Уряд і Азаров грубо порушили законодавство і повинні вибачитися перед журналістами - Тарас Шевченко

Уряд і Азаров грубо порушили законодавство і повинні вибачитися перед журналістами - Тарас Шевченко

22 Травня 2013
8942

Уряд і Азаров грубо порушили законодавство і повинні вибачитися перед журналістами - Тарас Шевченко

8942
Медіаюрист закликав уряд розробити положення про акредитацію, яке б відповідало закону «Про інформацію»
Уряд і Азаров грубо порушили законодавство і повинні вибачитися перед журналістами - Тарас Шевченко
Уряд і Азаров грубо порушили законодавство і повинні вибачитися перед журналістами - Тарас Шевченко

Директор Інституту Медіа Права (ІМП) медіаюрист Тарас Шевченко не бачить підстав для позбавлення акредитації представників ЗМІ, які 22 травня взяли участь у мовчазній акції в Кабміні і вимагали розслідувати побиття журналістки 5-го каналу Ольги Сніцарчук і фотокореспондента видання «Коммерсант-Украина» Владислава Соделя.

 

За словами медіаюриста, прем'єр-міністр Микола Азаров порушив законодавство, наказавши позбавити журналістів акредитації за участь у «мовчазній акції».

 

«Кабінет Міністрів України і особисто прем'єр-міністр Микола Азаров грубо порушили інформаційне законодавство, оскільки стаття 26 закону "Про інформацію", який регламентує порядок акредитації, зокрема порядок позбавлення акредитації, надзвичайно чітко визначає, які можуть бути підстави для цього. Серед іншого, крім можливості добровільно  відмовитися від акредитації, є лише одна підстава, яка передбачає, що акредитації можна позбавити за неодноразове грубе порушення правил внутрішнього порядку або перешкоджання діяльності Кабінету Міністрів. На наше переконання, журналісти взагалі не порушили ні правила внутрішнього розпорядку, ні тим більше нікому не перешкоджали, не вигукували, не заважали. Вони лише продемонстрували свою заяву на спинах, крім того, однозначно немає неодноразовості, а закон говорить про неодноразові порушення. Тому прем'єр-міністр, не знаючи законів, погарячкувавши, зробив публічну заяву про позбавлення акредитації, яка не відповідає правовим нормам», - сказав Тарас Шевченко.

 

Медіаюрист також відзначив, що Кабінет Міністрів керується регламентом, який має нижчу силу, ніж закон, і має відповідати закону «Про інформацію». «У Верховній Раді акредитація журналістів відбувається згідно з Положенням про акредитацію, яке розроблене на основі закону і, на наш погляд, є достатньо хороше. У Кабінеті Міністрів, наскільки ми розуміємо, положення про акредитацію відсутнє взагалі. Тому ми закликаємо Кабмін вибачитися перед журналістами, чиї права вони порушили. А по-друге, зробити положення про акредитацію, яке б відповідало закону "Про інформацію"», - зазначив Тарас Шевченко.

 

 

Нагадаємо, представники ЗМІ розвернулися до міністрів спинами, на яких було написано «Сьогодні журналістка! Завтра - ваша дружина, сестра, донька. Дійте!».

 

«Це що за концерт? Підіть із засідання», - прокоментував заяву прем'єр Микола Азаров. «Всіх поіменно записати і позбавити акредитації. Ми поважаємо роботу журналістів, але не перетворюйте засідання на цирк», - додав він.

 

Рішення щодо позбавлення акредитації ухвалюватиме департамент інформації та комунікації з громадськістю секретаріату Кабміну, який очолює Сергій Нагорянський

 

Як писала «Детектор медіа», 18 травня, під час завершення мітингу опозиції (близько 14.20) невідомі у спортивних костюмах до крові побили журналістів Ольгу Сніцарчук та  Владислава Соделя.  Це відбувалося на очах правоохоронців, які не захищали журналістів, хоча ті зверталися по допомогу. Також представники міліції не скористалися фото і відеоматеріалами, аби оперативно затримати нападників.

 

Кримінальне провадження за фактом нападу було відкрито спочатку за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження), а після акції журналістів - і за 171-ю статтею (перешкоджання журналістській діяльності). Розпочато досудове розслідування. Згодом дії нападника було перекваліфіковано в хуліганство.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8942
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду