Події на ТВі шокували Міжнародну федерацію журналістів, яка підтримала страйкарів - НМПУ

25 Квітня 2013
8867

Події на ТВі шокували Міжнародну федерацію журналістів, яка підтримала страйкарів - НМПУ

8867
Події на ТВі шокували Міжнародну федерацію журналістів, яка підтримала страйкарів - НМПУ

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) та Європейська  федерація журналістів (ЄФЖ) висловили свою підтримку страйкуючим працівникам українського телеканалу  TВi і закликали впровадити прозорість та регулювання щодо власників ЗМІ в Україні. Про це повідомляє прес-служба Незалежної медіа профспілки (НМПУ).

 

Згідно з повідомленням, «у зв'язку з цим ганебним випадком» МФЖ і ЄФЖ підкреслює, що журналісти телеканалу TВi оголосили про страйк після того, як мали місце агресивні дії з боку американського бізнесмена Олександра Альтмана, який називає себе новим власником каналу, і новопризначеного директора каналу, журналіста Артема Шевченка.

 

НМПУ стверджує, що страйк було оголошено через те, що новий директор заборонив журналістам на телеканалі будь-яким чином розповідати про ситуацію на ТВі у вечірній програмі. Нове керівництво гарантувало, що не буде ніяких змін у редакційній політиці, але впродовж наступних 24 годин журналісту Павлу Шеремету, який вів на ТВі одну із вечірніх програм, повідомили, що його контракт розірвано.

 

Ситуація на ТВі і дії нового керівництва проти журналістського колективу дістали оцінку керівників Міжнародної федерація журналістів та Європейської  федерації журналістів, які звернулись до нового керівництва каналу розпочати діалог з журналістами.

 

«Це просто шокує, коли невідома група впродовж ночі може взяти під контроль велику медіа-компанію і наступного ранку звернутися до міліції, щоб оточити будівлю до того, як на роботу з`явиться будь-хто з персоналу. Подібне безрозсудне ставлення до телеканалу та його працівників може відбуватися і в майбутньому, якщо принципи і підходи щодо власності на ЗМІ в країні залишатимуться непрозорими», - сказав президент Міжнародної федерації журналістів Джим Бумела.

 

«Ми закликаємо до повної прозорості у сфері регулювання власності на ЗМІ в Україні і запровадження законодавства, що гарантує прозорість, плюралізм та обмежує володіння ЗМІ. Нинішня ситуація завдає шкоди репутації каналу і послаблює свободу слова в Україні, тому ми також закликаємо керівництво до діалогу та переговорів з журналістами для врегулювання спору і захисту репутації цього важливого засобу масової інформації», - додав він.

 

«У черговий раз ми побачили, як важливі медійні інституції, такі потрібні для української демократії - сприймаються як іграшки багатих і сильних, -  сказав президент ЄФЖ Арне Кьоніг. - Не дивно, що журналісти не довіряють обіцянками нового власника щодо дотримання ними стандартів та редакційної політики, оскільки це відбулося після того, як журналістів зустріли озброєні охоронці, і перші протести були спричинені розірванням договору із провідним ведучим телеканалу. Ми вимагаємо від нового власника негайно почати діалог з журналістами та медіа-профспілкою з метою врегулювати наявні проблеми і розбіжності, а також - гарантуватиме захист прав і умов праці співробітників».

 

НМПУ, яка утворила на телеканалі свій профспілковий осередок, заявляє, що заохочуватиме налагодження діалогу між двома сторонами конфлікту. Медіапрофспілка зазначає, що триматиме на контролі перебіг страйку та надаватиме юридичну і всебічну підтримку працівникам телеканалу у випадках порушення їх прав.

 

Як відомо, 23 квітня на офіційному сайті ТВі з'явилась інформація, що новим генеральним директором телеканалу ТВі став Артем Шевченко, який змінив у керівництві каналу Наталію Катеринчук. У повідомленні також йдеться, що новим інвестором каналу став американський бізнесмен Олександр Альтман.

 

Одночасно генеральний директор ТВі Наталія Катеринчук повідомила, що інформація про зміну керівництва каналу не відповідає дійсності, а власник ТВі Костянтин Кагаловський заявив про рейдерське захоплення каналу «за допомогою силових структур». Він заперечив продаж каналу і звинуватив Олександра Альтмана в підробці довіреності його компанії.  

 

23 квітня журналісти та редактори ТВіоголосили про страйк до вирішення конфлікту між власниками. Артем Шевченко закликав колектив продовжити роботу в ефірі.

 

24 квітня журналісти телеканалу ТВі створили осередок Незалежної медіапрофспілки і висунули свої вимоги. До осередку увійшло 43 особи, він і далі поповнюється. Головою осередку обрано Мустафу Найєма, повідомила «Детектор медіа» журналіст ТВі Анастасія Станко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8867
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду