Журналіст Зозулінський звинувачує керівництво «Експресу» у перешкоджанні розслідуванню його прослушки

Журналіст Зозулінський звинувачує керівництво «Експресу» у перешкоджанні розслідуванню його прослушки

27 Березня 2013
7023
27 Березня 2013
15:41

Журналіст Зозулінський звинувачує керівництво «Експресу» у перешкоджанні розслідуванню його прослушки

7023
Журналіст Зозулінський звинувачує керівництво «Експресу» у перешкоджанні розслідуванню його прослушки
Журналіст Зозулінський звинувачує керівництво «Експресу» у перешкоджанні розслідуванню його прослушки

Екс-журналіст газети «Експрес»  Тарас  Зозулінський  заявляє про те, що редакція видання не надає правоохоронним органам прослуховуючий пристрій, який він знайшов у себе вдома 6 січня. Про це він повідомив  на прес-конференції 26 березня, пише інтернет-видання «Вголос».

 

За словами Тараса Зозулінського, головний редактору газети Ігор Починок та журналіст Світлана Мартинець перешкоджають розслідуванню справи про «жучок», знайдений у нього вдома.

 

«У розслідування кримінальної справи про втручання у професійну діяльність журналіста сьогодні така ситуація: у мене вилучили навіть замки від дверей, у мене вилучили цей рушник-рюкзак, однак жодної експертизи ані замків, ані рушника сьогодні не проведено. Правоохоронним органам відомо, що пристрій, який, на мою думку, призначений для незаконного отримання інформації, наскільки я це бачив, знаходиться у володінні Ігоря Починка. Інші докази незаконної діяльності стосовно журналіста (карта пам'яті, на яку був знятий цей пристрій, а також флешка, на яку були скинуті всі ці речі) знаходяться у володінні Світлани Мартинець. Що заважає правоохоронцям вилучити всі ті предмети, я не знаю», - сказав на прес-конференції Тарас Зозулінський.

 

Начальник відділу зв'язків з громадськістю ГУМВС України у Львівській області Світлана Добровольська підтвердила «Детектор медіа» інформацію про те, що попри неодноразові звернення представників правоохоронних органів редакція «Експресу» не надала знайдений Тарасом Зозулінським пристрій для проведеня експертизи. «Ми готові продовжити розслідування цієї справи», - повідомляє пані Добровольська.

 

Тарас Зозулінський додав, що єдина дія правоохоронців у згаданій справі - «викликання на допити постраждалої людини, у якої знайшли підслуховуючий пристрій».

 

Також екс-журналіст «Експресу» повідомив, що протягом кількох останніх тижнів він отримує дзвінки із наполегливими рекомендаціями забрати із правоохоронних органів заяву, яку він написав стосовно Ігоря Починка. Всі такі дзвінки закінчуються, за словами Тараса Зозулінського, фразою «дивись, бо ми приймемо міри».

 

На думку журналіста, керівництво «Експресу» використало ситуацію із «жучком» для підвищення рейтингів газети, а потім звільнило його.

 

На прохання «Детектор медіа» прокоментувати заяву Тараса Зозулінського головний редактор газети «Експрес» Ігор Починок сказав: «Заяви Тараса Зозулінського мають коментувати люди іншої спеціальності, ніж я. У мене не має відповідних фахових здібностей. Я не можу йому нічим допомогти, хіба що поспівчувати».

 

За його словами, редакція не зверталась до міліції щодо знайденого пристрою. Відповідні заяви робив Тарас Зозулінський. «Редакція лише реагувала на цю ситуацію, як мала б робити будь яка, редакція працівник якої потрапив би у певну халепу», - додав він.

 

Також пан Починок відзначив, що позиція щодо ситуації зі згаданим пристроєм викладена у заяві редакції «Експресу» від 8 січня. Зокрема, у ній йдеться, про те, що журналісти газети «Експрес» вирішили «припинити співпрацю з міліцією» з розслідування обставин щодо знайденого в квартирі журналіста цього видання пристрою негласного зняття інформації і надати його на міжнародну експертизу.

 

Нагадаємо, 6 січня на той час журналіст газети «Експрес» Тарас Зозулінський знайшов у своєму домашньому одязі автономний прослуховуючий пристрій. Після цього він та редакція газети подали заяви та повідомлення про злочин до Галицького РВ ЛМУ ГУМВС України у Львівській області, ГУМВС України у Львівській області, Прокуратури Львівської області та Управління Служби безпеки у Львівській області.

 

7 січня за заявою Тараса Зозулінського було відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України (умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7023
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду