Випускники Інституту журналістики просять розібратись із викладачкою, яка ініціювала цензуру (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

25 Березня 2013
10576
25 Березня 2013
13:40

Випускники Інституту журналістики просять розібратись із викладачкою, яка ініціювала цензуру (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

10576
Випускники Інституту журналістики просять розібратись із викладачкою, яка ініціювала цензуру (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Випускники Інституту журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка (КНУ) направили його директору Володимиру Різуну листа з проханням вжити заходів щодо порушення українського законодавства, що були припущені Гостомельською селищною радою з ініціативи викладача вишу Тетяни Шальман. Копію листа його автори направили до «Детектор медіа» та наразі ініціюють збір підписів під листом на спеціальній сторінці у Facebook.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Гостомельська селищна рада Київської області на своїй сесії прийняла безпрецедентне рішення про цензурування публікацій незалежних журналістів.

 

Після підпалу машини одного з гостомельських депутатів журналістка Олена Жежера опублікувала статтю про цю подію на сайті громади селища Коцюбинське, а Михайло Лезнік, помічник народного депутата Верховної Ради України В'ячеслава Кутового, свою публікацію розмістив на сайті нардепа.

 

Керучуюсь законом «Про місцеве самоврядування», селищна рада вирішила вимагати від журналістів спростування інформації, зобов'язати їх підготувати до публікації матеріали з об'єктивною, збалансованою, аргументованою інформацією щодо . Вони також повинні попередньо, перед розміщенням даної інформації у ЗМІ ознайомити депутатів, з якими вони будуть спілкуватись. Контроль з виконання рішення сесії селищної ради покладено на депутатську комісію з питань регламенту.

 

Як зазначено в документі, підставою для розгляду публікацій незалежних журналістів на сесії Гостомельської селищної ради стало депутатське звернення доцента КНУ  Тетяни Шальман.

 

У коментарі «Детектор медіа» Тетяна Шальман зазначила, що добре знає українське законодавство і не вважає рішення Гостомельської селищної ради стосовно публікацій журналістів Олени Жежери і Михайла Лезніка цензурою.

 

«Детектор медіа» наводить текст листа до директора Інституту журналістики КНУ повністю.

 

«Директору Інституту журналістики

 Київського національного університету

 імені Тараса Шевченка

 

 Шановний Володимире Володимировичу!

 

Маючи нагоду, засвідчуємо Вам свою повагу. Доводимо до Вашого відома, що на сесії Гостомельської селищної ради 21 лютого 2013 року за ініціативи місцевого депутата Тетяни Шальман, яка є доцентом Інституту журналістики, було проголосоване рішення № 596-26-VI (Додаток № 1), яким фактично селищна рада запровадила цензуру, що підтверджує експертний аналіз Інституту медіа права (Додаток № 2).

 

З зв'язку з цим вважаємо неприпустимим, щоб громадянка Тетяна Шальман, яка не знає українського законодавства, зокрема Закону України "Про інформацію", й сприяє безпрецедентному введенню цензури в Україні шляхом прийняття офіційних рішень на місцевому рівні, за кошти платників податків проводила в одному з кращих навчальних закладів країни підготовку майбутніх журналістів України.

 

Просимо Вас вжити відповідних заходів реагування, задля того, щоб майбутніх фахівців в Інституті журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка навчали виключно висококваліфіковані викладачі, які пройшли відповідну атестацію.

 

З повагою,

Наталія Соколенко, журналістка, лауреатка премії  «Телетріумф» як кращий репортер, випускниця Інституту журналістики

Ірина Федорів, журналістка, випускниця Інституту журналістики»

Сергій Стеценко, випускник Інституту журналістики 

Ірина Соломко, журналістка видання «Кореспондент», випускниця Інституту журналістики

Ганна Гопко, журналістка, кандидат наук із соціальних комунікацій, в Інституті журналістики захищала дисертацію у 2009 році

Алла Кошляк, журналістка, випускниця Інституту журналістики

Наталія Катриченко, журналістка, випускниця Інституту журналістики

Ірина Чулівська, журналістка, Інститут масової інформації

Ганна Гороженко, спеціальний кореспондент ТОВ «Національні інформаційні системи» (ТК «Інтер»)

Мирослав Ватащук, власний кореспондент агенції ZIK у Луцьку

Михайлина Скорик, журналіст

Світлана Панюшкіна, головний редактор Сегодня.ua

Світлана Остапа, журналіст

Лєра Лауда, журналіст

Вікторія Білаш, журналіст

Наталія Данькова, журналіст

Людмила Троїцька, журналіст

Іван Ковпашко, журналіст

Тетяна Катриченко, журналіст, випускниця Інституту журналістики

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10576
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
не журналист
4030 дн. тому
Соколенко і Федорів на замовлення гостомельського криміналітету організовали дискредитацію порядної і принципової людини. Ганьба продажним журналістам! Соколенко і компанія справно відробляють брудні гроші банди марчука-поповічука
Марина Бабак
4032 дн. тому
"Нищущий журналист" - Вы и есть госпожа Жежера? Вы получаете удовлетворение, унижая женщину? Вам нравиться лизать оппозиции или там не важно кому? Еще надо надо заслужить называться журналистом. Вы скорее всего, клавиатурный дятел.
Марина Бабак
4032 дн. тому
Это полный бред. Я в шоке, что наши коллеги не разобравшись могли такое написать. Я знаю Таню. Знаю как и чему она учит. Студенты ее очень любят. Я ее поддерживала на доцентство. Поддержу и сейчас. Жежера не имеет никакого отношения к журналистике и журналистские стандарты с правилами проведения расследование ей не знакомы. Человек, закончивший пединститут, не имеющий профильного образования не имеет права заниматься журналистикой. Я тоже танцую, но примой Большого театра меня не возьмут. Те кто подписал этот пасквиль рано или поздно сгорят со стыда. Потому что не разобрались и повелись на информационный заказ. Жежера захотела попиариться за счет Шальман. Благодаря нашим типа коллегам у нее это получалось. Поздравляю: вас отимела выскочка без роду и племени.
СА
4038 дн. тому
Закон України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» Стаття 37. Спростування інформації Громадяни, юридичні особи і державні органи, а також їх законні представники мають право вимагати від редакції друкованого засобу масової інформації опублікування ним спростування поширених про них відомостей, що не відповідають дійсності або принижують їх честь та гідність. Закон України «Про інформацію» Стаття 30. Звільнення від відповідальності Якщо особа вважає, що оціночні судження або думки принижують її гідність, честь чи ділову репутацію, а також інші особисті немайнові права, вона вправі скористатися наданим їй законодавством правом на відповідь, а також на власне тлумачення справи у тому самому засобі масової інформації з метою обґрунтування безпідставності поширених суджень, надавши їм іншу оцінку. Якщо суб'єктивну думку висловлено в брутальній, принизливій чи непристойній формі, що принижує гідність, честь чи ділову репутацію, на особу, яка таким чином та у такий спосіб висловила думку або оцінку, може бути покладено обов'язок відшкодувати завдану моральну шкоду.
Нищущий журналист
4038 дн. тому
Татьяна Шальман, хватит уже под разными никами себя оправдывать. Иди вылизывай дальше Януковичу задницу. Ему нравится когда журналистов называют собаками и требуют ввести цензуру
Капець
4040 дн. тому
Почалася травля викладача і її організувала журналістка Соколенко, а інші ідіоти-підписанти понапідписувалися. Жах. Уродство, а не журналістика.
Тетяна Шальман
4041 дн. тому
Не кожен журналіст має здатність , щоб писати об’єктивно, правдиво, тим більше тоді, коли господар «дає команду» зовсім іншу – пиши так як я кажу (мовляв, нічого страшного, що це неправда, нехай ще спробують довести це). І голодний «пес демократії» пише те, що замовляє господар, бо пам’ятає життєву істину – не напишеш – не отримаєш гроші, не прокормиш сім’ю. http://tanya-shalman.blogspot.com/
СА
4041 дн. тому
Таня Шальман уважаемый человек с очень активной гражданской позицией. Наберите в GOOGLE «Тетяна Шальман» и вы сами все увидите, прежде чем что-то подписывать. Очень жаль, что журналисты стали травить журналистов используя «телекритику»
СВВ
4042 дн. тому
Обезумевшие от безнаказанности и безответственности украинские т.н. журналисты начали бы с себя. Каков уровень их квалификации? Насколько безукоризнена их работа с людьми? Хамство и безграмотность, заангажированность и звездная болезнь с первых курсов - все это настоящая болезнь национальной журналистики. Имя ей - низкопробность. Это я к тому, что кто бы говорил о Т.Шальман.
Тетяна Шальман
4042 дн. тому
Відколи вимога подавати достовірну, неупереджену інформацію почала трактуватися як цензура. http://tanya-shalman.blogspot.com/2013/03/blog-post.html
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду