НСЖУ «нагадав» Януковичу про реформування ЗМІ - прийняття закону про роздержавлення преси гальмується

17 Квітня 2013
8641

НСЖУ «нагадав» Януковичу про реформування ЗМІ - прийняття закону про роздержавлення преси гальмується

8641
НСЖУ «нагадав» Януковичу про реформування ЗМІ - прийняття закону про роздержавлення преси гальмується

Правління Національної спілки журналістів України на своєму пленумі 16 квітня прийняло звернення до Президента України стосовно гальмування прийняття Закону «Про реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ».

 

Нагадаємо, Віктор Янукович доручив уряду прискорити доопрацювання законопроекту та до 5 квітня подати йому на розгляд. НСЖУ спільно з іншими медіа-організаціями знайшли порозуміння в підготовці законопроекту. Однак проект і досі не розглянутий урядом. «Стало відомо, що до законопроекту мають серйозні зауваження Міністерство економіки та Міністерство фінансів», - йдеться в зверненні НСЖУ.

 

Як зауважив під час пленуму голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко, нині відбувається поступове гальмування в прийнятті закону про реформування ЗМІ. Однак поки втрачається час, деякі газети вже потерпають від спроб «тихої приватизації». Зокрема, є випадки, коли місцеві держадміністрації чи ради намагаються відібрати майно редакцій.

 

«Якщо питання загальмується, то наступного року виникне ще більше проблем, адже це рік підготовки до виборів», - наголосив на актуальності питання Олег Наливайко.

 

За його словами, охочих узяти участь в пілотному проекті із роздержавлення - дуже багато.

 

Секретар НСЖУ Валерій Горобець, який займається вивченням ставлення до  реформування серед редакційних колективів, зауважує: із засторогою сприймають законопроект переважно ті, в кого є достатнє фінансування з боку засновників. Решта редакцій сприймають його позитивно.

 

У своєму зверненні НСЖУ наголошує на необхідності врахувати базові принципи реформування газет.

 

«НСЖУ категорично заявляє, що без врахування кількох базових принципів реформування державної, а особливо комунальної преси може призвести до загибелі газет місцевої сфери розповсюдження, - йдеться у зверненні. - НСЖУ бачить головну суть запланованої реформи, по-перше, у відділенні місцевої преси від впливу влади, по-друге, в наданні місцевій пресі достатнього імпульсу для подальшого розвитку, що неможливо без: безоплатної передачі колективам реформованих видань майна; довгострокової (не менш, ніж на 15 років) оренди приміщень, в яких зараз знаходяться редакції, за ставками, визначеними для бюджетних організацій; заходів щодо соціального захисту журналістів реформованих видань; пріоритетного права колективів редакцій на вибір способу реформування; тимчасової (не менше 3 років) державної фінансової підтримки реформованих редакцій на перехідний період».

 

 

Спілка просить Президента України «ще раз втрутитись в процес підготовки реформи державних та комунальних друкованих ЗМІ, підтримати ключові вимоги заради збереження вітчизняної преси місцевої сфери розповсюдження».

 

Нагадаємо, народний депутат, член Комітету з питань свободи слова та інформації  Микола Княжицький 9 квітня зареєстрував у парламенті законопроект № 2600-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», який є альтернативним до № 2600, який ініціювали його колеги по Комітету народні депутати Микола Томенко, Рустам Раупов, Ігор Мірошниченко, Степан Курпіль та Микола Баграєв.

 

Крім того, Держкомтелерадіо підготував ще один варіант законопроекту про реформування ЗМІ, який на доручення президента уряд мав розглянути  до 5 квітня, але наразі так і не розглянув. Терміни для реєстрації альтернативних законопроектів вже минули.

 

Повний текст заяви можна прочитати тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8641
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
3999 дн. тому
НСЖУ «нагадав». А чому "нагадав" , а не "нагадала"? Невже Спілка змінила стать?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду