Віце-прем`єр Криму виграв суд у журналістки - її колеги готують акцію

Віце-прем`єр Криму виграв суд у журналістки - її колеги готують акцію

20 Червня 2013
6297

Віце-прем`єр Криму виграв суд у журналістки - її колеги готують акцію

6297
Віце-прем`єр Криму виграв суд у журналістки - її колеги готують акцію
Віце-прем`єр Криму виграв суд у журналістки - її колеги готують акцію

20 червня Центральний районний суд Сімферополя частково задовольнив вимоги першого віце-прем'єра Криму Павла Бурлакова до інтернет-видання  «Аргументы недели-Крым» і журналістки, члена Незалежної медіапрофспілки України Ганни Андрієвської.  Про це повідомляє Незалежна медіапрофспілка України.

 

Згідно з рішенням суду, відповідач по справі - ДП «Аргументы недели-Крым» зобов'язаний видалити з сайту інтернет-видання  статтю «Гуртожиток як прихисток для кримських VIPів. Історія Павла Бурлакова» і також знищити  наявні у журналіста матеріали, які містять конфіденційну інформацію про першого віце-прем'єра.

 

Вимоги позивача в частині публікації вибачень на місці статті щодо фіктивної реєстрації пана Бурлакова в гуртожитку суд відхилив.

 

Також суд зобов'язав ДП «Аргументы недели-Крым»  виплатити чиновнику 3 тисячі гривень в якості компенсації за моральну шкоду та сплатити судові витрати в сумі 573,50 грн.

 

Як повідомляє сайт «Крым.Комментарии», вчора у Facebook  кримськими журналістами було анонсовано акцію  «Дай Бурлакову по пятаку!».  Жителям Криму пропонують здати по п'ять копійок «немісцевому чиновнику, який не знає, на кому ще можна заробити».  За допомогою акції журналісти планують  зібрати три тисячі гривень  і виконати вимогу суду у частині про відшкодування Павлу Бурлакову моральної шкоди.

 

Юрист НМПУ Олександр Тарасов, який представляв інтереси Ганни Андрієвської, стверджує, що рішення суду не відповідає нормам чинного законодавства та практики Європейського суду з прав людини.

 

«Рішення суду не відповідає Закону про інформацію, Конституції України та ст. 10 Європейської конвенції з прав людини, яка вказує, що публічні посадові особи користуються набагато меншим рівнем захисту свого приватного життя, ніж інші громадяни. Крім того, приймаючи рішення, суд так і не вивчив суспільну значимість розголошеної інформації. Адже саме на цій підставі вона і розголошувалася, про що зазначено в матеріалі журналіста. Також з виступів представника позивача в суді так і не з'ясувалося, чим мотивується необхідність відшкодування морального збитку», - зазначив пан Тарасов.

 

Позов Павла Бурлакова до журналістів розглядався в суді майже три місяці.  Рішення по ньому було оголошено в день 50-річчя  позивача. З цієї нагоди журналісти, члени НМПУ та представники громадських організацій відразу ж після засідання суду вирушили до Ради міністрів Криму, щоб привітати Бурлакова з днем ​​народження. Вони принесли імениннику копію рішення Центрального райсуду Сімферополя і кольорову листівку з побажаннями від кожного дарувальника. Зокрема, Бурлакову бажали «залишатися людиною», «не сумувати, бо все проходить і він пройде», «якнайшвидшого повернення на нову батьківщину», «оголосіть весь список того, що про вас знати не можна».

 

Також на день народження першого віце-прем'єра шанувальники з середовища журналістів йому  подарували символічні ключі від гуртожитку з ініціалами «ПБ» (Павло Бурлаков).

 

Як повідомляла «Детектор медіа», перший віце-прем'єр-міністр Автономної республіки Крим  Павло Бурлаков подав до суду на інтернет-видання «Аргументы недели-Крым». Пан Булгаков вимагав видалити з сайту «Аргументов недели-Крым» статтю журналістки Анни  Андрієвської «Общежитие как пристанище для крымских VIPов. История Павла Бурлакова», в якій розповідається, віце-прем'єр зареєстрований за певною адресою в гуртожитку, але не живе там. Реєстрація у Криму дозволила політику-регіоналу взяти участь у виборах. Перший віце-прем'єр також вимагає надрукувати на місці вилученої статті вибачення, яке забороняється видаляти з сайту протягом трьох місяців.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6297
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду