ЗМІ повинні активніше долучатися до підготовки журналістських кадрів – голова НСЖУ

3 Червня 2013
14991

ЗМІ повинні активніше долучатися до підготовки журналістських кадрів – голова НСЖУ

14991
Редакції мають тісніше співпрацювати з навчальними закладами і брати студентів на практику
ЗМІ повинні активніше долучатися до підготовки журналістських кадрів – голова НСЖУ

Одна з актуальних проблем сучасної журналістики в Україні - недостатній рівень підготовки журналістських кадрів. Навчальних закладів, які мають факультети чи відділення журналістики багато, але знання, які вони дають студентам, відірвані від практики. Про ці та інші актуальні питання медіа йшлося під час круглого столу «Проблеми професійності сучасних мас-медіа в Україні», який відбувся в Національній спілці журналістів України, повідомляє сайт Спілки.

 

Як відзначив голова НСЖУ Олег Наливайко, нині понад півсотні навчальних закладів мають факультети журналістики. Але в багатьох студенти протягом всього часу навчання навіть не мають нагоди вчитися у журналістів-практиків. Одним з кроків до вирішення цієї проблеми стала ініціатива НСЖУ щодо визнання журналістики як творчої спеціальності. «Нещодавно ми отримали заключне доручення прем'єр-міністра України Миколи Азарова щодо присвоєння журналістиці статусу творчої професії. В першу чергу це дасть навчальним закладам можливість запросити в штат практикуючих журналістів, яким уже не треба буде мати вчений ступінь. І це значно поліпшить рівень викладання», - зауважив Олег Наливайко.

 

Негативно, за його словами, на рівні підготовки кадрів позначається і відсутність налагодженої співпраці між медіа та вузами, формальність творчих конкурсів на етапі вступу. Тому НСЖУ намагається приділяти максимальну увагу підвищенню рівня професійності працівників ЗМІ. Зокрема, активно проводить роботу з юнкорами, навчання за певними спеціалізаціями. «Маємо позитивний досвід роботи Школи медичної журналістики, де навчаються представники ЗМІ, що спеціалізуються на медичній тематиці. Також шукаємо партнерів і для початку серії семінарів стосовно висвітлення фінансової тематики та інших напрямків», - зазначив голова НСЖУ.

 

За словами директора Інституту розвитку медіа Олени Громницької, журналістика дедалі більше стає «паркетною», коли представники медіа зосереджуються на висвітленні офіційних заходів, не намагаючись заглиблюватися в проблеми.

 

Її підтримав і голова Київської обласної організації НСЖУ Михайло Сорока. «Паркетна» журналістика витісняє справжню. Дуже боляче дивитися, як диктофонна журналістика принижує і дискваліфікує журналістів. На Заході є свої таблоїди, але є й серйозні газети, серйозна аналітика, якої в нас бракує», - каже він.

 

Головний редактор журналу «Журналіст України» Віра Черемних вважає, що журналістика має бути більш аналітичною.

 

На переконання професора Київського національного університету культури і мистецтв, члена громадської ради при Нацраді з питань телебачення і радіомовлення України Олександра Макарського, редакції повинні тісніше співпрацювати з навчальними закладами і брати студентів на практику.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14991
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду