Комітет свободи слова підтримав проект закону щодо неприпустимості блокування ЗМІ  під час розгляду судових позовів

Комітет свободи слова підтримав проект закону щодо неприпустимості блокування ЗМІ під час розгляду судових позовів

20 Березня 2013
5382
20 Березня 2013
17:48

Комітет свободи слова підтримав проект закону щодо неприпустимості блокування ЗМІ під час розгляду судових позовів

5382
Комітет свободи слова підтримав проект закону щодо неприпустимості блокування ЗМІ  під час розгляду судових позовів
Комітет свободи слова підтримав проект закону щодо неприпустимості блокування ЗМІ  під час розгляду судових позовів

Члени Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації підтримали законопроект № 2122 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення блокування діяльності засобів масової інформації)». На черговому  засіданні, яке відбулося 20 березня, вони одноголосно вирішили рекомендувати Верховній Раді прийняти цей документ за основу.

 

Доповідач з цього питання народний депутат Ігор Мірошниченко під час представлення законопроекту зазначив, що принципово важливо, щоб діяльність засобів масової інформації не блокувалася судовими органами під час розгляду спорів, учасниками яких виступають ЗМІ. За його словами, наразі відомі непоодинокі випадки, коли судові органи накладають арешт на майно чи рахунки або забороняють вчиняти певні дії в порядку заходів забезпечення позову, не вирішуючи при цьому спору по суті. В свою чергу арешт призводить до блокування інформаційної діяльності ЗМІ, а це означає порушення конституційних прав громадян України на інформацію. Крім того, такими діями часто чиниться тиск на ЗМІ.

 

Також Комітет підтримав проекти законів № 2099 «Про внесення змін до статей 8 і 11 Закону України "Про інформацію" щодо мови інформації та інформації про фізичну особу» та № 2074 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення» за основу у першому читанні. А щодо проекту № 1257 «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вилучення поняття негативна інформація» члени Комітету вирішили запропонувати парламентському Комітету з питань правової політики рекомендувати Верховній Раді прийняти цей проект за основу у першому читанні.

 

Окрема дискусія розгорілася щодо законопроекту № 2384 «Про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення доступу осіб з вадами слуху до інформації», який внесений Кабінетом Міністрів України. Законопроектом зокрема пропонується визначити частку (не менш як 5% ефірного часу в добовому відрізку з 7.00 до 22.00) у загальному обсязі мовлення офіційних повідомлень, кіно-, відеофільмів, програм, адаптованих для сприйняття особами з вадами слуху шляхом субтитрування та/або перекладу на жестову мову.

 

Проти виступив член Комітету нардеп Юрій Стець. Він вважає, що обов'язок захищати таку категорію громадян має держава, тому не можна на приватні телекомпанії покладати додаткові зобов'язання. «Нехай державні телекомпанії збільшують частку мовлення, адаптованого для людей з вадами слуху, або нехай держава платить комерційним мовникам за субтитрування», -заявив він. На думку Стеця, не можна в законі писати «телерадіокомпанії», оскільки радіокомпанії до цього не мають жодного стосунку. Також він вважає, що проблематично буде виконати цей закон деяким нішевим каналам, таким як дитячі чи спортивні.

 

У результаті Комітет більшістю голосів все ж таки вирішив рекомендувати цей проект Верховній Раді прийняти цей проект за основу. Проти такого рішення проголосували депутати Юрій Стець та Олександр Абдуллін.

 

Комітет також розглянув проект постанови № 2376 «Про заборону політичної реклами Митного союзу в Україні як такої, що носить антидержавний характер, суперечить Конституції України та законодавству України». Члени Комітету підтримали пропозицію нардепа Олени Кондратюк відправити до парламентських комітетів з питань правової політики та європейської інтеграції. «На мою думку, ця постанова не містить предмету розгляду нашого Комітету, - сказала Олена Кондратюк. - Давайте зберемо більше експертних думок і тоді ухвалимо рішення».

 

Члени Комітету вирішили запропонувати колегам з цих комітетів провести спільне засідання, на якому обговорити питання євроінтеграції.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5382
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду