Регіонали вважають акцію протесту журналістів в Кабміні «негідною поведінкою». Опозиція вимагає покарати Азарова

Регіонали вважають акцію протесту журналістів в Кабміні «негідною поведінкою». Опозиція вимагає покарати Азарова

22 Травня 2013
7154

Регіонали вважають акцію протесту журналістів в Кабміні «негідною поведінкою». Опозиція вимагає покарати Азарова

7154
Регіонали вважають акцію протесту журналістів в Кабміні «негідною поведінкою». Опозиція вимагає покарати Азарова
Регіонали вважають акцію протесту журналістів в Кабміні «негідною поведінкою». Опозиція вимагає покарати Азарова

Народний депутат, член фракції Партії регіонів Андрій Пінчук вважає, що представники ЗМІ, які 22 травня взяли участь у мовчазній акції в Кабміні, вимагаючи розслідування побиття журналістки 5-го каналу Ольги Сніцарчук і фотокореспондента видання «Коммерсант-Украина» Владислава Соделя, вели себе некоректно.

 

Народний депутат від Партії регіонів Олена Бондаренко вважає, що журналісти повинні не лише вимагати зразкової поведінки від чиновників, а й самі подавати приклад. Про це повідомляє прес-служба ПР.

 

«Вчора під час засідання парламенту міністр МВС Віталій Захарченко чітко заявив: всі винуватці бійок, що відбулися 18 травня під час мітингу опозиції, обов'язково будуть покарані», - зазначив пан Пінчук. Він додав, що ця тема небайдужа і прем'єр-міністру Миколі Азарову, який також зацікавлений в об'єктивному та неупередженому розслідуванні. На його думку, журналісти, що працюють в уряді, повинні в першу чергу висвітлювати діяльність Кабінету Міністрів.

 

Регіоналка Олена Бондаренко переконана, що журналістам не варто було повертатися до Азарова спинами, бо це не форма для діалогу. «Я звикла спілкуватися з журналістами обличчям до обличчя, і, думаю, вони теж повинні бути відкриті для діалогу, а не повертатися спиною», - зазначила вона, додавши, що журналістам варто перестати бути надмірно емоційними, вести себе гідно, дотримуючись професійних стандартів.

 

Депутати від опозиції навпаки вважають негідною поведінкою Миколи Азарова, який хоче позбавити журналістів акредитації. Вони вимагають також реакції президента Віктора Януковича на побиття українських журналістів. Про це з трибуни парламенту заявила депутат від фракції «УДАР» Ірина Геращенко, пише «Українська правда». «Коли журналісти висловили свою солідарність проти побиття їх колеги Ольги Сніцарчук, висловили протест лідеру правлячої "антифашистської" Партії регіонів, яка зігнала цих бойовиків..., їх витурили з засідання Кабміну», - зазначила вона.

 

«Шановні колеги, ми просимо вас звернутися до президента. Це безпрецедентний випадок! П'ять  днів президент мовчить про порушення прав журналістів. І це тоді, коли цей факт стає на заваді євроінтеграції України. Сьогодні вже всі чиновники Єврокомісії відреагували. А де наш президент? Він знає, що відбувається в країні?», - запитала Ірина Геращенко.

 

Пані Геращенко вимагає, щоб Микола Азаров вибачився за свої дії і дії Партії регіонів, а також перед журналістами за те, що їх професія знову стала небезпечною.

 

Лідер «Свободи» народний депутат Олег Тягнибок заявив, що проти Миколи Азарова має бути порушена кримінальна справа. «Наша держава не тільки перетворюється в поліцейську державу, а й в державу повної узурпації влади і диктатури. І замість того, щоб Партія регіонів за той випадок посипала голову попелом і вибачалася, то прем'єр дозволяє собі такі речі. Ми вважаємо, що генпрокурор має взяти те до уваги, і повинна бути відкрита кримінальна справа проти прем'єр-міністра Азарова за позбавляння журналістів можливості виконувати свої обов'язки», - сказав Олег Тягнибок.

 

Незалежна медіа-профспілка України закликала урядовців не ухвалювати рішення  про позбавлення акредитації журналістів. Інакше таке рішення буде опротестовано в судовому порядку. «Але все одно воно може призвести до неочікувано гострої реакції журналістського середовища», - йдеться у прес-релізі НМПУ.

 

Нагадаємо, представники ЗМІ розвернулися до міністрів спинами, на яких було написано «Сьогодні журналістка! Завтра - ваша дружина, сестра, донька. Дійте!».

 

«Це що за концерт? Підіть із засідання», - прокоментував заяву прем'єр Микола Азаров. «Всіх поіменно записати і позбавити акредитації. Ми поважаємо роботу журналістів, але не перетворюйте засідання на цирк», - додав він.

 

Рішення щодо позбавлення акредитації ухвалюватиме департамент інформації та комунікації з громадськістю секретаріату Кабміну, який очолює Сергій Нагорянський. 

 

Як писала «Детектор медіа», 18 травня, під час завершення мітингу опозиції (близько 14.20) невідомі у спортивних костюмах до крові побили Ольгу Сніцарчук та  Владислава Соделя.  Це відбувалося на очах правоохоронців, які не захищали журналістів, хоча ті зверталися по допомогу. Також представники міліції не скористалися фото і відеоматеріалами, аби оперативно затримати нападників.

 

Кримінальне провадження за фактом нападу було відкрито спочатку за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження), а після акції журналістів - і за 171-ю статтею (перешкоджання журналістській діяльності). Розпочато досудове розслідування. Згодом дії нападника було перекваліфіковано в хуліганство.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7154
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ДимОК
3984 дн. тому
В Китае таких горе-журналистов расстреляли, а их семьи отправили бы на рудники. И правильно сделали. Работать нужно, а не своими жоп*ми в камеры светить
pterodaktyl
3984 дн. тому
в Китае, такому прумьеру за такое высказывание о "концерте демонстрантов" по законодательству отрезали бы язык (так как содеянное было совершено языком) или руку (если бы он подписал какую-то бумагу об аннулировании этих аккредитаций) и отправили на рудники, и это было бы рядовое происшествие, практически не замеченное населением. Зато так китайцы избегают эскалации напряженности по линии власть-народ и недопускают вызревание революций. Ну, у нас не Китай, у нас Украина - для людей, которая от евро-12 до евро-15 семимильными лошадиными темпами неустанно заганяет динамику ввп в минус. Браво, урьяд!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду