Журналіст заявив про побиття в Бердичеві, де він розслідував підкуп виборців

19 Жовтня 2012
10438

Журналіст заявив про побиття в Бердичеві, де він розслідував підкуп виборців

10438
Міліція проводить перевірку
Журналіст заявив про побиття в Бердичеві, де він розслідував підкуп виборців

Журналіст Кость Коваленко заявляє, що в Бердичеві його побили невідомі. Міліція проводить перевірку фактів, викладених у його заяві.

 

Про напад журналіст Кость Коваленко, який співпрацює з інформаційною агенцією «ГолосUA» та низкою інших видань, повідомив у відкритому листі до руху «Стоп цензурі!», який розмістив у соціальній мережі Facebook.

 

Напад він пов'язує з розслідуванням щодо порушення виборчого законодавства у 63-му виборчому окрузі у Бердичеві. Цей округ зацікавив журналіста тим, що за перемогу у ньому змагаються п'ятеро народних депутатів(Анжеліка Лабунська, Павло Жебрівський, Святослав Піскун, Павло Унгурян, Володимир Каплієнко), а також екс-голова фонду держмайна Валентина Семенюк-Самсоненко та екс-радник прем'єр-міністра України Миколи Азарова та власник «Петрус-Алко» Микола Петренко.

 

Кость Коваленко стверджує, по приїзді до Бердичева йому вдалося зібрати інформацію щодо підкупу виборців з боку кандидата Миколи Петренка.

 

«Я вийшов на так званих "десятників", які вмовляли людей продати свій голос. Процедура була не дуже простою: спочатку людина надавала копії перших сторінок паспорту та місця прописки й ідентифікаційний код. Потім підписувала юридичну угоду, в якій було записано, що вона наймається агітатором до М.Петренко. Далі копії документів та угоду передавали сотникам, які перевіряли достовірність документів та передзвонювали людині, щоб дізнатись, чи дійсно вона хоче продати свій голос. Якщо інформація підтверджувалась, а людина погоджувалася продати голос - десятник отримував на руки 250 грн, з яких 50 лишав собі, а 200 передавав людині», - пише журналіст.

 

За словами пана Коваленка, інформацію про цей та інші факти він 14 жовтня передав представнику громадської мережі «Опора» та готувався передати міжнародним спостерігачам.

 

Однак наступного дня, 15 жовтня, близько 21:30 «невідомі міцної статури» зустріли його на вулиці, заштовхали у позашляховик, де «били, залякували та катували». «Наносили удари в живіт та по нирках, поливали мене водою, всіляко залякували, щоб я не думав оприлюднювати інформацію. Один з чоловіків сказав, що зламає мені ноги, а потім повідомив, що вивезе в ліс і вб'є. Після цього він наказав мені повторювати за ним і став записувати мене на диктофон. Суть його слів зводилась до того, що я у них щось вимагаю. Коли я відмовлявся, мене знову били. Після цього вони вивели мене з машини та повели в приміщення, в якому продовжили мене залякувати. В цьому приміщенні мене утримували більше години», - пише Кость Коваленко.

 

За словами журналіста, 16 жовтня він повідомив «Опору» про побиття, а 17 жовтня написав заяву в міліцію. За його словами, допит тривав з 20.00 до 3-ї години ночі, після чого представники правоохоронних органів відвезли його додому.

 

18 жовтня, коли він давав коментар каналам «1+1» та ТВі перед відеокамерами, до нього підійшов його кривдник та погрожував, каже Кость Коваленко. «Якби там не було журналістів, він би мене схопив і вивіз. Наразі я відчуваю пряму загрозу своєму життю і розумію, що тільки розголос цієї інформації може врятувати мене від подальших дій бандитів», - додав він.

 

Сектор зв'язків з громадськістю УМВС України у Житомирській області повідомляє, що триває перевірка фактів, викладених у заяві Костя Коваленка: з'ясовуються особи учасників і можливих свідків події, а також усі обставини і мотиви. Також, як повідомляє міліція, «за висновком проведеного судово-медичного обстеження, на тілі чоловіка тілесних ушкоджень не виявлено».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10438
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду