовчання. Шантажист, як на мене, не може одночасно боротися за правду і свободу слова, я так вважаю.
Фанат
3947 дн. тому
Журналист, опускающийся до оскорблений читателей, подлежит оскоплению своего рабочего инструмента. Пера, значца. Чтобы впредь неповадно было. Врущий журналист - аналогично. Отмазывающийся от ответственности за вранье - аналогично. Итого 3 оскопления на одно перо уже набралось. То ли еще будет...
Derkach
3947 дн. тому
Терезо, а хто вам сказав, що я погодився? І прізвище я називав на інших форумах - Фірташ. Довідки Міненерговугілля про те, хто скільки газу завів в Україну - це плітки? А ви ким працюєте, Терезо? Прибиральницею в дитсадку? Я шаную фізичну працю. Але давайте кожен буде займатися своїми справами.
Тереза
3947 дн. тому
Але ж ви, пане Деркач, погодились із зауваженням керівництва каналу БТБ, раз навіть у власному відеоблозі на Телекритиці не назввали прізвища підприємця. Тобто, ви зрозуміли, що переповідати плітки, на маючи на руках фактів та доказів, не варто. Тут же, вам критикувати вже ніхто не заважав?
МакДак
3947 дн. тому
Эээк у Деркача баттхёрт начался, все ему психиатрами мерещатся, брак с фантазией, пипец просто. Неудивительно, что он такие видео снимают. Пускай лучше идет в Дискавери работать, собственную передачу вести "Самец журналиста доминирует над телекамерой", отличное реалити-шоу из дикой природы.
Derkach
3947 дн. тому
Якщо немає чого сказати по суті - треба тролити :) Знайомий почерк. Або ще простіше - оголосити божевільним :) Брак фантазії, панове і пані :) Тому вам і доводиться заробляти відлизуванням нач-альству. Оскільки примытивне пыдлабузництво вже мало кому цікаво, стараєтеся здивувати начальство - лизнути в стрибку, лизнути, перекрутившись через голову. Туди і йде вся фантазія. А як серйозна розмова - все закінчується звинуваченнями в чорному піарі і психіатричними діагнозами. Теж мені, психїіатри - самоуки...:))))
Андрій
3947 дн. тому
«Тотальний беспрєдєл» у нього в голові. Якісь пси на шворках, спроби втечі)) Суцільна теорія заговору!
Коля
3947 дн. тому
Про яких колег, що переказують йому про події на каналі, він говорить в своєму відео? Там ще хтось працює невдоволений? І слід очікувати подібних заяв найближчим часом?
Мария
3947 дн. тому
Виклає сумніви професіоналізм цього журналіста…та й здоровий глузд також. Якщо на бтб все так, як він говорить, то що він там вичікував аж 8 місяців. А два місяці мовчання? З думками збирався чи відео монтував?
Костік
3947 дн. тому
И правда попахивает каким-то «мерзенним сценарієм». О чем Деркач думал все эти месяцы работы на канале? Небось, инфу собирал.
Миха
3947 дн. тому
Какой-то этот экс-работник странненький. Проработал практически год на бтб и все ему там нравилось. Потом уволился, походил-подумал и вспомнил вдруг про какую-то цензуру!
Сергій
3947 дн. тому
Якщо ти - професіонал, ніхто і ніщо не може зашкодити тобі працювати нормально. А в тих, кому весь час нормально працювати керівництво заважає, є проблеми із професійністю - я так вважаю.
Валентайн
3947 дн. тому
Так он на ТВi сейчас же вроде работает, сразу становится понятно, откуда ноги растут. Канал стремительно теряет рейтинги и пытается повысить их самым примитивным способом - скандалами, которые сами же выдумали. А с такими профанами в штате это путь в бездну что для канала, что для самих журналистов, простите за выражение.
Стас
3947 дн. тому
Відеоблог пана Деркача надто розлогий. Тут і пророк Мохаммед, і російська літературна критика, аж ген - майорить і БТБ. Я вам скажу так - після драки кулаками не машуть. Працюєш - кажи, із чим не згоден. Пішов - мовчи. Бо, виникає питання: чому відразу не казав? Тим більш, сам же і погодився на передачу із корективами. Тут треба було: або стояти до кінця, коли працював. Або вже мовчати тепер. Я так вважаю.
Гоша
3947 дн. тому
Основная проблема большинства доморощенных журналистов - выдача желаемого за действительное. Очень часто они пишут свои домыслы вместо фактов, и жалуются, когда им запрещают так работать. В этом сразу же показывается и профессионализм журналиста, и позицию канала относительно таких "спецов". Неудивительно читать теперь от них аналогичные домыслы в адрес бывшего места работы.
знайка
3947 дн. тому
Скільки вже Світлана піприємств "стабілізувала"? а її помічниці? Ну, терпіть, журналісти. АБо ніе інде вас на роботу після цього "холдингу" не візьмуть. До речі- ведучі там себе почувають непогано. Просян навіть погладшав - цей від цензури?
Правда
3947 дн. тому
Деркач правду каже. При чому тут "своєобразний"? Всі у нас своєобразні. Криворучко працює за принципом підкормвлювання тих, хто виконує іі забаганки і тим самим допомагає зберегти посаду і гроші, які звідзкись все беруться і беруться. А кришує перед інвнстором -Костриця. Це всі знають. "Осваивают успішно державні кошти. Ви попитайте співробітнмиків,яких штрафують і які бояться просто,що іх кинуть на зарплату.А Криворучко вивертається завжди.Брехуха та кидала.
Derkach
3947 дн. тому
З жодним непрофесійним зауваженням "менеджерів" я не погоджувавсяо . А матеріал вийшов в покаліченому вигляді. Покинув я цю програму через те, що професіонали енергетичного ринку почали на мене підозріло дивитися і ставити питання на зразок " відколи це ти почав зказняк гнати?" Працювати так означало би зіпсувати свою репутацію. Ще факти - інтерв"ю з Анатолієм Косянчуком просто не було пущене в ефір, як сам пан Косянчук і передбачав. Йшлося про маніпуляції з імпортом нафтопродуктів, який завозився в Україну як транзитний вантаж. Це робила компанія-попередник ВЕТЕКу, "нового олігарха" і новоспеченого медіа-магната. Прізвище називати? Пані професійний цензор пройшла цю складну науку в медіа-холдингу Космоса-Черновецького. А тепер успішно реалізує свої навички під проводом керівника медіа-холдингу сумновідомого Костриці. Хочете ще фактів? Звертайтеся! :)
Derkach
3947 дн. тому
Дестабілізувати БТБ більше, аніж керівництво, яке виживає звідти професіоналів, неможливо. Так що про плани дестабілізації треба питати в пані Криворучко. Мені це навіщо, давно працюю в іншому місці і цілком задоволений. Взяти коментар у Фірташа про те, скільки природного газу його компанії імпортують в Україну?!!!! Навіщо, якщо є статистика Міненерговугілля....Тупість так званих менеджерів не знає меж. Які позови, якщо ці факти загальновідомі в професійних колах енергетиків та газовиків??? Маячня. Тролі-підгавкувачі - сказіться від безсилої люті!
Ольга
3947 дн. тому
Странно выглядит вообще, я понимаю, что дело не в религии, но мужчина очень своеобразный. Мне кажется ему не до заявлений сейчас
Міхась
3947 дн. тому
Да как этому чуваку вообще можно верить? Он похож на неадеквата. ислам еще какой-то, по нем психиатрическая лечебница плачет. А где он до этого два месяца был? Проходил курс интенсивной терапии?))
Прокурор
3947 дн. тому
Криворучко врет,как дышит.Кто знает,тому вранье не впарить.
Знавець
3948 дн. тому
Абсолютна правда. Криворучко власноруч перереписує тексти всіх журналістів,перекручує коментарі експертів, дає прямі вказівки в ручному режимі ,кого писати і як робити сюжет. Цензурує всі проекти,теми, в яких не розуміється.Журналісти плачуть .Там взагалі -БЕСПРЕДЕЛ!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду