Конституційний суд визнав присягу Януковича «інформацією з обмеженим доступом», але АП її надала

26 Березня 2013
7312
26 Березня 2013
17:59

Конституційний суд визнав присягу Януковича «інформацією з обмеженим доступом», але АП її надала

7312
Конституційний суд  визнав присягу Януковича «інформацією з обмеженим доступом», але АП її надала

Журналіст «Української правди» Сергій Лещенко отримав присягу президента Віктора Януковича, у наданні якої йому відмовив Конституційний  суд  України з огляду на закон «Про захист персональних даних». Про це він розказав під час круглого столу «Таємниці й рішучі кроки. Звернення до суду задля відкритості публічної інформації».

 

Журналіст звернувся до  Верховної Ради  та Адміністрації Президента запит з проханням надати присягу Президента України Віктора Януковича. У парламенті та АП повідомили, що присяга зберігається у Конституційному суді.

 

«У КС сказали, що у них дійсно є ця присяга, вона міститься в особовій справі президента. Вона  захищена законом «Про персональні дані», оскільки мстить засекречені дані - підпис президента, тому не може бути надана, - сказав Сергій Лещенко. -  Я здивувався, тому що підпис президента розміщений на його сайті і не є засекреченим».

 

Після цього журналіст оскаржив відмову у суді. Суд відмовив Сергієві Лещенку.

 

Згодом журналіст звернувся до АП з іншим запитом: він просив надати присягу президента як державного службовця.

 

«Мені надали присягу однак там була помилка в написанні імені президента: було написано, що він складає присягу державного службовця як пан Януковіч, тоді як офіційне написання прізвища президента - Янукович », - розказав пан Лещенко.

 

Через це журналіст написав до АП ще один запит: «Прошу повідомити офіційне написання прізвища президента України». У відповідь на цей запит 6 березня 2013 року  йому було надіслане  повідомлення про те, що прізвище у президента «Янукович», на підтвердження була надана копія присяги президента України, яку українські суди визнали  інформацією з обмеженим доступом.

 

«Як це розуміти? Виходить АП порушила закон «Про захист персональних даних»?», - запитує пан Лещенко.

 

Нагадаємо, Сергій Лещенко звертає увагу на те що різні державні установи у відповідь на аналогічні запити по різному трактують те, яка інформація є публічною, а яка - з обмеженим доступом.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7312
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду