Сергій Тахмазов: Рівень операторів новин укладається в середньоарифметичне «віслючок гасає колом»

Сергій Тахмазов: Рівень операторів новин укладається в середньоарифметичне «віслючок гасає колом»

17 Травня 2013
14571

Сергій Тахмазов: Рівень операторів новин укладається в середньоарифметичне «віслючок гасає колом»

14571
Оператор, стартапер, режисер і продюсер – про те, чому профі нецікаво працювати в новинах, і про досвід запуску телеканалів в Україні та Грузії
Сергій Тахмазов: Рівень операторів новин укладається в середньоарифметичне «віслючок гасає колом»
Сергій Тахмазов: Рівень операторів новин укладається в середньоарифметичне «віслючок гасає колом»

Сергій Тахмазов - журналіст, який ніколи не хотів бути «просто журналістом». Окрім першої медійної освіти, він здобув фах оператора й диплом юриста. За останні вісім років, після звільнення з телеканалу «Інтер», освоїв суміжні професії - режисуру, сценарну справу, виробництво реклами і кліпів. «Вмію під ключ створювати від продакшн-студій до каналів», - розповідає про себе пан Тахмазов, який займався реорганізацією телекомпанії «Скіф» у Костянтинівці, дніпропетровського 34-го каналу і стартапом грузинського «Першого інформаційного кавказького».

 

Стартапами він почав займатися в грудні 2005 року - відтоді, як отримав пропозицію журналіста Володимира Ар'єва створити продакшн «Закрита зона». «Оскільки це робилося на європейські кошти і був чистої води бізнес, було дуже цікаво - побудувати структуру, яка зароблятиме гроші. І у 2006-му "Закрита зона" стала продакшном, який найбільш вдало працював на ринку України, виробляючи щодня по 4-5 півгодинних програм і щотижня - по фільму», - розповідає Сергій Тахмазов.

 

Спільно з канадськими колегами протягом трьох років займався фільмом-розслідуванням про торгівлю людськими органами Tales From The Organ Trade. Фестивальна прем'єра цієї картини відбулася в кінці квітня в Канаді.

 

Зараз у якості оператора і продюсера спільно з компанією «Техномедіа» готує фільм про дітей із синдромом Дауна. «Не соплі і сльози, а цікава історія. Побачите. Ми все це знімали у широкоформатному стилі, зі стереозвуком», - каже пан Тахмазов. Стрічку буде показано на фестивалях.

 

Із Сергієм Тахмазовим у «Детектор медіа» вийшла неформальна розмова щодо ситуації в українському інформаційному мовленні, операторської майстерності та китів, на яких тримаються професійні медіапроекти.

 

 

«Вплив тележурналістів 15 років тому й зараз разюче відрізняється»

 

- Пане Сергію, чи цікаво вам було б зараз працювати у ньюзрумі котрогось із українських каналів? Що, з висоти досвіду, скажете про рівень інформаційного мовлення?

- Свого часу новини були цікаві. Був період, коли вони справді впливали на політичну ситуацію в країні. Згадаймо впливовість програми «Вікна» 1995-96 років. За підсумками випусків «Вікна-Плюс» виникали гучні скандали, а тодішній президент Кучма когось звільняв і призначав. Це вже після обрання на другий термін реакція на теленовини почала нівелюватися й стихати. І вплив тележурналістів 15 років тому й зараз разюче відрізняється, на жаль.

 

А те, на що перетворилося українське телебачення зараз, - сумно й печально. І що це, як не замовлення владоможців для власників каналів? По-перше, дуже серйозно підмінено систему цінностей і етику. По-друге, якість не вдовольняє вимогливого глядача: раніше з новин можна було дізнатися, що відбулося, де й чому. Ритм життя інший: раніше сюжет на дві з половиною хвилини вважався нормою, а тепер тему намагаються розкрити в межах півтори хвилини. Причому часто трапляється, що відео - окремо, а текст - окремо. Раніше за відео можна було вловити суть новини навіть без тексту. Через це навіть окремі кадри знімали з ефіру.

 

Та й рівень самих операторів укладається в якесь середньоарифметичне «віслючок гасає колом». Профі, які дбають про зростання майстерності, перейшли з ньюзрумів у шоу, документальні та художні проекти. Бо ж у новинах рости нікуди. Й часто новини телеканалів тримаються на фахівцях із регіонів, які будь-що згодні працювати в Києві.

 

- Який етап в історії тележурналістики став початком деградації?

- Все почалося із застосуванням нових технологій. У кінці 1990-х той же «Інтер» став піонером безстрічкового монтажу, і журналістів змусили навчитися монтувати. Підхід, з одного боку, правильний: кореспондент має уявляти візуалізацію новини. Однак спрощення процесу виробництва призвело до того, що з продакшну випало кілька важливих ланок - наприклад, вибору чи обговорення найкращих кадрів зйомки. Та й вимоги до операторів знизилися: «Знімай простіше, знімай швидше». І ці зміни вдарили по якості новин не лише в Україні.

 

Хоча в Німеччині, наприклад, рівень новин вдалося зберегти. Я працював там з 2002 по 2005 рік (як оператор і продюсер телеканалу «Інтер». - ТК) і ще застав «швидку» тенденцію у виробництві новин у дії. Наслідки це мало приблизно такі ж, як і в нас. Однак у якийсь період там сказали: «Стоп! Повернімося до витоків!». І німецькі тележурналісти зуміли відмовитися від гонитви на користь вдумливості. Але там дещо інша історія: почнімо з того, що вони спочатку монтують відео, а потім пишуть текст. Це дві різні школи в теленовинах, і котра з них правильна - я не знаю.

 



- Яка ваша думка про рівень новин на кожному з великих телеканалів?

- Відносно непогана ситуація з телеканалом «Україна». Там склався симбіоз досвідчених телевізійників, частина яких перейшла із «Плюсів». Вони спрацювалися вже давно і розуміють, чим саме займаються. Поки що власник не вимагає нічого надзвичайного, й «Україна» - найдемократичніший із каналів.

 

«Інтер» працює за інерцію великого каналу, легенди. Ще трохи - і якщо не відбудеться ніяких змін і «Інтер» не кинуть під паровоз політичної доцільності, «Подробности» ніхто не дивитиметься.

 

Рівень «Вікон» на СТБ помітно впав після того, як посаду шеф-редактора залишив Олексій Мустафін.

 

Щодо «1+1», то народне тлумачення абревіатури ТСН - «Тільки страшні новини» - правильне. «Його збили-вбили-закопали-з'їли, а тепер він у нашій студії! Зустрічайте!». І я чітко розумію, що такі «кримінальні» новини - замовлення якщо не власника, то топ-менеджера. Бо робити таке з доброї волі не може спасти на думку жодному випусковому редактору.

 

- А як ви оцінюєте оновлену студію ТСН?

- Поки що це нагадує мені формат новин ВВС, і якщо «Плюсам» вдасться зробити щось подібне, це буде прекрасно. А те, що холдинг «1+1» побудував власний АСК (апаратно-студійний комплекс. - ТК), є великим плюсом: тепер мають повний цикл виробництва на власній території.

 

 

«Я б запустив проект, пов'язаний із повітрям, авіацією»

 

- Яким був ваш досвід роботи з регіональними телекомпаніями «Скіф» у Костянтинівці і дніпропетровським 34-м каналом? Яка там ситуація з рівнем операторів?

- Телекомпанія «Скіф» мене приємно здивувала і вразила. Там всього три оператори. В одного є освіта, решта двоє - «правильні самоучки».І враховуючи кількість працівників телекомпанії, в їхній роботі є щось героїчне. Там ще й кожний журналіст знімає по 30 новинних матеріалів на тиждень і готує матеріали для авторської програми. І при цьому дехто ще й вміє монтувати сам.

 

На початку співпраці я відзначав у ньюзрумі «Скіфа» проблему, типову для всіх телекомпаній, - відсутність командного мислення. Наприклад, оператори працювали на зйомках самостійно - без журналіста й оператора монтажу. Вони один з одним не спілкувалися. Тобто про футбол-моду-владу-опозицію розмовляли часто, а робочі теми оминали. Як тільки з'явилася комунікація, результати їхньої праці стали на порядок якіснішими.

 

Із 34-м каналом була історія ще цікавіша. Зараз там ядро інформаційно-аналітичного та документального виробництва складає студія «Резонанс», яку я будував з нуля під ключ. Це було фактично перше в Східній Україні Full HD безкасетне виробництво. Там теж була схожа проблема комунікації. І щодо дотримання стандартів журналістики. Ці правила я їм написав, і вони ними користуються й досі.

 

Щодо документального напрямку, на 34-му часто гналися за формою, підміняючи зміст. Ми виправили ці похибки, і зараз там все працює добре.

 

Наталія Власова (генпродюсер 34-го каналу. - ТК) - професіонал, але одна людина не може робити все. Тож я брав участь у залученні до співпраці професіоналів, ми поставили їх на ключові посади, означили їхні обов'язки й повноваження...

 

На тому етапі народ знімав багато, але неякісно. І операторам доводилося пояснювати, що не треба знімати 15 варіантів одного й того ж плану. Було актуальним питання недосконалого володіння камерою: народ не знав про існування окремих опцій у меню. Ще в операторів була проблема з балансом, бо вважалося, що автобаланс - це дуже корисна річ :) Виникали питання щодо крупності планів, адже за допомогою камери з ідіота можна зробити розумника і навпаки. Щоправда, дуже мало операторів, які працюють у новинах, уміють це робити. А за нинішніх політичних умов це навіть краще - менше прийомів проти політичних конкурентів.

 

- Цікава ваша думка щодо фрілансу. Ситуація з журналістською роботою поза штатом в Україні складна. Та може, в операторів більше шансів працювати за власним графіком і почуватися фінансово забезпеченим?

- Принцип one man crew (команда однієї людини. - ТК) непогано прижився в Україні. Звісно, більше шансів на гарні замовлення в операторів і тележурналістів, які вміють швидко відзняти, змонтувати, написати, правильно сконвертувати для інтернету й відправити матеріал. Звісно, найкраще почуваються фрілансери, які володіють іноземними мовами і мають постійні замовлення від зарубіжних інформагентств і каналів. У них середній гонорар за матеріал - 100-150 євро.

 

Втім, тотальна більшість українських операторів вважають, що вони лише оператори - і все. І без самоосвіти вони заганяють себе в ситуацію, виходу з якої немає. Досвід ще нікому не шкодив: людина, яка вміє монтувати, знімає набагато краще, бо не витрачає час на зайве відео...

 

- Відомий оператор з «Інтера» Вікентій Клаунінг вважає, що це професія кланова, і без зв'язків у професійному середовищі оператору досягти фахового рівня складно - по-перше, треба потрапити в команду фахівців, по-друге, спрацюватися з нею.

- Головне - вміти працювати й мати талант. Щодо можливостей і професійних зв'язків: завдяки інтернету їх валом і головне в них не потонути. Простіше і з цифровими технологіями: відзняли - не подобається - стерли, а раніше багато часу йшло на роботу з плівкою.

 

- Якби була можливість обрати цікавий проект і працювати на українському ТБ, який обрали б ви?

- Я б запустив проект, пов'язаний із повітрям, авіацією. Небо - як будь-яке небуденне середовище - глядачеві було б дуже цікавим. Можна запустити шоу «За тиждень у небо», герої якого опановували б управління літаками. Це затратне виробництво, хоча можна ж залучити продакт-плейсмент...

 

Ніша авіазйомок у нас не заповнена. Колись ця тема була затребувана в кіно, зокрема, компанією «Фільмотехнік». Але за останні роки авіапарк посипався, і народ просто гине через несправність гелікоптерів та іншої техніки. Може, знайдуться заможні люди, які вболівають за авіацію, і деякі з летючих апаратів можна буде переробити під зйомки.

 

 

 

«Ексклюзив по-грузинськи - це коли ти не можеш зняти сам,

але не даєш знімати іншому»

 

- У жовтні минулого року припинив мовлення «Перший інформаційний кавказький» (ПІК), у запуску якого ви брали участь. Чому, на вашу думку, так сталося?

- Ми побудували і запустили ПІК, а далі почали виникати політичні моменти. Нинішній владі цей канал не потрібен. Опозиційних каналів там немає, є лише ті, які належать Іванішвілі (Бідзіна Іванішвілі - прем'єр-міністр Грузії з 2012 року. - ТК). Ідеолог ПІКу Котрікадзе (екс-керівник інформаційної служби ПІК Катерина Котрікадзе. - ТК) зараз мешкає в Нью-Йорку і є директором новин каналу RTVi. І дуже добре, що вона поїхала з Грузії, інакше б опинилася за ґратами.

 

За балансом розважального продукту та інформаційного мовлення і рівнем теленовин ситуація там починає бути дуже схожою на українську.

 

Грузія - невелика країна, де всі один одного знають. І люди поінформовані щодо того, що в країні відбувається насправді, і мало довіряють ЗМІ.

 

- Яка доля людей, із якими ви разом створювали ПІК?

- Усі вони працевлаштовані. Наприклад, відділу дизайну змовляють роботу з Росії, Британії, інших країн. Деякі журналісти поїхали працювати на телебаченні США, частина - до Туреччини. Частина лишилася в Тбілісі. Але всі при роботі, і це свідчить, що там працювала достатньо професійна команда.

 

- Перед закриттям каналу журналісти протестували проти цензури. Якою взагалі була його місія?

- Наскільки мені відомо, це була ідея Саакашвілі - створити російськомовний канал, який би мовив на всю територію Кавказу і Росії. Основний контент мали становити новини з Грузії, які б оповідали про події в країні насамперед для Кавказу, що входить до складу Російської Федерації. Для них ПІК мав стати альтернативним джерелом інформації, панкавказьким каналом.

 

- Кого залучали до стартапу?

- Технічну складову виконувала датська компанія ВВН, яка взялася реалізувати все швидко і якісно - наприклад, якщо техніка ламалася, за договором, вони мали замінити це за добу. Керівництво здійснювали британські менеджери і редактори, і зі стандартами там було все добре.

 

-А як працювали самі грузинські журналісти?

- Доволі якісно. Хоча темперамент усе ж давався взнаки :)

 

Втім, я до цього був готовий: уперше з грузинським ТБ в дії познайомився, коли до України під час Помаранчевої революції приїздив Саакашвілі. І коли хтось повідомляв, що зараз сюди прибуде грузинське телебачення, всі оператори хапалися за голови. Бо, наприклад, ексклюзив по-грузинськи - це коли ти не можеш зняти сам, але не даєш знімати іншому. І там, де є три грузинські камери, таке враження, що працюють всі 150 знімальних груп, які одна одній заважають :)

 

На початку мого перебування в Грузії було дуже важко долати подібні речі, й ми збиралися з головними операторами всіх каналів, щоби про все домовитися. Акцентували на тому, що в кожного своя пісочниця щодо формату. Зараз там ситуація в журналістиці краща, але ж ПІКу вже нема - ліквідований як злочинна влада попередників.

 



 

«Якщо на війні чекати на цікавий кадр, він може стати останнім у твоєму житті»

 

- За час роботи на «Інтері» вам випало побувати в гарячих точках. Що для вашого професійного досвіду дала така робота?

- По-перше, багато друзів з різних країн. Засранців на війнах якось дуже мало.

 

І ще, війна дає переосмислення, що таке життя і чого воно варте. Герої тут дуже швидко вмирають, і в 90% випадків - через власну дурість.

 

Все ж редакційне завдання полягає в тому, щоби зняти й передати матеріал, а не гратися у війнушки, якщо в дитинстві цього бракувало. І твоє завдання - виконати роботу, щоб нічого не зламалося і з тобою нічого не трапилося. Бо якщо сюжет не потрапить в ефір сьогодні, завтра він буде вже нікому не цікавим.

 

Коли перебуваєш у зоні активних бойових дій, тут головне показати щось. Бо якщо чекати на цікавий кадр, він може стати останнім у твоєму житті.

 

- На якому рівні організовано безпеку українських груп на нинішніх війнах? Які аспекти варто було би посилити телеканалам?

- Уваги вимагає питання страховок. Я не дуже володію ситуацією зараз, а за часів моєї роботи «Інтер» був єдиним каналом, який приділяв цьому питанню значну увагу. Тоді страховки були передбачені для всіх, хто працював у новинах на території України, не кажучи вже про «військові» знімальні групи. А ще для них була екіпіровка - каски, бронежилети, маленькі камери для зйомок, спеціальні аптечки, засоби супутникового зв'язку... Велика допомога з цього боку була від Льоши Мустафіна, тодішнього шеф-редактора новин «Інтера». Без Олексія, який розумів необхідність усього цього, таких умов для військових тележурналістів не було б. А без ретельної підготовки на війну немає чого їхати. Та у випадку чого, якась компенсація має бути пораненим або сім'ям загиблих.

 

- І насамкінець - про документалістику. З якими режисерами вам насамперед цікаво співпрацювати у сфері документального кіно? От із Володимиром Тихим ви би працювали?

- Працював би. Це цікаво.

 

З радістю працював би з Іваном Сауткіним. І з не меншою - з Мариною Вродою. Бо вона така нестандартна... До речі, вони дуже цікава пара з оператором Володею Івановим. Я просто допомагав їм, коли вони знімали фільм «Дощ»Фільм, перш за все, про любов, вірність, свободу і терпимість людей, яким довелося пройти через страшні випробування війни і голоду... Але по собі вони залишають тільки світло», - каже про нього сама Марина Врода. - ТК).

 

Взагалі вважаю, що Володя Іванов - найкращий оператор у документалістиці, хоча він зараз часто задіяний у художньому кіно. І він не даватиме спокійно дихати двом монстрам Сергію Михальчуку і Ярославу Пілунському. В Іванова тато оператор, але Володя вже його перегнав.

 

Ще цікавий Сергій Маслобойщиков. І з Юрою Макаровим намагалися щось зняти, і сподіваюся, ще знімемо при першій нагоді. Він класний документаліст і класний драматург.

 

Також мав досвід співпраці з Євгеном Степаненком, це дуже класний документаліст, який кіноосвіту здобув у Франції, а досвід - у Росії.

 

- А з Олесем Саніним скоро щось зніматимете?

- Хіба у дрібних формах. Бо у великому кіно він часто надає перевагу другу дитинства Сергію Михальчуку, з яким вони розуміють один одного з одного погляду. Зараз, до речі, Олесь монтує фільм «Поводир, або Квіти мають очі», і я бачив матеріал - це може бути дуже потужне кіно. Із Саніним працювати дуже цікаво, в нього особливий погляд на звичайні, буденні речі.

 

 

 

Довідка «Детектор медіа»

 

Сергій Тахмазов народився 1973 року в Києві на День піонерії. Здобув журналістську та юридичну освіту. У 1990-му почав працювати в Держтелерадіо УРСР. З 1996-го працював у ММЦ Internews.

 

З 1998 по 2005 рік працював на «Інтері». Згодом був оператором-постановником продюсерського центру «Закрита зона».

 

Був старт-менеджером і оператором-постановником телеканалу ПІК у Тбілісі. Займався реорганізацією телекомпаній «Скіф» у Кростянтинівці та дніпропетровського 34-го каналу.

 

У якості оператора був задіяний у зйомках проекту Стівена Спілберга про Холокост, в рамках якого той збирав відеосвідчення і на їх основі створив сценарій стрічки «Список Шиндлера». В Україні зйомки велися в 1997 році, і найбільша колекція в цих 52 тисячах відеоінтерв'ю - українська.

 

 

Фото Максима Поліщука

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14571
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ТК
3989 дн. тому
Щодо 34-го каналу і "Скіфа", мова йшла про реогранізацію. Ми уточнили, дякуємо.
Народ
3989 дн. тому
Сережа, 34 канал был до тебя лет 15 . Какой же ты там стартапер? Надо правду народу говорить.Народ знает.
Знавець
3989 дн. тому
Респект Тахмазу! Живий, стара азерська морда... :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду