Морок за стіною. Три смерті Олексія Балабанова

Морок за стіною. Три смерті Олексія Балабанова

27 Травня 2013
7917

Морок за стіною. Три смерті Олексія Балабанова

7917
Третя смерть Балабанова, яка ось нещодавно сталася, – остаточна, вже до пункту призначення, без зупинок, – дозволяє принаймні збагнути завершеність людини як твору. Побалакати без крику й грюкання дверима
Морок за стіною. Три смерті Олексія Балабанова
Морок за стіною. Три смерті Олексія Балабанова

Коли він помер уперше, я скачав десяток серій мультфільму «Том і Джері». Півгодини дивився на кота, що страждає через надмірну любов до мишки. Жодного разу не усміхнувшись, ліг спати.

 

Снилися цинкові гроби, - ті, що з мого дитинства, коли сусіди пошепки переповідали, чий то син вернувся з Афгану, запаяний у бляшанці. І як ото відкривали автогеном і що там бачили.

 

Ну, а потім похорони. Похорони як похорони. Єдине, що: солдати, салют. І перешіптування, перешіптування: «...по кусочках... на фарш... не розбереш, хто...».

 

Є речі, про які не кричать. Не тому, що приховують, і не тому, що бояться. Є речі, про які говорять пошепки - ради самих себе, ради збереження в собі того подиху, який і називається людиною. Так я відчув тоді, й досі переконаний у цьому.

 

Ага, так, зовсім забув про мистецтво. Про той різновид життєдіяльності, в якому все дозволено, в якому немає нічого неможливого, ніяких обмежень і засторог. Де воля автора важливіша, ніж звичай, де все таємне привселюдно видобувається з мішечка в грудях, де право висловитися - священніше, ніж сама святість. І мистецтво має вільний доступ до всього: і до скальпеля, і до автогену, і до твоїх нікчемних переконань, які завжди можна пустити на фарш. Чом би й ні. Хоча, з іншого боку, ти пускаєш якогось чувака з автогеном у свою душу, й потім уже не розбереш, хто ким був і хто ким залишився.

 

У цій історії немає компромісів, є лише різне сприйняття можливого й потрібного. Про доцільність я мовчу.

 

Отже, Олексій Балабанов помер уперше, коли я переглянув його «Груз 200», й мені не було прикро, я просто півгодини подивився «Тома і Джері», неліквідно поспав, і амінь. Прощай, Балабанов. Якусь свою війну ти програв, якусь межу переступив - скористався своїм правом на сто відсотків, і після цього ми стали трохи інші. Меншою мірою живі. Якось так.

 

А втім, відчуття програної ним війни з'явилося трохи раніше - після фільму «Війна»; це був перший розтин, і після нього рана лише розширювалася, невигойно нагадувала про себе.

 

Іноді геніальність - якась така дуже неприємна штука, вона крутить людиною, як циган сонцем, футболяє нею до неба, гатить об землю - «гооол! нє, штанга!», - а сама людина, якій випала така доля, потроху маліє, здувається, сидить собі мовчки й глипає з-під окулярів колючками. Іди, розпитай його, забий гол, убийся об штангу. Ніхто тобі нічого не скаже й не пояснить, жоден критик не допре візок своїх висновків до штрафного майданчика, бо одні люди живуть у долинах, а інші сидять на горбах, і шансів порозумітися в них обмаль.

 

Третя смерть Балабанова, яка ось нещодавно сталася, - остаточна, вже до пункту призначення, без зупинок, - дозволяє принаймні збагнути завершеність людини як твору. Побалакати без крику й грюкання дверима. Без «Тома і Джері».

 

Для того, щоби зрозуміти його (вибачайте за канцеляризм) «масштаб обдарування» - досить лише подивитися «Про виродків та людей». Щоб уповні насититися його демонстративною й неполіткоректною ідеологічністю - першого і другого «Брата». Щоб переконатися, що за простотою й силою прямого висловлювання Балабанова нема з ким порівняти чи бодай поставити поруч - «Я теж хочу». Щоб засвідчити його перемогу нокаутом в змаганні з класиками - «Морфій».

 

І водночас - чорнушник, мізантроп, шовініст. «Вы мне, гады, за Севастополь ответите!». Людина, чия Росія може налякати «цивілізований світ» до гикавки навіть голою дупою. Адже тілесність і сексуальність у стрічках Балабанова - це завжди або падіння, або переступ, або реалізація якоїсь іманентної форми інвалідності.

 

Він залишається реалістом навіть тоді, коли намагається розповісти казку, в якій сюжет нібито волає про потребу очуднення, а режисера якраз диво й не цікавить, йому важливіше, як поводитимуться в цій казці звичайні люди, позбавлені акторського хисту. Це своєрідне повстання проти кінематографа почасти нагадує міркування Сергія Курьохіна, який в останні роки життя стверджував, що музика його не цікавить, він там все для себе з'ясував і продовжує працювати з музикою заради іншої мети. 

 

Олексій Балабанов ніколи не знімав жахів, ба навіть зневажав цей жанр, але він зняв кілька по-справжньому страшних фільмів. І йдеться не про атмосферу пригнічення, скотської безвиході, безкінечної судоми, що їх можна трактувати в річищі соціального реалізму, й відтак сприймати символічно (воно тоді не так болить). Йдеться про безжальне знищення, спалення дотла щонайменшої віри в людину. Жертви Балабанова не заслуговують на щось інше, крім страждання й страшної смерті, після якої, за великим рахунком, нічого не зміниться. Тим часом кочегару байдуже, хто горить у його печі (аби не його дочка, хоча цим усе ж рано чи пізно закінчиться, бо й кочегар - людина, і морок за стіною не вміє чекати).

 

З огляду на таку настанову, важко збагнути, чому Балабанова часто порівнюють із Достоєвським, для якого страждання були вписані в маршрут буття, але ніколи не були тією Богом забутою станцією, де на кожного чекає кров на снігу, назавжди, з дня у день.

 

Демони заперечення, що загавкали на всю околицю в стрічках Балабанова після його першої смерті, так і не заспокоїлися, не відпустили, їм було зручно в кожному гнізді, звитому режисером із кісток і пилу.

 

Це відчуття сторонньої присутності залишається за стіною, так, але з якою стіною ти маєш справу? Хто промовляє до тебе? Чий це голос і хто смикає за ниточки? Цих питань-сумнівів не уникнути, коли з глядачем спілкується вже не так режисер, як історія його хвороби: холодна, суха, стенографічна, фрагментарна, як нотатки лікаря Полякова з новели Булгакова «Морфій» (одна з невипадкових екранізацій Балабанова, яка стала одою потьмарення й витіснення особистості). Зрештою, це у Булгакова «Морфій» розповідає про буденність людського краху, про ще одну програну війну. В Балабанова лікар Поляков «уже приходить убитий» - він від початку є звичною для режисера машкарою: слабкою, розтерзаною, приреченою; людиною без шансу і без права на надію; людиною, в якій немає нічого, вартого віри та надії.

 

Формально відтворивши новелу Булгакова досить точно (на відміну від перелицьованого кафкіанського «Замку»), Балабанов залишив од неї тільки те, що полюбилося його мороку. Морфій у режисера - не підступне зло, здатне пожерти людину, а щось властиве самій людині; це морфій, який прокидається в жилах сам по собі, він з'являється нізвідки й ніколи не покидає свою жертву. Цю чи іншу - немає різниці. Один застрелиться, інший народиться. Ця незавершеність дії, недоладність і випадковість кожного чину властива Балабанову навіть на рівні стилістичному: якщо персонаж у нього виходить із кадру, там неодмінно ще відбувається щось непосутнє: проїжджає трамвай, пробігає перехожий, відчиняються двері.

 

Друга смерть Балабанова, смерть-репетиція, сталася у фіналі його останньої стрічки - «Я теж хочу». Це ще одна історія, яку вже розповідали. Історія, яку двічі перезнімав Тарковський і яку переказав в одному рядку Єгор Лєтов: «Хуй на все на это - и в небо по трубе». Історія про шлях до щастя, який насправді існує. І він простий до непристойності. І настільки ж неможливий. Балабанов приходить у власне кіно, щоби сказати, що це не кіно. Це безпосередність вередливої дитини, яка витупує ніжками своє крикливе «хочу!» так, що весь світ тремтить.

 

Для когось у цій стрічці нарешті з'явилося світло. Те світло, без якого глупа тьма останніх фільмів Балабанова залишалася непроглядною. Хоча світло це - всього лише короткий спалах-зітхання над поруйнованою дзвіницею, довкола якої земля встелена трупами.

 

І хтось однак лишається без щастя тільки тому, що мусить закопувати своїх мерців.

 

P.S. Якщо Балабанов усе ж таки потрапить до пекла, йому й там нададуть можливість знімати на плівку 35 мм, брати акторів із будь-якого казана, показувати правдиве життя (адже правда Балабанова - це тутешня правда, зі смоли й сірководню), розповідати історії про жорстокість і помсту, про нікчемність людини, яка має нахабство не задумуватися про бездонність земної гієни, про морок, який тихо й невблаганно чекає за стіною.

 

Фото - РІА «Новости»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7917
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Знавець
3983 дн. тому
Вітьок, якщо тобі здалося, що Бриних "пинает" Балабанова - значить, ти ще не вмієш по-українськи читати. Іди в школу. P.S. До речі, "никому неизвестный Брыных" слід писати так: "никому не известный Брыных". Іди одразу у дві школи, в українську і в російську. :)
Вик
3983 дн. тому
Скотина. Такие вещи надо писать при жизни. Национальная черта - никому неизвестный Брыных пинает мертвого Балабанова. И по традиции - "я", "мэни", "у мэнэ". Да мне как читателю по фиг ваши переживания. И кстати: НЕ являюсь поклонников творчества Балабанова. Но то, что статья скотская - утверждаю.
Знавець
3984 дн. тому
Не зрозумів тількo, хто така "земна гієна" :)
Знавець
3984 дн. тому
Бриних, чОтко написано. Пиши ше.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду