Ольга Кашпор: «Я такий собі громадський контроль у ньюзрумі»

11 Грудня 2012
38789

Ольга Кашпор: «Я такий собі громадський контроль у ньюзрумі»

38789
Лауреатка «Телетріумфу» – про кухню «ТСН. Тижня», родинність у роботі й рецепт «сюжету по-людськи»
Ольга Кашпор: «Я такий собі громадський контроль у ньюзрумі»

Оглядач «ТСН. Тижня» Ольга Кашпор цього року здобула свій перший за десять років роботи в теленовинах «Телетріумф» у номінації «Репортер». На думку авторки змістовних сюжетів на широку соціальну тематику, її відзначили за новаторство. Адже одним зі своїх професійних досягнень вона вважає віднайдену просту інформативну форму подачі в кадрі - за допомогою дошки, маркера і пари картинок.

 

У минулому Ольга була учасницею журналістського руху проти джинси «Не продаємося». А нині її власний протест - це її робота. «Я намагаюся дотримуватися стандартів, я ніколи не боюся сперечатися з редактором, як і з тим, хто стоїть над редактором», - каже журналістка.

 

У 2009-му Ольга залишила «Інтер» після кадрового перевороту. Відтоді вже три роки працює в «Телевізійній службі новин» каналу «1+1». Не полишає мрії стати ведучою. Та крім роботи вона встигла написати роман про кохання, хоча й не поспішає його видавати.

 

Головним критиком для Ольги Кашпор є її чоловік - випусковий редактор ТВі Роман Недзельський. «Часто він навіть суворіший, ніж мій редактор Роберт Опаленик», - каже журналістка. Своєю другою родиною Ольга називає колектив «ТСН. Тижня», який цього року отримав ще дві статуетки «Телетріумфу» - за найкращу інформаційно-аналітичну програму і найкращу ведучу інформаційно-аналітичної програми (Аллу Мазур).

 

Про те, як готується тижневик ТСН, чим запам'ятався «Телетріумф» і як вона витримує стандарти журналістики, Ольга Кашпор розповіла в інтерв'ю «Детектор медіа».

 

 

«Від хвилювання в той вечір я відколупала букву "Т", "елетриумф" вийшов тепер»

 

- Ольго, ваша промова під час перемоги на «Телетріумфі» була типово оскарівською. За професійні здобутки ви подякували мамі, своєму чоловікові. Чи була ідея сказати про речі, актуальні для українського телебачення загалом?

- Щодо промови в мене взагалі ідей не було. Коли мене оголосили, більше нічого не спало на думку, як подякувати моїй команді. А вона складається з моєї сім'ї: коли є маленька дитина, все набагато складніше. І нині я маю змогу працювати тільки завдяки мамі, чоловікові й колегам із «ТСН. Тижня».

 

Під час церемонії я отримала есемеску від колеги Наталії Соколенко, яка нагадала, що доречно було би сказати слова на підтримку кримського журналіста Шевкета Ганієва. Якби встигла прочитати її до промови, я б, напевне, сказала.

 

- Чому, на вашу думку, звернення Андрія Куликова до колег за цехом не викликало помітного резонансу? Згадаймо, як минулого року підірвав російську телевізійну й інформаційну спільноту своєю промовою Парфьонов.

- Його слова викликали резонанс у серцях багатьох. Всі, кого я знаю особисто і хто це почув, потім переказували одне одному й казали: «З'явився справжній український Парфьонов, він сказав те, що всі хотіли почути». Андрія Куликова слухали, затамувавши подих, і в цьому сенсі він достукався до багатьох. Принаймні, до присутніх у залі.

 

 

 

- Свого часу ви були учасницею журналістських акцій «Не продаємося». Чи дієві подібні методи за нинішньої ситуації на українському ТБ? І проти чого варто було би протестувати в першу чергу? :)

- Є час протестувати, а є час показувати своїм прикладом, робити щось інше. Колись я виходила з плакатами і тепер готова - як у випадку з перспективою ухвалення Закону про наклеп. Але здебільшого мій протест - це моя власна робота. Я намагаюся дотримуватися стандартів, я ніколи не боюся сперечатися з редактором, як і з тим, хто стоїть над редактором. Я в цьому сенсі незручний журналіст: ніколи не промовчу, буду відстоювати до останнього. Не обов'язково підлаштовуватися під обставини, можна й працювати за стандартами, відстоювати їх своєю щоденною роботою і дочекатися визнання.

 

Мій протест - коли я намагаюся колегам пояснити, чим загрожує недотримання стандартів, чим загрожує джинса, чим загрожує цензура. Є багато прикладів, є що розповісти. І це інколи працює краще за всі демонстрації, плакати і таке інше.

 

- Де зберігаєте статуетку «Телетріумфу»? :) Що означає для вас це визнання, як і перемога в конкурсі Асоціації польських журналістів?

- Нагороди - це приємно. Такий урожайний рік... До цього я отримувала тільки золоту медаль по закінченню школи :)

 

На конкурс Асоціації польських журналістів я подавалася з власної ініціативи із сюжетом до Дня Незалежності.

 

Щодо «Телетріумфу», то навіть у номінацію мені було потрапити приємно. Це означає, що моя робота не лишається непоміченою, принаймні, всередині мого колективу і шеф-редактора (Сергія Попова. - ТК), який ці списки подавав. Було великою несподіванкою, що експерти за це проголосували. Поряд зі мною працюють колеги, які зробили набагато вагоміші речі. Той же Стас Ясинський, який вів дуже важку морально і суспільно значущу тему «Звільніть людину» про Максима Дмитренка. Його також було подано у довгий список, а в короткий він чомусь не потрапив. Стас, напевне, більше за мене був достойний цієї нагороди. Мене ж відзначили, можливо, за новаторство: нові форми, новий погляд на теми, які звучать щороку.

 

Статуетка стоїть вдома на полиці. Від хвилювання в той вечір я відколупала букву «Т», «елетриумф» вийшов тепер. Це буде така домашня реліквія :)

 

- Цього року й «Детектор медіа», й телевізійники в соцмережах досить критично відгукнулися про цю премію, її критерії і про те, чи відображає вона реальні здобутки найкращих з українського телебачення... Кого б із журналістів, чия робота сумісна з розумним глядачем, відзначили б ви?

- Звісно, я дуже шкодую, що ТВі не подавався. Номером один у переліку претендентів мав би бути Костянтин Усов зі своїм розслідуванням про Лук'янівське СІЗО. Та й програма «Знак оклику» у повному складі достойна уваги.

 

Можливо, «Телетріумфу» бракує номінацій. Тоді було б більше можливостей відзначати журналістів за соціально важливі внески. Я й сама опинилася в номінації «Репортер», хоча я не зовсім репортер, а можливо навіть зовсім не репортер. Я ж працюю в аналітичній програмі, яка передбачає роботу не лише в полі і з коліс...

 

 

«Топову тему ми намагаємося розкатати максимально, і в цьому ми сильні»

 

- Ви є універсальним солдатом «ТСН. Тижня», який висвітлює теми, починаючи від резонансної соціальної трагедії Оксани Макар до змін в інституті прописки після ухвалення закону про реєстраційний облік і виборів. Які репортажі вважаєте професійним досягненням?

- Тема про Чорнобиль, якої ніхто не чіпав до нас і після нас. Роберт Опаленик на чергову річницю подав ідею зробити матеріал про втрачений культурний пласт: разом із людьми, які роз'їхалися з цих міст і сіл, зникло ядро поліської культури. Яке саме, ми намагалися показати, їздили в культурні експедиції, брали людей, які там колись жили, і везли їх в розвалені обійстя, де й досі квітнуть квіти, які ніхто не поливає; бачили їхні сльози...

 

А з буденних матеріалів - експерименти зі змістом і формою, те, що можна назвати умовно телеблогом. Те, що запропоновано мені було зробити нашим шеф-редактором Сергієм Поповим і що, мені здається, вдалося, - «колонки» про Оксану Макар у формі великого стендапу - авторське незбалансоване бачення. Але у випадку з резонансною темою, про яку дуже багато сказано, такий хід має право на життя. Другою такою спробою був, власне, відзначений у Польщі сюжет до Дня Незалежності.

 

І, звісно, задоволена віднайденою простою інформативною формою подачі - журналістською лабораторією, в якій складні речі можна пояснити за допомогою дошки, маркера і пари картинок.

 

 

 

- На які саме теми попит найбільший і якою була кардіограма вподобань аудиторії за ці майже 10 років, які ви працюєте в теленовинах? Якою мірою на запити глядача впливають самі телевізійники?

- Вподобання аудиторії й те, що ми - телевізійники - їй пропонуємо, це як курка і яйце - неможливо встановити, що первинне. Неможливо точно сказати: ми це показуємо, бо аудиторія вимагає, чи аудиторія вимагає, бо ми дали їй це спробувати. Але за десять років набір тем у новинах однозначно змінився: майже зникли сюжети про мистецькі події - «академічні мистецькі події». Вже й не пригадую, коли востаннє новини розповідали про оперу, балет... Хоча ще років 5 тому такі сюжети були. Натомість маємо експериментальне мистецтво, селебрітіз та фріків.

 

Політики в новинах не те що поменшало - вона стала дрібнішою - в сенсі викладається у легшій формі. І це, як на мене, непогано. Це означає, що можемо собі дозволити. Однозначно додалося «непростих історій простих людей». І в щоденних новинах у нас все-таки зберігається специфічне налаштування на теми з полунично-криміналістичним присмаком.

 

Не скажу, що все з цього мені подобається, але дещо, за що часом нас (ТСН) колеги сварять, мені здається виправданим, що підтверджують рейтинги. Наприклад, можна дорікати журналістам ТСН, що вони буквально чатували під вікнами і «переслідували» всіх, хто був пов'язаний із Ярославом Мазурком, коли крутилася ця історія. Але в той день, коли знайшли його тіло, ми відпрацювали найкраще. У нас було за випуск три подачі - на початку, всередині і в кінці. Окрім розгорнутого репортажу з місця подій і бекового сюжету з версіями, було включення біля його будинку, була найперша реакція його мами, були висновки експертів щодо подальших подій. Топову тему ми намагаємося розкатати максимально, і в цьому ми сильні. У нас є на це ресурси - і людські, й технічні.

 

Мода є на науково-популярні теми, що мені не дуже подобається. «Вчені з якогось інституту дослідили, що якщо кожен день пити чай, то станеш розумнішим», і от ми негайно робимо сюжет :)

 

Щодо тижневика, в нас є джентльменський набір із варіаціями. У випуску має бути якась політика, але дуже зрозуміла. Якщо немає такої топової новини, можемо обійтися начиткою, а не сюжетом. Також у випуск має увійти щось дуже близьке до гаманця - «про їжу». Ще наш глядач дуже любить медичні теми. На додачу в нас майже завжди є трохи жовтуватий гламурний сюжет, а також чергове мегарозслідування на кшталт матеріалу Стаса Ясинського про горілку, Дмитренка чи викриття хабарників.

 

- В одному з випусків щодо парламентських виборів «1+1» поінформував глядачів щодо важливих даних, які хоча й цікавили суспільство, були спочатку проігноровані іншими каналами. Я маю на увазі сюжет про офіційні витрати кандидатів і партій на виборчу кампанію. Чия це була ідея і чи так уже складно було знайти ці дані?

- Ми планували марафон у виборчу ніч, і на мене цей сюжет був запланований. Ким саме, мені невідомо. За марафон були відповідальними Тетяна Пушнова і Роберт Опаленик. Інформацію було здобути неважко, я здебільшого послуговувалася даними джерел. Спочатку поговорила з політтехнологом Тарасом Березовцем, який назвав цифри, відомі йому зсередини процесу. А потім я пішла з цими цифрами до представників партій, які мали перспективи пройти у парламент. Вони їх або спростовували, або підтверджували. Точніше, підтвердила єдина «Свобода».

 

- Чи змінилася за останні роки «політика прямих включень» у ТСН? Кому їх довіряють? Скажімо, під час висвітлення інциденту з Мазурком, журналіст, який перебував у «Каравані», звернувся до глядачів із такими словами: «Охоронці загинули. У деяких із них навіть були діти!». Які наслідки це для нього мало? :)

- Традицію частих включень по всій Україні зберігаємо. Поява людини в кадрі завжди прикрашає випуск і вражає глядача більше, ніж нарізка відео з темою. От днями Григорій Жигалов про погоду інформував у включенні - весь обліплений снігом, на тлі автівок, що нікуди не їдуть...

 

Помилки трапляються, як це завжди буває в прямому ефірі. І від них не застраховані навіть найдосвідченіші журналісти, ми не роботи й не машини. За нефактичні помилки на ТСН не штрафують. На таких моментах, як показує температурна крива аудиторії, навіть зростає інтерес до сюжету :) У принципі, є така установка, що включатися в кадрі мають всі, незалежно від досвіду.

 

Щодо вимог - суворого дрес-коду в нас немає, наприклад, жорсткої заборони на шапочки-беретики в кадрі. Є брендований одяг «1+1», але він не обов'язковий для використання.

 

- У моніторингах «Детектор медіа» ви є однією з журналістів, про сюжети яких у 97% випадків згадано в позитивному ключі. Чого коштує витримувати стандарти? З ким у ньюзрумі доводиться дискутувати найбільше і які аргументи діють?

- Сперечатися доводиться. Можливо, я навіть дуже підозріла до свого редактора (Роберта Опаленика. - ТК), і він мені каже, що я бачу те, чого нема. Але в цьому випадку краще пере-, ніж недо-.

 

Як і раніше, я завжди готова, що цей день на роботі може бути останнім. Хоча в мене і маленька дитина, і зйомна квартира. Але тут не може бути компромісу. І в цьому сенсі чоловік мене підтримує.

 

Та й не пригадую останнім часом кривавих битв за щось, бо не було до чого причепитися. Можливо, я знайшла свою формулу... Зазвичай менеджеру вищої й середньої ланки дуже легко збити з пантелику журналіста, який трошки не в темі. Я взяла собі за правило від початку бути в темі, до найменшої коми. Якщо беру якусь історію, перечитую закони, підзаконні акти, вивчаю всі можливі ниточки і публікації на цю тему. Коли в журналіста такий арсенал, сперечатися з ним важко.

 

Ми постійно збираємося на летючки по вівторках і детально аналізуємо випуск, беремо до уваги «криву» інтересу аудиторії. Завдяки таким «розборам польотів» ми й ростемо. Так само плануємося і на наступний тиждень. Зазвичай у вівторок у нас усі сюжети вже заплановані. В резерві є журналісти, які можуть переключитися на актуальні теми в четвер і п'ятницю.

 

- Алла Мазур приймає аргументи?

- Так, звісно! На неї в «ТСН. Тижні» орієнтуються. В Алли буває дуже нестандартний погляд на вже забуту тему. І ще вона дуже добре формулює питання: от ухвалили закон, і вона найперша у нашому колі бачить аспекти, які цікавлять аудиторію. А ще Алла абсолютно майстерно і цікаво пише підводки.

 

- Як вам удається уникати жовтизни, на якій тримаються рейтинги новинних програм українських каналів? З чого складається ваш персональний кодекс журналістської етики?

- Виключно з внутрішнього кодексу етики і суб'єктивних смаків. Вони в мене досить стримані. Разом із тим, я за експерименти й новації, які часом відносять до жовтизни. Наприклад, у сюжетах ТСН тепер набагато динамічніший монтаж, і музику ми використовуємо.

 

Раніше я теж не сприймала кліпового монтажу. Головне не переборщити: якщо ти доречно залучаєш графіку і музику, сюжет сприймається трошки по-іншому. Важливо тільки не ставити форму поперед змісту.

 

У нас для жовтих тем з'явився «ТСН. Особливе», і це вирішує багато питань. Навіть є жартівливий термін «розгламурити сюжет» - із сюжету, який вийшов у «ТСН. Особливе», зробити матеріал для основного випуску, тобто прибрати «бантики».

 

- Чи з'явиться окремий випуск і для «жерсті»?

- Розумію, до чого ви. Часто читаю про «кровожерливий ТСН». Користувачі соцмереж, зокрема, пишуть: «Давно не дивлюся ТСН! Хіба можна таке показувати!» І заразом переповідають у деталях наш останній випуск :)

 

- Як ви шукаєте теми? І якими джерелами інформації користуєтеся для їх розробки?

- Усіма відкритими перевіреними джерелами інформації. А також періодичною пресою, і повідомленнями глядачів, і просто спостереженнями за життям.

 

Трапляється, даруємо з колегами одне одному теми. Хоч спеціалізації журналістів як такої немає, але є неписане розуміння, хто яку тему зробить краще. Ми не жадібні в цьому сенсі. Наприклад, моя колега Марина Макущенко подарувала мені тему про ґаджети для машин, а я їй віддячила темою «про груди» :)

 

 

 

- Чи допомагає в роботі аналітичний відділ?

- Він більше працює на щоденні випуски.

 

- Часом аналітичні відділи каналів займаються тим, що шукають у пресі хорошу публікацію і пропонують її розробити журналістам. Чи вважаєте це прийнятним для себе і яким чином використовуєте публікації друкованих ЗМІ у своїй роботі?

- У тижневиках ми більше проглядаємо газети й журнали з тим, щоб не повторюватися. Бо теми тижня здебільшого в усіх однакові, і питання в тому, щоб знайти інший ракурс.

 

Вступив у дію Кримінальний процесуальний кодекс, що має вплив на дієвість роботи суду присяжних. Журналісти інших каналів показували тих присяжних, які вже працюють, чи розповідали про спроби піти влаштуватися в суд присяжних. Моя колега Юлія Дячук поїхала в село Семиполки, відоме інцидентом із розстрілом майора міліції Миколи Симоненка. Там вона опитала селян, зібрала найавторитетніших, посадила їх і дала їм на розгляду справу, щодо сім'ї Павличенків, яких звинуватили у вбивстві судді, що відібрав у них квартиру. І люди міркували, як би ця справа вирішилася за новим законодавством. І в результаті експерименту всі «громадські присяжні» сказали «не винні», на відміну від офіційного суду.

 

І, звісно, прагнемо самі народити новину - відшукати ще не підняту цілину. Власне, це головне завдання наших летючок і мозкового штурму.

 

 

«Я просто знаю, що не маю права зробити погано»

 

- Ви займаєте принципову позицію щодо джинси. На жаль, дожили до часу, коли журналісти пишаються тим, що не беруть грошей за матеріали, хоча це має бути даністю. Чи треба, на вашу думку, реагувати на джинсові матеріали колег? І як саме?

- Чесно кажучи, я не знаю, як реагувати. У мене вже опускаються руки. Можливо, колись наше телебачення розвинеться до того, що менеджери телеканалів зрозуміють, що робити якісний продукт вигідніше економічно - коли глядач якимось чином повідомить, що він не хоче це їсти, і це відіб'ється на рейтингах, а зрештою й на прибутках.

 

Ці зміни можливі тільки згори. Вони неможливі знизу, я в цьому переконалася. Якщо в журналіста добра зарплата, це не означає, що він не схоче надбавки. Можна скільки завгодно протестувати й писати на паркані імена колег, які роблять замовні сюжети, але що від цього зміниться? Вони не вітатимуться зі мною або я можу звільнитися з роботи чи зажити слави білої ворони, а ці сюжети далі собі виходитимуть.

 

Завжди знайдуться руки, які напишуть, голос, який озвучить джинсовий сюжет...

 

Джинса постійно мутує, і тим вона небезпечна - коли переходить у такі форми, що її перестають помічати, вона ніби стає зручним додатком. Є люди, які цього не роблять, є люди, які це роблять. І в колективі є така мовчазна згода, що ті, які не роблять, не чіпають тих, які роблять. Я з тих людей, які не соромляться поцікавитися в автора матеріалу, який має ознаки замовності, - звідки це з'явилося, чому це з'явилося. Перечитую випуски - я такий собі громадський контроль у ньюзрумі :)

 

- Чи часто оцінюєте свої сюжети за відгуками у соцмережах?

- Після випуску заходжу на сторінку програми у Facebook. Також ознакою резонансного матеріалу є статистика відгуків на сайті TSN.ua. Хороша робота непоміченою не буває. Найбільше орієнтуюся на внутрішнє відчуття, що зробила все. Якщо воно непевне, потрібне підтвердження ззовні.

 

- Чи радитеся щодо матеріалів із вашим чоловіком, випусковим редактором ТВі Романом Недзельським?

- Окрім солідного досвіду в теленовинах Роману притаманний незаангажований погляд, і за це я йому вдячна. Часто він навіть суворіший, ніж мій редактор Роберт Опаленик. І починаючи з вівторка, сюжет пишеться за вечерею щодня :) Може, це неправильно, але абстрагуватися не виходить. Часом у п'ятницю кажу: «Я вже все зняла», і Роман просить розповісти деталі. І на мій перелік «це, це, це» завжди знаходиться запитання: «А оце? Без цього твій сюжет не вдасться. Тим більше, що попереду ще ціла субота!». І жодні аргументи щодо святкування Дня народження друга не діють. Їду, знімаю, і розумію, що ці підкручування гаєчок були не зайві.

 

- Що можете сказати про умови репортера «з дитиною» на «1+1»? Скільки маєте часу на підготовку сюжету і на сина?

- У принципі, задоволення підготовки сюжету триває весь тиждень: треба писати офіційні запити, добиватися інтерв'ю. Дуже великою підтримкою для нас є розгалужена мережа корпунктів у регіонах. Наприклад, вони можуть допомагати з пошуком героїв. Для важких для реалізації тем - наприклад, якщо героїв треба вмовляти, чиновників ловити або й просто чекати аналізу в лабораторії на підтвердження здогадок - дається два тижні. Трапляється тему, що вибухає в п'ятницю, доводиться знімати за один день.

 

Оскільки працюю в тижневих, а не щоденних випусках, маю можливість іти додому трошки раніше - о 17-й чи 18-й, а в окремі дні й працювати вдома. Моя колега Інна Ботнар у садок дитину віддає, і часто поспішає звідти її забрати :) Наш редактор регіонального відділу вийшла на роботу, коли дитині було три місяці, і мала можливість півдня працювати вдома.

 

- Як мотивуєте себе для підготовки цікавих матеріалів? Які телеканали, журналісти є для вас взірцем?

- Я просто знаю, що не маю права зробити погано. Якщо я взяла на себе відповідальність у чомусь не погоджуватися з керівництвом, десь виступати, я не можу допустити слабинки, бо її мені просто не пробачать.

 

Авторитетні колеги працюють зі мною, в основному. У нас маленький колектив, до якого ми всі дуже звикли: Алла, Роберт, Ясинський, Серьожа Швець, Юля Дячук, Таня Коваленко. Часом дуже гарні ідеї для тижневика народжуються у Сергія Попова (керівник департаменту інформаційного мовлення «1+1». - ТК).

 

ICTV давно не дивилася. «Вікна» на СТБ трошки втратили самобутність... Тетяна Висоцька для мене один з ідеалів ведучої. Шкода, що Павлина Василенко поїхала зараз на навчання в Польщу. Соколенко, звісно, Андрушко... На ТВі придивляюся до роботи «Знаку оклику» у повному складі і Наталки Седлецької зокрема - вже з авторським проектом.

 

 

- Чи були пропозиції щодо співпраці з ТВі і щодо інших каналів? Що тримає вас у ТСН?

- На ТВі мене запрошували ще на той момент, коли я пішла з «Інтера». Пропозиція «Плюсів» була привабливішою. З інших компаній деколи запрошували на кастинги.

 

У ТСН мені комфортно. Мене тут знають давно, і я багатьох знаю. Хоча за цей час колектив змінювався. Може, це й трошки пафосно, але це вже сім'я і рідні люди. Одного разу в мене дуже захворів син, і ми з ним потрапили під крапельниці. Я була вражена тим, що весь колектив зібрав кошти для лікування в дорогій клініці. Провідували - і Аллочка прийшла, і Марічка Падалко. Може, в інших ньюзрумах теж таке є, просто не розголошується. Але мені важко уявити подібну ситуацію на іншому каналі.

 

- Чи мрієте стати ведучою? Якщо так, то яку програму хотіли б вести?

- Ну який солдат не мріє стати генералом? :) Раніше мені хотілося бути ведучою щоденних новин. Мені чомусь здавалося, що це дуже комфортно (прийшов, відпрацював), але й тут не все так просто - це також величезний шмат роботи, як я побачила :) Зараз замислююся про щось інше. Хотілося б спробувати себе в новому форматі й новому проекті. Розважальні програми не моє, як я зрозуміла з попередніх кастингів. Насамперед, теоретично, був би цікавим оригінальний формат.

 

 

 

Фірмовий рецепт «сюжету по-людськи» від лауреатки «Телетріумфу»

 

  • Перше і головне- обираючи тему- ставте за мету відкрити собі і глядачу щось нове. Шукайте відповідь на питання: навіщо ти знімаєш цей сюжет? Сфокусуйте тему.
  • У процесі розробки теми знайдіть відповіді на всі- навіть найдрібніші- запитання. Навіть якщо всі ці аспекти до матеріалу не ввійдуть, якщо ви чогось не знатимете, глядач відчує «провиси».
  • На вивчення теми має йти найбільше часу. Лише якщо її усвідомити, прожувати і проковтнути, можна братися за стислий виклад. Адже коли розумієш суть, із формою розібратися значно легше.
  • Знайдіть ньюзмейкера, що знає набагато більше, ніж решта ЗМІ.
  • Знайдіть решту ключових спікерів. Це буває непросто, і людей, яких ти запланував «на вівторок», доводиться замінювати другорядними співрозмовниками. І тут важливо підвести їх до того, аби повернутися зі зйомками із синхронами, не гіршими, ніж у першому варіанті. Дуже рідко я їду до спікерів, не уявляючи, що саме від них почую. Принаймні, ставлю їм запитання, доки не почую ключових речей.
  • Упорядкуйте інгредієнти. Початок- гачок. Виносьте наперед сюжету інтригу, емоцію, новину, загадку.
  • Після емоційного аперитиву треба донести суть, зробити проблему близькою кожному.
  • Сюжет неможливий без конфлікту. Знайдіть його. І проілюструйте. Якщо десь будується атомна станція, знайдуться й незгодні з цим місцеві жителі, й ті, хто доводить економічні переваги проекту.
  • Аудиторія чутлива до емоційної складової сюжету. У цьому багато що залежить від майстерності оператора. Не зіпсуйте його роботи- продивіться відео до того, як сідати на монтаж.
  • Не забувайте, що глядач сюжет не лише послухає, а й подивиться. Колись я намагалася писати вишукані кучеряві тексти, вважаючи, що в цьому полягає майстерність. Тепер я прагну тексти робити якомога простішими. Краще точні формулювання, аніж красиві.
  • Не пересолюйте в фіналі. Висновки для тележурналіста не дуже вдячна справа, бо вони не можуть бути остаточними. Щодня ваша тема, як снігова куля, обростатиме новими фактами і подробицями, й те, що ти сказав учора, вже не матиме такого великого значення. Я завжди шукаю формулювання, що змусить людей спитати себе, що ці речі означатимуть для них. Але ці три крапки мають виникнути логічно, а не висіти в повітрі.
  • Не шкодуйте часу на монтаж. На п'ятихвилинні сюжети «ТСН. Тиждень» ми витрачаємо до шести годин. У щоденних новинах це відбувається швидше, і перебивки припустимі. А в ідеалі - жодного випадкового плану.
 
 Фото Павла Довганя
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
38789
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
просперро
4146 дн. тому
тут больше о дутости самой премии и некомпетентности выбора стоит говорить... а не о красоте или выборе в пользу коллеги
подумалось
4146 дн. тому
Любой выбор субъективен. Стас Ясинский достоин высшей награды? Достоин, без вариантов. Оля достойна? Достойна, сложно спорить. А уж кто лучше, кто хуже.... Вопрос- нафига номинировали двоих в рамках одной программы, вот это не очень-то корректно, а между собой ребята как-то разберутся, тем более, что Кашпор с Телетриумфом не стала лучше чем была без него, а Ясинский без Телетриумфа не стал хуже, чем был бы с ним . Так что не стоит разжигать страсти, коллеги. Можно искать ( и находить) минусы в работе Кашпор, так и на Солнце есть пятна, никто идеальной ее не называет. Просто ей есть чем гордиться, а многим есть на что в ее подходе к реализации в профессии равняться. Симпатичная девчонка? Так давайте ее за это пошпыняем. Интервью раздает- так она победитель в номинации, сам Бог велел. Что кому не нравится? Что пережить не можем? Чужой успех? В том-то и проблема, что успех коллеги для нас- чужой. Блин, столько совершенно провальных победителей, столько липовых лауреатов, а здесь выясняют кто кому Рабинович из двух классных профессионалов. Стас и Оля. Можно только позавидовать ТСН-тижню, в команде которого стразу два таких замечательных журналиста.
lenna0
4146 дн. тому
А Вы написали свои имена ?
to Svitlana:
4146 дн. тому
Это никакая не статья. Это зависть. Обидный тон, безосновательное менторство, анонимность. Неуместные сравнение - "этот был лучше". Это - пасквиль.
Svitlana
4146 дн. тому
А чого ви людині рота закриваєте? Нехай пише. Це навіть не коментар, а ціла стаття. І нічого страшного він/вона про Олю не написав/ла. А що ім'я не може назвати, то це шкода, звичайно.
Тогда закрой рот
4146 дн. тому
И не завидуй. "Не могу назвать свое имя"... Не можешь - не пиши!
Sambuka
4147 дн. тому
"Реально милое личико, и сюжеты вродь ниче", - подумали о Кашпор реализаторы "Телетриумфа" при выборе большого числа персонажей, которых нужно наградить для красивой картинки и значимости затхлой премии. Ну и выбрали... Хотя были люди и получшие. Действительно тот же Стас Ясинский уже давно достоин награды. Конечно, тут нужно делать поправку на то, какие сюжеты подаются на конкурс, кто именно их подает и чем при этом руководствуется... Ну да ладно. Журналист - Оля - и в самом деле ничего... Работала когда-то на УТ, потом на Интере, теперь на плюсах... С возрастом, понятно, поднакопила опыта, "стандартов" и прочее... В кадре, впрочем, не очень смотрится... Тянет слова, слегка красуется... Но то такое. Раз Бог дал лицо, надо использовать по-полной... Тем более исхудала после родов, стала выглядеть гораздо приятней. В общем, вперед Оленька! Штурмуй экран. И похуже люди в нем светятся. Но есть одно "но"... Я видел эти полублоги на тему Макар. И видел эти пресловутые "стандарты". Когда вместо трезвого журналистского подхода экран заполонили женские эмоции... Это уже потом все стихло и стало понятно, что жерта - неоднозначна, с определенным шлейфом. Попросту говоря, бабочка, все время летевшая на огонь. Да, жалко! Участь ее незавидна. Да, насильникам нет оправдания - подонки. Но есть же и первопричина... Она, увы, в этой самой Макар... и ее непростом детстве + матери. И сотни, если не тысячи девушек повторяют ее судьбу, двигаясь по-наклонной траектории избранной сознательно ими. Почему вначале не было этой трезвой оценки? Почему эмоции зашкалили? Где были "журналистские стандарты"? И насчет маркеров и доски... Да, есть такая стилистика. Только в руках настоящих профи она выглядит безупречно. Жирные правильные линии, размашистый почерк, красивая сьемка, акцент на деталях, свет... К тому же, придумано уже все это давно... А у нас - от бедности все эти придумки. Когда полнимаешь, что хорошую картинку тебе не достать. Да и сроки до выхода сюжета в эфир поджимают. Так и не надо оправдывать бедность + неумение... Можно, конечно, еще кое-что рассказать про Олю Кашпор... и ее видение журналистики и мира в целом. Но не стоит. Среди многих журналистов она еще ничего... Только вот про "стандарты", я вас умоляю, не надо... В мире, который меняется просто на глазах, в стране, где все понятно невооруженным глазом куда она движется, в медиа, где собственники решают куда плыть тому или иному кораблю и под кого, в случаее чего, лечь - не надо излишне много рассуждать о значимости себя в профессии. Есть просто работа - ничего более. И есть придуманные другими награды для оправдания значимости этой работы. В порноиндустрии, кстати, тоже получают "Оскары"... И даже ими гордятся. Ничего личного, Оленька. Только бизнес. PS Жалко, что не могу назвать свое имя в силу многих причин. Уверен, что какие-то фразы из вышесказанного не пройдут мимо. Хотя и не вижу до конца смысла в сказанном. Удачи!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду