Телеіндустрія не готова відмовитись від 10-12% прибутків з реклами алкоголю

17 Квітня 2013
5657

Телеіндустрія не готова відмовитись від 10-12% прибутків з реклами алкоголю

5657
Телеіндустрія не готова відмовитись від 10-12% прибутків з реклами алкоголю

16 квітня під час наради у Держкомтелерадіо України представники Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров'я, Мінекономрозвитку, Мінсоцполітики, Нацради з питань телебачення і радіомовлення, громадської ради при Держкомтелерадіо, фахівці у сфері медіа обговорили наслідки заборони реклами алкогольних і тютюнових виробів. На думку фахівців медіаіндустрії, треба шукати компромісний варіант. Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

 

Нарада у Держкомтелерадіо  відбулась на виконання урядового рішення. Участь у заході взяли представники Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров'я, Мінекономрозвитку, Мінсоцполітики, а також Нацради з питань телебачення і радіомовлення, громадської ради при Держкомтелерадіо, фахівці у сфері медіа. Вів засідання заступник Голови Держкомтелерадіо  Дмитро Кравченко.

 

Більшість учасників наради висловились за необхідність удосконалення законодавчого регулювання заборони реклами алкоголю і тютюну. На думку генерального директора Федерації роботодавців медійної галузі України Андрія Асіна, пряма заборона реклами алкогольної продукції не вирішить проблему розвитку залежності у підлітків та дорослих. На думку пана Асіна, набагато ефективніше діятиме роз'яснювальна робота та  організація дозвілля молоді тощо.

 

Виконавчий директор Асоціації «Індустріальний Телевізійний Комітет» Катерина Котенко повідомила, що ІТК звернувся безпосередньо до рекламодавців алкогольної продукції з пропозицією здійснювати самообмеження показу відповідної реклами. Як наголосила пані Котенко, телерадіокомпанії отримують з цього виду реклами 10-12% прибутку від усієї трансляції реклами, і її обмеження призведе до втрати частини коштів, необхідних для діяльності та розвитку ТРК. Тому потрібно досягти компромісного варіанту, за якого реклама не приносила б шкоди суспільству, а медіа мали можливість розвиватися далі.

 

Представники МОЗ, Мінсоцполітики, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та громадської ради при ній наголосили на потребі внесення відповідних змін до Закону України «Про рекламу», які б ефективніше регулювали дане питання та надавали преференції соціальній рекламі. Учасники засідання також відзначили, що Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації наразі ініціює підготовку нової редакції цього закону.

 

Експерти зазначили, що для пропаганди здорового способу життя у медіа необхідно всіляко стимулювати вироблення якісного вітчизняного контенту та надати пропозиції Уряду щодо створення відповідних проектів. Генеральний директор Української Асоціації видавців періодичної преси Олексій Погорєлов висловився за створення відповідної державної програми, метою якої стало би виховання відповідального ставлення суспільства до свого фізичного здоров'я, пропаганда спорту, творчого розвитку тощо.

 

Представники громадських організацій в сфері телеіндустрії також закликали органи державної влади створювати більше позитивних інформаційних приводів, спрямованих на популяризацію досягнень в сфері медицини, освіти, спорту, культури, що пропагуватиме серед населення цінності, які не будуть пов'язані із шкідливими звичками. На думку медіафахівців, такі новини впливатимуть не гірше, ніж соціальні ролики.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5657
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду