Народні депутати знову хочуть реформувати державні і комунальні друковані ЗМІ

Народні депутати знову хочуть реформувати державні і комунальні друковані ЗМІ

22 Березня 2013
10550
22 Березня 2013
15:49

Народні депутати знову хочуть реформувати державні і комунальні друковані ЗМІ

10550
Тепер уряд чи президент можуть протягом 14 днів зареєструвати альтернативний законопроект
Народні депутати знову хочуть реформувати державні і комунальні друковані ЗМІ
Народні депутати знову хочуть реформувати державні і комунальні друковані ЗМІ

У парламенті 21 березня зареєстровано законопроект № 2600 «Про реформування друкованих засобів масової інформації», який прописує механізми реформування друкованих ЗМІ, що засновані органами державної влади, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування. Проект поданий народними депутатами Миколою Томенком, Рустамом Рауповим, Миколою Княжицьким, Ігорем Мірошниченком, Степаном Курпілем та Миколою Баграєвим.

 

Проект передбачає положення стосовно обмеження впливу органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування на редакції друкованих ЗМІ. Автори прагнуть зведення до мінімуму використання друкованих ЗМІ з метою маніпулювання суспільною свідомістю і особистою думкою громадян.

 

Рустам Раупов на засіданні експертної ради з питань приведення законодавства у сфері медіа до європейських стандартів рамках програми «Відкрита розмова», що відбулося 21 березня, зазначив, що автори законопроекту врахували пропозиції Національної спілки журналістів (НСЖУ) щодо соціального захисту журналістів.

 

Зокрема, журналістам, які досягли установленого законодавством пенсійного віку та мали на час реформування не менш як 20 років страхового стажу на посадах журналістів у державних і комунальних друкованих ЗМІ або інший стаж роботи, який зараховується до стажу державної служби, пенсії нараховуються із застосуванням норми, методики та порядку нарахування пенсії державному службовцю (ст. 14).

 

Крім того, протягом двох років з моменту реформування, правонаступники реформованих ЗМІ мають взяти на себе зобов'язання утримуватись від скорочення робочих місць в редакціях. «У випадку, коли уникнути скорочення штату неможливо, або у разі ліквідації засобу масової інформації внаслідок реформування, засновник (співзасновники) редакції зобов'язаний сплатити звільненому працівникові компенсацію в розмірі річної заробітної плати за останній рік роботи, що передував звільненню», - йдеться у ст. 14 проекту.

 

Водночас пропозиція щодо довгострокової оренди приміщень редакцій не врахована. Законопроектом пропонується приміщення, що перебувають у державній або комунальній власності, в яких на час реформування відповідно до договору оренди перебували редакції, передавати в оренду строком не менше ніж на п'ять років, з розміром орендної плати, встановленим для бюджетних організацій.

 

Також в проекті залишається норма, згідно з якою друковані ЗМІ можуть перетворюватися в офіційні друковані видання органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування за рішенням їх засновників (співзасновників). Раніше громадськість неодноразово наполягала на тому, щоб органи влади не мали права створювати свої ЗМІ, а тільки - офіційні бюлетені (вісники) без створення редакції.

 

У пояснювальній записці також зауважено, що положення законопроекту враховують напрацювання народного депутата України Степана Курпіля. Раніше 2010 року Комітет свободи слова провів комітетські слухання щодо реформування державних і комунальних ЗМІ, на яких обговорювались два законопроекти - Степана Курпіля і урядовий.

 

Нагадаємо, 21 березня Президент України Віктор Янукович дав доручення прем'єр-міністру Миколі Азарову підготувати проект закону про роздержавлення друкованих засобів масової інформації.

 

Останній урядовий законопроект «Про реформування державних і комунальних засобів масової інформації» був розроблений Держкомтелерадіо і переданий 5 жовтня 2012 року до Кабміну. Уряд в свою чергу 22 листопада повернув цей проект на доопрацювання.

 

У доопрацьованому законопроекті за пропозицією Мінекономрозвитку та Держпідприємництва вилучено положення стосовно: безоплатної передачі у власність господарського товариства, створеного трудовим колективом реформованого друкованого ЗМІ; встановлення для редакцій реформованих друкованих ЗМІ пільгових умов надання в оренду приміщень; надання державної підтримки реформованим друкованим ЗМІ місцевої сфери розповсюдження.

 

11 лютого 2013 року Держкомтелерадіо провело узгоджувальну нараду з НСЖУ, яка заявила, що не підтримує зауваження Мінекономрозвитку та Держпідприємництва та заперечуватиме проти ухвалення закону у запропонованій редакції.

 

Загалом в Україні вже понад 10 років намагаються реформувати державні і комунальні ЗМІ.

 

Нагадаємо, Парламентська Асамблея Ради Європи закликала органи влади України розпочати роздержавлення друкованих ЗМІ, заснованих органами державної влади та місцевого самоврядування (резолюція «Про виконання обов'язків та зобов'язань Україною» від 5 жовтня 2005 року).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10550
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду