Юрій Макаров: Мені не хочеться йти на компроміси, які руйнують карму

Юрій Макаров: Мені не хочеться йти на компроміси, які руйнують карму

9 Травня 2013
9226

Юрій Макаров: Мені не хочеться йти на компроміси, які руйнують карму

9226
Відомий журналіст – про причини звільнення з ТВі і можливість долучення до проекту суспільного інтернет-телебачення
Юрій Макаров: Мені не хочеться йти на компроміси, які руйнують карму
Юрій Макаров: Мені не хочеться йти на компроміси, які руйнують карму
Журналіст і телеведучий Юрій Макаров прийняв рішення залишити телеканал ТВі. 7 травня він написав заяву про звільнення й тепер залишається позаштатним оглядачем «Українського тижня».

Пан Макаров працював на ТВі з 2011 по 2013 роки, за цей час в ефір виходили його авторські проекти «Цивілізація» та «Цивілізація 2.0». Звільнитися з ТВі його спонукала солідарність із колегами, які висловили протест і пішли, оскільки переконані, що не зможуть гарантувати глядачам надання об’єктивної та неупередженої інформації.

У бліц-інтерв’ю «Детектор медіа» пан Макаров розповів про курйоз зі зміною посади на ТВі, про свої творчі плани, а також про перспективи розвитку інтернет-телебачення в Україні.

–  Пане Юрію, чому ви вирішили залишити канал?
– Через солідарність із колегами. Це суто емоційні міркування, деякі особи вважають їх аж надто несерйозними. Однак для мене вони мають значення. Річ у тім, що в мене є досвід роботи на «1+1» за часів темників. Але тоді я не піднявся й не грюкнув дверима, а продовжував робити свою програму, лише носив помаранчеву краватку в ефірі. Це була та міра сміливості, інфантильного нахабства та свободи, яку я міг собі дозволити. Однак на той час я мав особисті зобов’язання, через які не залишив канал. Також у мене був досить неприємний момент, коли з «Українського тижня» на знак протесту проти звільнення головного редактора пішла майже вся команда, але тоді я так само мав зобов’язання. І щоразу в таких випадках я відчував дискомфорт, якого краще собі не дозволяти. Чим старше стаєш, тим менше хочеться йти на такі компроміси, які, як зараз кажуть, руйнують карму. Але тепер я не маю особистих зобов’язань, тому таке рішення мені було простіше прийняти.

– Тобто ви просто хотіли підтримати колектив, який висловив незгоду зі змінами на каналі?
– Вони насправді пішли переважно через те, що операцію зі зміною керівництва та власників було проведено аж надто неелегантно. Я вважаю, що ця практика злиття та поглинання, про яку з ранку до вечора розповідає нове керівництво, є хибною. І як ми після цього можемо спокійно виходити в ефір і розповідати, що в нас усе нормально?

– У Facebook ви написали про те, що при звільненні несподівано з’ясували, що, виявляється, працювали на посаді головного редактора. Як так вийшло?
– У мене взагалі немає жодної ідеї, яка б пояснювала зміну посади. Коли мене могли призначити головним редактором? Як давно? За Миколи (Княжицького. – ТК), за Наталки Катеринчук, за Артема Шевченка? Я сприймаю це як анекдот. А коли починаєш тлумачити анекдот, увесь сенс пропадає. Тому нехай воно залишиться анекдотом.

– На якій посаді ви працювали на каналі?
– Від початку я був на каналі ведучим і промо-директором. Після цього в нас була низка перестановок, змінилося 3-4 генеральних – виконавчих продюсерів. Спершу був Сергій Дем’янчук, Валентина Руденко, а далі була класна пані Оксана Іванюк, але чомусь із нею не спрацювались. І потім, наскільки мені відомо, відбулися зміни штатного розпису, які мене не стосувалися. Головне, що я відповідав за промо. Згодом промо-відділ підпорядкували відділу програмування, і тоді я був просто копірайтером. Але мене це не обходило, бо офіційна посада ніколи не була для мене самостійною цінністю. Є завдання – можна працювати, якщо цікаво і не заважають.

– Пане Юрію, колишні співробітники ТВі заявили про намір створити суспільне інтернет–телебачення. Чи хотіли б ви працювати з ними?
– Такий проект – це командна робота, над ним зараз в основному працюють люди з редакції новин. А команда редакції новин зазвичай ставиться до всіх інших журналістів, особливо до тих, хто займається гуманітаркою, дещо поблажливо. Це звичайна практика. І мені здається (хоча, можливо, я й помиляюся), що для цих хлопців і дівчат, які мені страшенно подобаються, моя програма не є цінністю. А інтернет-проект будується на ентузіазмі, але я не певен, що цей ентузіазм можна буде мобілізувати в моєму випадку. Звісно, якщо мене побачать серед своїх співробітників, я буду радий, але в мене є відчуття, що ви мене у їхньому складі не побачите.
 
– На вашу думку, чи може мати перспективу суспільне телебачення в інтернеті?
– На мою думку, найближчі 10 років ще можна буде говорити про ефірне цифрове чи кабельне телебачення. Але за 10 років технічні зміни так чи інакше призведуть до того, що межа між інтернетом і мовленням зникне. Можливо, це відбудеться навіть швидше. Якщо ви помічали, вже сьогодні нові телевізори мають USB-вхід. А трохи дорожчі моделі містять вбудований браузер. Тому далі перед глядачами буде виклик: чи захочуть вони самі формувати свій ефір, чи їм зручніше буде покладатися на програмування каналів і бути пасивним споживачем. Інтернет-телебачення – це майбутнє, цей напрямок дуже перспективний. Однак ніхто не знає, як його по-справжньому монетизувати. Тому зараз такий проект може бути або маргінальним, або спонсорським.
 
Ілюстрація - http://ru.wikipedia.org 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9226
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
про Карму
3996 дн. тому
Класна пані Іванюк... кх-кх... Вам не відомо, чому і хто з цією веселою сосочкою не спрацювався? Все через карму)))
Гуру
3996 дн. тому
Треба взяти ватку на сірнику і прочистити всі чакри. Тоді й карма не свербітиме.
Буддада
3996 дн. тому
Яка карма, діду?? Це в тебе дупа болить від того, що все життя її виставляв для користування
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду