Управління боротьби з кіберзлочинністю розслідує діяльність супутникових піратів «НТВ-Плюс» у Харкові

29 Березня 2013
8459
29 Березня 2013
15:05

Управління боротьби з кіберзлочинністю розслідує діяльність супутникових піратів «НТВ-Плюс» у Харкові

8459
Управління боротьби з кіберзлочинністю розслідує діяльність супутникових піратів «НТВ-Плюс» у Харкові

У Харківській області триває досудове розслідування за фактом несанкціонованого втручання в роботу електромереж і незаконного перегляду телевізійних пакетів супутникового телебачення «НТВ-Плюс Україна». Про це «Детектор медіа» повідомили в Управлінні боротьби з кіберзлочинністю МВС України.

 

Відомості про виявлене кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ч. 1 ст. 361-2 Кримінального кодексу України (несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації). Винним загрожує штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк до двох років з конфіскацією програмних або технічних засобів.

 

Ще у вересні 2012 року за зібраними матеріалами працівників Управління боротьби з кіберзлочинінстю ГУМВС України Харківській області слідчим підрозділом була порушена кримінальна справа за ч. 1 ст. 361 КК України.

 

Міліція встановила, що громадянин Г. використовував супутниковий ресивер Openbox S1, підключений до мережі інтернет, а за технологією кардшарингу (нелегальне клонування кодів доступу до закодованих телеканалів з легальної карти провайдера) отримав ключі для нелегального декодування телевізійних сигналів пакетів «НТВ-Плюс Україна» без укладення договору та без використання відповідної смарт-карти умовного доступу «НТВ+ Україна».

 

Громадянин встановлював відповідну систему перегляду на замовлення в місті Харкові та отримав за це матеріальну винагороду в розмірі 1700 гривень.

 

У ході досудового розслідування міліція встановила, що громадянин Г. придбав супутниковий ресивер Openbox S1 в магазині фізичної особи-підприємця В. в Харкові.

 

На підставі судових ухвал міліція провела два обшуки за адресами реалізації обладнання, яке спеціально пристосоване для здійснення несанкціонованого втручання в роботу телекомунікаційних мереж різних телевізійний операторів і провайдерів, та один обшук за адресою проживання особи, яка може бути причетна до протиправної діяльності.

 

Правоохоронці вилучили 211 супутникових ресиверів, серверне обладнання та 10 одиниць комп'ютерної техніки. «У ході проведення подальших слідчих дій виявлено факти несанкціонованого збуту та розповсюдження інформації з обмеженим доступом, що зберігалася на комп'ютерах, комп'ютерних мережах та носіях зазначеної інформації, захищеної згідно з діючим законодавством України, які мали місце на території м. Харкова в період часу з вересня 2012 року по лютий 2013 року», - повідомляють у міліції.

 

Затримка в ході розслідування пов'язана зі вступом в дію нового Кримінального процесуального кодексу, за яким змінилася процедура ведення кримінальних проваджень.

 

За неофіційною статистикою, близько мільйона абонентів користуються технологією кардшарингу, що дозволяє незаконно дивитися платний контент. «Одним із головних завдань міліції є безпосереднє виявлення та документування злочинів у сфері високих технологій та телекомукаційних систем», - зазначає начальник Управління боротьби з кіберзлочинністю Максим Літвінов.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8459
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду