Заборона суду проводити акцію біля «Межигір’я» обмежує права журналістів – юрист

4 Червня 2013
6913

Заборона суду проводити акцію біля «Межигір’я» обмежує права журналістів – юрист

6913
Заборона суду проводити акцію біля «Межигір’я» обмежує права журналістів – юрист

Юрист Інституту медіа права Ольга Сушко вважає, що рішення Київського окружного адміністративного суду про заборону мирних зібрань журналістів біля президентської резиденції «Межигір'я» базувалося лише на припущеннях і обмежує права медійників. Про це вона сказала в коментарі «Детектор медіа».

 

За її словами, цього року, як і в минулі рази, у заявці журналістів було передбачене проведення мирних зборів 30-50 представників ЗМІ протягом двох годин.

 

Суд «дійшов висновку, що під час проведення... заходу існує небезпека порушення громадського порядку, заподіяння шкоди здоров'ю населення, правам і свободам інших людей, які не є учасниками заходу». Разом з тим, як наголосила пані Сушко, «у постанові суд не роз'яснив, яким чином збори 50 журналістів призведуть до таких згубних наслідків, а отже, рішення базувалося лише на припущеннях».

 

Повідомлення про проведення мирних зборів було подане 1 червня, а самі збори повинні були відбутися 6 червня.

 

«Однак суд у своєму рішенні послався на Тимчасове положення «Про порядок організації та проведення мирних зібрань в адміністративних межах Новопетрівської сільської ради», затверджене виконкомом цієї ради. У зазначеному Тимчасовому положенні вказано, що подавати повідомлення про заплановані мирні збори слід за 10 робочих днів до дня їх проведення. Це рішення має сумнівну правову природу, оскільки Конституція України (ст. 39) вказує лише, що сповіщення здійснюється «завчасно», а у Рішенні Конституційного Суду України, яким надане офіційне тлумачення цього положення, зазначено, що «визначення строків завчасного сповіщення органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування... є предметом законодавчого регулювання», - каже Ольга Сушко.

 

Акти органів місцевого самоврядування, відповідно до Рішення Конституційного Суду України № 12-рп/98 від 9 липня 1998 року, не є актами законодавства, наголошує вона.

 

«Крім того, відповідно до ст. 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», «до відання виконавчих органів сільських рад... належать... вирішення відповідно до закону питань про проведення зборів, мітингів, маніфестацій і демонстрацій, спортивних, видовищних та інших масових заходів; здійснення контролю за забезпеченням при їх проведенні громадського порядку». Отже, без підстав, встановлених законом, органи місцевого самоврядування не повинні встановлювати вимоги, які обмежують права громадян на мирні збори. Натомість, виконком Новопетрівської сільської ради значним чином втрутився у це право, встановивши «рекомендоване для проведення зібрань місце - прилегла територія до Національного музею «Битва за Київ у 1943 році». Отже, ми вважаємо, що без достатніх встановлених законом підстав, рішенням Київського окружного адміністративного суду було обмежене право українських журналістів провести мирні збори», - резюмує юрист.

 

Нагадаємо, 3 червня Київський окружний адміністративний суд заборонив проведення акції руху «Стоп цензурі» біля резиденції президента «Межигір'я» в День журналіста, що відзначається 6 червня. «Стоп цензурі!» має намір оскаржити це рішення до Київського апеляційного адміністративного суду.

 

Аналогічні позови пан Старенький подав 2011 і 2012 років. Тоді суд теж забороняв проводити акції, але журналісти все одно прибували до резиденції президента контролювати, як виконується рішення суду.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6913
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду