Сергій Лещенко: Найгірше на інформаційні запити відповідає Верховна Рада

26 Березня 2013
6492
26 Березня 2013
17:28

Сергій Лещенко: Найгірше на інформаційні запити відповідає Верховна Рада

6492
Сергій Лещенко: Найгірше на інформаційні запити відповідає Верховна Рада

Найменш ретельно відповіді на журналістські запити надає Верховна Рада, вважає журналіст «Української правди» Сергій Лещенко. Про це він сказав під час круглого столу «Таємниці й рішучі кроки. Звернення до суду задля відкритості публічної інформації».

 

За його словами, закон «Про доступ до публічної інформації» є досить ефективним, однак він не працює, коли мова йде про високо посадовців та інформацію про розпорядження державними  коштами.

 

«Найпроблемніше отримати відповідь з найбільш чутливих питань.  Чим більший рівень чиновника стосовно якого запитується інформація, тим більший ризик отримати відмову на запит.  І навпаки», - сказав пан Лещенко.

 

За його словами, з усіх органів влади найбільше відмов на запити надає Верховна Рада.

 

Сергій Лещенко  навіть вирішив вдатись до експерименту, і у лютому 2013 року надіслав схожі запити з проханням надати список штатних та позаштатних радників до Адміністрації Президента,  Кабінету міністрів та Верховної Ради. У відповідь АП надала повний список як штатних, так і нештатних радників,  Кабмін надав список тільки штатних радників, а Верховна рада не надала жодних відомостей вказавши, що це конфіденційні дані про особу.

 

« Це абсурд, тому що різні установи, на чолі яких перебувають представники однієї політичної сили, дають протилежні відповіді на один той самий запит. Практика  є різною», - зазначив Сергій Лещенко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6492
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду