У Кременчуці журналісти створили осередок НМПУ і зробили заяву стосовно ТРК «Візит»

18 Червня 2013
7093

У Кременчуці журналісти створили осередок НМПУ і зробили заяву стосовно ТРК «Візит»

7093
У Кременчуці  журналісти створили осередок НМПУ і зробили заяву стосовно ТРК «Візит»

У Кременчуці журналісти кількох міських газет та приватної телекомпанії «Візит» утворили первинний осередок Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) і зробили заяву стосовно ситуації, що склалася на ТРК «Візит». Про це повідомляє прес-служба НМПУ.

 

Осередок медіа профспілки засновано  на приватній телекомпанії «Візит». До її складу окрім тележурналістів каналу увійшли співробітники газети «Програма Плюс», кілька журналістів газет «Кременчуцький Телеграф» та «Кремінь».  Головою осередку обрано Юлію Билину, кореспондента газети «Програма Плюс».  

 

На першому своєму зібранні журналісти кременчуцького осередку ухвалили  звернення до своїх колег, в якому закликають протистояти спробам місцевої влади забрати приватну телекомпанію «Візит» у її власників.

 

«Ми висловлюємо своє обурення діями міської  влади й міського голови Олега Бабаєва, бо в цій справі про жодну справедливість чи законність не йдеться. Мова тут  лише мерське бажання -  відібрати. У даному випадку - у  підприємців відібрати їхню власність, у журналістів - роботу, у кременчужан - свободу слова», - йдеться у зверненні. 

 

«Детектор медіа» публікує текст звернення журналістів Кременчука повністю.

 

«Голові Національної Спілки журналістів України  Олегу Наливайченку

Голові Незалежної медіа-профспілки України  Юрію Луканову

Виконавчому директору  Інституту масової  інформації Вікторії Сюмар

Керівнику Інституту розвитку регіональної преси  Людмилі Панкратовій

Голові Комітету  з питань  свободи слова та інформації  Верховної Ради України  Миколі Томенку

 

Звернення трудових колективів приватної телекомпанії «Візит» м.Кременчука та  щотижневика «Програма плюс»

 

Звертаємося до Вас з проханням допомогти відстояти права  приватної телекомпанії «Візит», яка стала об'єктом рейдерства з боку місцевої влади міста  Кременчука (Полтавська обл.) й, зокрема, міського голови Кременчука Олега Бабаєва.

 

 Більше року телекомпанія «Візит», її власники та співробітники піддаються тиску з боку влади. Причина  відома - міський голова після численних спроб нав'язати власну інформаційну політику приватній телекомпанії, вирішив взагалі відібрати її у власників. Адже «Візит» у своїх передачах розповідає кременчужанам правду про те, як у місті порушуються закони,  відмиваються бюджетні кошти, а також розкриває факти хабарництва та безчинства чиновників.

 

Ми висловлюємо своє обурення діями міської  влади й міського голови Олега Бабаєва,  бо в цій справі про жодну справедливість чи законність не йдеться. Мова тут  лише мерське бажання -  відібрати. У даному випадку - у  підприємців відібрати їхню власність, у журналістів - роботу, у кременчужан - свободу слова.

 

Цинізм чиновницького рейдерства виливається у те, що міський голова відкрито заявляє про наміри відібрати приватну власність, «розібратися» з власниками телекомпанії, міськвиконком готує та приймає відверто незаконні рішення і ні прокуратура, ні інші правоохоронні органи ніяк не реагують на відверте беззаконня.

 

Комунальна телерадіокомпанія «КТРК» перетворена чиновниками в майданчик для рейдерства.   Створена  2003 року (тобто через 12 років після того, як існувала приватна телекомпанія «Візит»), шляхом маніпуляцій із законодавством і через відверто незаконні рішення міськвиконкому КТРК раптом перетворилася на нібито власника  корпоративних  прав «Візиту».  Судячи з того, як Автозаводський районний суд міста Кременчука розглядає справу за позовом КТРК, рішення вже підготовлене й узгоджене з міською владою. 

 

Серед відповідачів справи - міський виконавчий комітет, який насправді  є ініціатором цього  скандалу припинення діяльності  приватного ЗМІ. Районний суд настільки ігнорував права приватної телекомпанії як сторони справи, що адвокати «Візиту» змушені були навіть заявити відвід судді. За інформацією з наших джерел, «ціною» винесення несправедливого та незаконного рішення є обіцянка виділити суду нове приміщення (в будівлі так само цинічно закритої школи №13) для двох районних судів міста - Автозаводського та Крюківського. За таких умов, зрозуміло, що суддя, яка розглядає справу приватної телекомпанії «Візит» і ще не має пожиттєвого статусу, піддається шаленому тиску й існує небезпека, що всупереч закону й здоровому  глузду  буде винесене рішення, яке дасть можливість захопити приватну телекомпанію, нехтуючи конституційними правами.

 

Дуже складно відстояти право незалежної телекомпанії за умов бездіяльності правоохоронних органів. Єдина надія у телекомпанії «Візит», а також у журналістів на справедливість - максимальний громадський контроль та нагляд за дотриманням законності. Ми звертаємося до журналістської спільноти, до громадських організацій, до інших інституцій громадянського суспільства з проханням узяти під контроль ситуацію в Кременчуці. Ми просимо допомогти кременчуцьким журналістам протистояти рейдерству, ініціатором якого є міський голова та чиновники  Кременчуцького міськвиконкому. Ми просимо повернути надію на законність і справедливість у розгляді справ у судах. Ми також просимо громадськість допомогти через широкий громадський розголос привернути увагу правоохоронних органів, що зобов'язані бути на стороні громадянських прав і свобод і нарешті притягти до кримінальної відповідальності тих чиновників, що відверто та цинічно нехтують законом і порушують права незалежних від влади засобів масової інформації.

 

Шановні  колеги! Судячи  з подій, що відбуваються, якщо громадськість сьогодні дозволить здійснитися беззаконню, у Кременчуці буде створено дуже небезпечний прецедент нібито законним шляхом відбирати  власність приватних телекомпаній у регіонах, зупиняти діяльність опозиційних засобів масової інформації. Тож сподіваємося на Вашу підтримку і допомогу».

 

Як повідомляла «Детектор медіа»,  міська влада вважає, що у витоків міського телемонополіста стояв виконком міської ради та асоціація промислових підприємств Кременчука, вони були основними ідеологами, засновниками і донорами підприємства ТОВ «КТБ».

 

Це підприємство для виконання окремих функцій створило мале підприємство «Візит». МП «Візит» спільно з ТТЦ «Електрон» створили  МКП «Візит», яке сконцентрувало на собі максимум активів міського телебачення. На основі МКП «Візит» після виведення зі складу власників ТТЦ «Електрон» було створено нині існуюче ПП «Приватна телекомпанія "Візит"».

 

Мер Кременчука Олег Бабаєв вважає, що документи про вихід «Електрона» із засновників МКП «Візит» були підроблені.

 

За інформацією «Програми плюс», уточнений позов КТРК складається з десяти пунктів, головним з яких є визнання комунальної телерадіокомпанії правонаступником малого комунального підприємства «Візит», яке у 1995 році було перереєстровано у приватну телекомпанію «Візит».

 

«Загалом на судовому засіданні йшлося про події 20-річної давнини та проведення чи не проведення у той час тих чи інших колективних зборів.  Як на здоровий глузд, мова у всьому лише про одне - про намагання відібрати у підприємців Мельників їх власність, приватну телекомпанію "Візит". А це, окрім всього, означає позбавлення кременчужан вибору дивитися телепрограми місцевих журналістів, які їм до вподоби, але не до вподоби міськвиконкомівським чиновникам», - звертає увагу видання.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7093
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду