До 30 квітня – подача заявок на стажування в центрах журналістських розслідувань

3 Квітня 2013
5372

До 30 квітня – подача заявок на стажування в центрах журналістських розслідувань

5372
До 30 квітня – подача заявок на стажування в центрах журналістських розслідувань

ГО «Інститут розвитку регіональної преси» (ІРРП) запрошує журналістів усіх видів ЗМІ України взяти участь у конкурсі стипендій на стажування в одному з центрів журналістських розслідувань в Україні.

 

У програмі стажувань беруть участь наступні центри журналістських розслідувань: «Наші гроші» (Київ), «Слідство.інфо» (Київ), Центр журналістських розслідувань (Сімферополь), «Гражданская оборона» (Севастополь), Рівненське агентство журналістських розслідувань (Рівне).

 

Стипендія покриває витрати на проїзд та проживання, а також добові на час стажування, однак не включає оплату роботи та гонорари за опубліковані матеріали.

 

Практичне стажування надасть журналістам можливість підвищити професійний рівень, набути нових навичок та вдосконалити вміння, отримати консультації експертів, знайти нові джерела інформації. Стажування триватиме один-два тижні залежно від потреб інтернів у взаємно узгоджені дати упродовж  травня -листопада 2013 року.

 

До конкурсу запрошується вмотивовані журналісти усіх видів ЗМІ та фрілансери, котрі працюють у розслідувальній журналістиці, з досвідом роботи від трьох років.

 

Відбір учасників відбувається на конкурсній основі. Перевага надається учасникам, котрі раніше відвідували тренінги з розслідувальної журналістики та мають усвідомлену потребу у вдосконаленні конкретних практичних навичок. Сильна мотивація та чітко сформульовані цілі можуть компенсувати брак досвіду.

 

Щоб подати заявку, слід заповнити онлайн-форму.

 

До заявки просимо також додати два рекомендаційні листи та три зразки власних розслідувань, опублікованих у 2011-2013 роках (pdf-файли газетних сторінок, або гіперпосилання на текстові чи відео-матеріали).

 

Рекомендації та зразки розслідувань надсилайте на адресу - katrya.ivanova@gmail.com. У темі листа вкажіть, будь ласка, «документи для стажування» та ваше прізвище. 

 

Останній термін подачі заявок - 30 квітня 2013 року.

 

ІРРП повідомить запрошеним учасникам про участь до 14 травня  2013 року.

 

Запитання надсилайте на електронну адресу katrya.ivanova@gmail.com або звертайтесь за номером 067-905-63-13.

 

Інформація про центри журналістських розслідувань, котрі беруть участь у програмі стажування:

 

Наші гроші (Київ) http://nashigroshi.org

Редактор: Олексій Шалайський

Центр спеціалізується на висвітленні законності тендерних процедур та державних закупівель. Сайт центру публікує і новини, і розслідувальні матеріали.

Серед найгучніших розслідувань Олексія Шалайського та Юрія Ніколова  - матеріал про нафтову платформу, закуплену державою ледь не удвічі дорожче її ринкової вартості. Загалом завдяки роботі журналістів було визнано недійсними близько 30 тендерів, проведених з порушеннями закону.

Тут ви зможете навчитися розбиратися у процедурі державних закупівель, дізнаєтеся,за яких умов може відбутися процедура закупівлі в одного учасника, навчитеся розуміти тендерну документацію, встановлювати власників компаній в українських та міжнародних бізнесових реєстрах.

 

Слідство.інфо (Київ) http://slidstvo.info

Редактор: Дмитро Гнап

Спеціалізація центру - корупція на найвищому рівні та гучний кримінал. Журналісти Слідства.інфо розслідували розкрадання коштів Кіотського протоколу, призначені для утеплення шкіл та лікарень, переділ газових родовищ, збагачення бізнес-імперії президентського сина. Крім того, центр розслідував резонансні злочини: убивство студента Ігоря Індила, київського еколога-активіста Олександра Гончарова, заробітчанина-мітингувальника Руслана Багмута.

Тут ви навчитеся відновлювати ланцюжки фірм-прокладок, розбиратися у тендерних процедурах та документах, відслідковувати зв'язки між бізнес-структурами та людьми.

 

Центр журналістських розслідувань (м.Сімферополь)

Редактор: Валентина Самар

Центр працює у двох форматах - телевізійному та онлайн: двічі на місяць на каналі  Чорноморської ТРК виходить програма центру «Питання національної безпеки», окрім того редакційна команда створює кілька онлайн-проектів - Авто.інвестигатор, Публічні гроші та Бюро судової інформації.

Спеціалізація центру - розслідування корупції, фінансування політичних кампаній, державних закупівель, махінацій у земельній сфері. Крім того, значну увагу приділяють висвітленню зловживань у курортній, природоохоронній сферах.

Серед гучних розслідувань центру - серія матеріалів про незаконну приватизацію санаторіїв Криму, фінансування виборчих кампаній кандидатів на президентських виборах 2009 року.

Окрім навичок розслідувань незаконної приватизації земельних ділянок та об'єктів комунальної та державної власності, роботи із тендерною документацією, тут можна отримати поради та консультації із створення та управління локальними центрами розслідувальної журналістики.

 

Гражданская оборона (м.Севастополь)

Редактор: Тетяна Рихтун

Основна діяльність агентства Гражданская оборона - це розслідування в сфері політики, економіки, екології та корупції, судова журналістика, робота з відкритими електронними базами даних (кадастр, різноманітні реєстри). Серед резонансних розслідувань агентства - дослідження стану питної води та вмісту у ній нітратів, про незаконний видобуток піску на мисі Фіолент та шкоді навколишньому середовищу від такого господарювання, масштабне розслідування ситуації із безпекою на дорогах, в тому числі аналіз гучних ДПТ.

Розслідування Гражданской обороны - це, як правило, мультимедійний продукт, що складається з текстової частини, інфографіки і відео. Центр багато уваги приділяє візуалізації даних, тож під час стажування можна отримати навички роботи з мультимедійними онлайн-інструментами (карти, таймлайни, Google Fusion).

Крім того Агентство працює, як інформаційна агенція у новинному режимі.

 

Рівненське агентство журналістських розслідувань (м. Рівне)

Редактор: Володимир Торбіч

Агентство практикує розслідування корупції та інших зловживань представників органів влади та місцевого самоврядування, розслідування з приводу вимагання і використання добровільно-примусових внесків в освіті, охороні здоров'я, міліції.

Агентство отримало дві нагороди за антикорупційні розслідування та премію ОБСЄ за матеріали, що висвітлюють питання журналістської відповідальності та етики.

Тут можна навчитися проводити розслідування в умовах невеликого міста, викривати корупцію на локальному рівні та проводити соціальні розслідування.

Сайт «Четверта влада» публікує також новини, аналітику і матеріали з медіа-грамотності. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ІРРП
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5372
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду