Секретаріат львівської НСЖУ засудив практику газети «Експрес» щодо заяв про переслідування журналістів

Секретаріат львівської НСЖУ засудив практику газети «Експрес» щодо заяв про переслідування журналістів

20 Березня 2013
9347
20 Березня 2013
15:06

Секретаріат львівської НСЖУ засудив практику газети «Експрес» щодо заяв про переслідування журналістів

9347
Секретаріат львівської НСЖУ засудив практику газети «Експрес» щодо заяв про переслідування журналістів
Секретаріат львівської НСЖУ засудив практику газети «Експрес» щодо заяв про переслідування журналістів

Секретаріат Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ) поділяє стурбованість представників ЗМІ Львова щодо систематичного  порушення журналістських стандартів, Етичного кодексу та  зловживання статусом журналіста у газеті «Експрес». Про це йдеться у відповіді організації на заяву  54 журналістів та керівників ЗМІ Львова.

 

«Секретаріат ЛОО НСЖУ вважає, що в умовах постійного тиску на вільні медіа, який в Україні посилюється з кожним днем, спробами прихованої та неприхованої цензури, журналісти, а особливо керівники ЗМІ, мусять ретельно дбати про чистоту основ професії, дотримання журналістських стандартів, етичних засад фаху», - йдеться у заяві організації.

 

У зв'язку з цим ЛОО НСЖУ наголосила, що засуджує практику спекуляцій на темі переслідування журналістів та звернулась з цього приводу до парламентського  Комітету з питань свободи слова Верховної Ради України, правління  НСЖУ та Комітету з журналістської етики.

 

Нагадаємо,  14 березня 54 львівські журналісти і керівники ЗМІ заявили про свою стурбованість «загрозою повної дискредитації професії журналіста та нівеляції професійних стандартів, а відтак - повної втрати довіри до засобів масової інформації». Автори звернення звинуватили газету «Експрес» у спекуляції статусом ЗМІ, поданні неправдивої та перекрученої інформації і прикритті журналістськими матеріалами особистих інтересів власників газети. Вони вважають, що заяви львівської газети про системний тиск з боку влади, правоохоронних органів та чиновників не можуть бути причиною належного реагування журналістської спільноти тому, що не є правдивими.

Свою заяву журналісти адресували секретаріату Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ), копію надіслали на адресу «Детектор медіа».

 

Головний редактор газети «Експрес» Ігор Починок у коментарі «Детектор медіа» заявив, що в найближчі тижні чи дні має розпочатись «нова організована силова атака на газету». «Їхній план - за будь-яку ціну зупинити нас до початку президентської кампанії», - вважає він.


«Детектор медіа» наводить текст заяви секретаріату обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ) повністю:

 

«Заява

Секретаріату Львівської обласної організації

Національної спілки журналістів України

 

19 березня 2013 року                                                                                           м. Львів

 

Секретаріат ЛОО НСЖУ розглянув «Відкрите звернення журналістів львівських ЗМІ» (від 14 березня 2013 р.), під яким підписалося 57 працівників газет, радіо, телебачення та інтернет-видань. У цьому документі йдеться, на думку авторів заяви, про систематичне порушення журналістських стандартів, Етичного кодексу українського журналіста, зловживання статусом журналіста у газеті «Експрес».

 

Секретаріат ЛОО НСЖУ поділяє стурбованість численної групи львівських журналістів щодо ситуації у медіа-просторі Львівщини. У своїй заяві вони наголошують, що «позиціонуючи себе як демократичне та незалежне видання, «Експрес» порушує українське законодавство та Етичний кодекс українського журналіста. Зокрема, в критичних матеріалах видання зазвичай немає позиції другої сторони. В останніх номерах газети читаємо розшифрування приватних розмов, що суперечить не лише законодавству в частині законного збору інформації, але й елементарній журналістській етиці». Усе це нищить суспільну опінію про ЗМІ, підриває рівень довіри громадян до професії журналіста.

 

Секретаріат ЛОО НСЖУ вважає, що в умовах постійного тиску на вільні медіа, який в Україні посилюється з кожним днем, спробами прихованої та неприхованої цензури, журналісти, а особливо керівники ЗМІ, мусять ретельно дбати про чистоту основ професії, дотримання журналістських стандартів, етичних засад фаху.

 

Секретаріат ЛОО НСЖУ відзначає вклад колективу «Експрес» у розвиток української журналістики. В активі газети є низка важливих резонансних матеріалів та серйозних розслідувань. Усі ці здобутки відзначені відповідними нагородами Національної спілки журналістів. Разом з тим, проаналізувавши зазначену ситуацію у медіа-просторі Львівщини, секретаріат ЛОО НСЖУ вирішив за потрібне констатувати:

 

1. Декларуючи прагнення інтегруватись до європейських цінностей, усі українські представники влади, власники ЗМІ, видавці та журналісти, повинні дотримуватись етичних принципів журналістики, які викладені у Резолюції 1003 (1993) «Про етичні принципи журналістики» Парламентської асамблеї Ради Європи.

 

2. Недопустимо подавати в інформаційних матеріалах власні міркування, особисті погляди, оціночні судження з боку медіа-компаній, видавців і журналістів. На жаль, такі факти трапляються в газеті «Експрес» найчастіше.

 

3. Жодне ЗМІ в силу об'єктивних та природних причин не репрезентує громадської думки і не може брати на себе жодних інших функцій, а ніж достовірне донесення інформації до читача. Намагання газети «Експрес» визначити себе єдиним серед усіх видань, яке одне говорить правду, чесно бореться з корупцією та дотримується етичних стандартів, є щонайменше претензійним та необ'єктивним.

 

Секретаріат ЛОО НСЖУ виступає категорично проти перетворення окремих видань на владу чи антивладу, які насаджують своєрідний режим медіакратії, що полягає у непомильній та домінуючій ролі газети, яка замінюючи суд та правоохоронні органи, проголошує себе істиною в останній інстанції.

 

4. ЗМІ - це корпоративні структури, в рамках яких потрібно розділяти власників, видавців і журналістів. Акцентуючи увагу на п. 12 згаданої  Резолюції Ради Європи, у якому йдеться про те, що «інформаційні організації мають демонструвати прозорість у питаннях власності та управління ЗМІ, даючи громадянам можливість чітко визначити особи власників та ступінь їх економічних інтересів у ЗМІ», звертаємось до всіх власників львівських ЗМІ, в т.ч. й власника та головного редактора газети «Експрес» Ігоря Починка, оприлюднити структуру власності очолюваних ними медіа-структур.

 

5. У журналістській професії мета не виправдовує засоби, тому інформацію слід одержувати правовими та етичними способами. Отож закликаємо газету «Експрес» не спекулювати на темі переслідувань журналістів, відкинути «теорію змови» проти газети, а розпочати в рамках чинного законодавства співпрацю з правоохоронними органами заради встановлення істини.

 

Секретаріат ЛОО НСЖУ рішуче засуджує таку практику та скеровує цю Заяву на розгляд Комітету з питань свободи слова Верховної Ради України, правлінню НСЖУ та Комітету з журналістської етики.

 

Секретаріат рекомендує керівникам львівських ЗМІ оприлюднити цю заяву на сторінках газет, в ефірі радіо та телебачення та на сайтах інтернет-видань.

 

Рекомендуємо первинним журналістським організаціям обговорити звернення колег-журналістів та цю заяву Секретаріату.

 

Голова Львівської обласної організації

Національної спілки журналістів України                                  Ярослав Климович»

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9347
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Не перевірочний
4024 дн. тому
Навіщо переходити на особистості. Треба спростовувати викладене по-суті. Секретаріат ЛОО НСЖУ, гадаю, підійшов до питання досить лояльно, м"яко і толерантно, дипломатично і т. д. Загальновідомо, що то за майстер-піарщик той Починок, як вміє організувати рейвах із нічого. Взяти хоча б нібито стрілянину по приміщенню редакції. Хлопчаки забавлялися, а він роздув це у велику політику, теракт і скільки завдав клопоту правоохоронцям, скільки плюгавив їх. Як правило, гострі матеріали подаються однобоко... Все описати годі. Заява Секретаріату цілком слушна, пора якось загнуздати цього зарозумілого і навіть знахабнілого газетного олігарха місцевого розливу.
прошу перевірити
4025 дн. тому
Для інформації: секретаріат Львівської НСЖУ - це два колишні керівники управління внутрішньої політики облдержадміністрації (Климови, Бовкун), кадровий кегебіст (Паращак), чотири редактори районних видань (загальний тираж очолюваних ними видань -- 2,5 тисячі екземплярів, прізвища - на сайті спілки), ще одна мадам, що шість років судиться з власним сином і 70-річний викладач факультету журналістики, який усе життя вчив студентів робити газету "Правду". Усю викладенуінформацію можна самостійно почерпнути на сайті Львівської НСЖУ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду