Зменшення кількості зовнішньої реклами має призвести до її покращення - Томенко

19 Червня 2013
7517

Зменшення кількості зовнішньої реклами має призвести до її покращення - Томенко

7517
Народні депутати і експерти обговорили реформування галузі зовнішньої реклами
Зменшення кількості зовнішньої реклами має призвести до її покращення - Томенко

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко виступив за європейський підхід до якості зовнішньої реклами. Він вважає, що все, що стосується реформування сфери зовнішньої реклами потребує консенсусу між потребами суспільства і потребами галузі. Про це Микола Томенко сказав під час круглого столу «Зовнішня реклама в Україні: стан, проблеми та шляхи розвитку»,  який відбувся 19 червня в парламенті.  

 

«Виходячи з того, що на друге читання законопроекту № 0944 (Закон України "Про рекламу" (щодо уточнення сфери застосування Закону та удосконалення окремих положень) - Ред.) надійшло близько 60 поправок, ми повинні тут, в залі знайти порозуміння, тоді нам легше буде переконати депутатів в сесійній залі. Зауважу, що у нас є депутати, які вважають, що у нас вздовж доріг взагалі не повинно бути реклами. Надзвичайно важливо зазначити, що зовнішню рекламу нам потрібно оновити. Тому що середньовічна реклама не може бути в європейському Києві і загалом в Україні», - сказав нардеп.

 

Микола Томенко також висловив свої думки щодо кількісних параметрів розміщення рекламних білбордів.

 

 «Щодо кількісних параметрів, на дорогах між населеними пунктами, враховуючи водійську культуру, ми повинні виступати за скорочення рекламних носіїв. Я прихильник того, щоб з 1 січня 2014 року відстань між носіями зовнішньої реклами сягала не менше одного кілометра. Це створить менше загроз на дорогах, зробить рекламу більш якісною тощо. Що стосується зовнішньої реклами в містах, треба, щоб в центральних частинах залишилась реклама 21 століття, щоб вона підпадала під концепцію, яку ухвалює місто. І щоб в центральних частинах міст було багато площ для соціальної реклами. А щодо відстані, то відстань має бути на першому етапі - 50, а на другому - 75. Ну, не можемо ми бути на першому місці в світі по кількості рекламних носіїв», - сказав він.

 

Микола Томенко зауважив, що законодавці можуть піти назустріч галузі зовнішньої реклами в питаннях декорумпованості щодо оформлення дозволів, надання ліцензій, строків введення норм закону.

 

Голова підкомітету з питань реклами Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Кондратюк висловила сподівання, що реформування зовнішньої реклами відбудеться еволюційним шляхом, а не революційним, і що спільні дії громадськості і політиків у результаті сприятимуть тому, що зменшення кількості зовнішньої реклами призведе до покращення її якості.

 

Президент Індустріального комітету зовнішньої реклами Юрій Чаруха у своїй доповіді зазначив, що галузь переважно підтримує законопроект № 0944, яким вносяться зміни щодо зовнішньої реклами. Але, на його думку, збільшення відстані між носіями, призведе не тільки до скорочення надходжень галузі, а й до бюджетів місцевих рад.

 

Учасники круглого столу обговорили і направили до Комітету з питань свободи слова та інформації рекомендації:

 

-  На законодавчому рівні сприяти у становленні дієвих механізмів забезпечення прозорих правил на ринку зовнішньої реклами, унеможливлення впливу політичної та корупційної складових шляхом детальної регламентації відповідних дозвільних процедур, узгодження положень чинного Закону України «Про рекламу» із нормами Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

 

-  Вжити законодавчих заходів, спрямованих на стимулювання операторів зовнішньої реклами до оновлення «парку» носіїв зовнішньої реклами, їх технічного переоснащення, використання новітніх технічних стандартів тощо - у тому числі і шляхом встановлення семирічного терміну дії для дозволів на розміщення зовнішньої реклами, що дозволить, в свою чергу, підприємствам галузі планувати господарську діяльність у стабільних умовах та на тривалий термін.

 

-  Реформувати діючу систему вимог та обмежень, яка стосується умов розміщення носіїв зовнішньої реклами, таким чином аби зберегти достатній рівень надходжень від зовнішньої реклами до місцевих бюджетів при скороченні кількості носіїв зовнішньої реклами від 30% до 40% у населених пунктах, та до 50% на автомобільних дорогах поза межами міст, селищ та сіл, а також змінити обличчя зовнішньої реклами в Україні.

 

-  Здійснювати подальше вдосконалення чинного рекламного законодавства з метою адаптації до вітчизняних реалій кращих моделей та стандартів регулювання зовнішньої реклами, які функціонують у зарубіжних країнах, врахувати європейський досвід у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, підтримати розпочаті галуззю зовнішньої реклами процеси по саморегулюванню, як такі, що довели свою неефективність у розв'язанні поточних проблем у відповідній сфері, створювати необхідні умови для формування соціально відповідального ставлення підприємств галузі до своєї господарської діяльності та її наслідків.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7517
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду