Катерина Котенко : „Таке відчуття, що цього року ми не на різних барикадах воюємо з Нацрадою, а в одному окопі”.

18 Липня 2006
31023

Катерина Котенко : „Таке відчуття, що цього року ми не на різних барикадах воюємо з Нацрадою, а в одному окопі”.

31023
На думку виконавчого директора ІТК новий меморандум Нацради та телеканалів від попереднього відрізняється лояльністю і прозорістю переговорів.
Катерина Котенко : „Таке відчуття, що цього року ми не на різних барикадах воюємо з Нацрадою, а в одному окопі”.

Як вже повідомляла „ТК”, 14 липня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення разом з телеканалами розпочала процес підписання Меморандуму про співпрацю, спрямовану на розбудову національного інформаційного простору, який стосується виконання нової редакції закону „Про телебачення та радіомовлення”. На сьогодні документ підписали 10 телекомпаній (АТЗТ «Українська незалежна ТВ-корпорацiя», (телеканал „Інтер”), ТРК «Студія 1+1», ЗАТ «Новий канал», ТзОВ «Міжнародна комерційна телерадіокомпанія»(ICTV), ЗАТ «Міжнародний Медіа Центр-СТБ», ЗАТ «ТелеОдин» (телеканал М1), ЗАТ «ТРК «Україна», ЗАТ „Телекомпанія «ТЕТ», Національна телекомпанія України (НТКУ), ЗАТ «ТРК Люкс»), 8 з яких є членами ІТК (ICTV, Інтер, Новий, СТБ,  „1+1”, ТЕТ, М1 і ТРК «Україна»).


„Детектор медіа вже давала позицію голови Нацради Віталія Шевченка з приводу основних положень публічної угоди.
Сьогодні публікуємо інтерв`ю з виконавчим директором Індустріального телевізійного комітету Катерини Котенко.
 

- Пані Катерино, як ви оцінюєте домовленості з Нацрадою?


- Підписання меморандуму свідчить про те, що телеіндустрія в змозі виправляти ті недоліки, які є у нашому законодавстві, а також про те, що Нацрада і телеканали мають однакове розуміння цих законів і можуть домовитись щодо спільних кроків. Це дуже важливо в цій індустрії. Саме для виправлення недоліків законодавства, щоб не читати врізнобій букви законів, а втілити його дух, організатори створення Меморандуму постановили собі за мету: 100% виконання нового закону про ТБ та радіомовлення з врахуванням інтересів глядачів. З цього і виходили при його написанні.

- У ході переговорів Нарада встановила жорсткіші умови Меморандуму, які зводились до скорочення строків переходу на дублювання українською мовою і  проведення моніторингів із застосуванням каральних санкцій. Ваше ставлення до жорсткіших вимог щодо дублювання українською: чи збільшить це кількість національного телепродукту, чи залишаться серед українських каналів російськомовні програми і де саме вони будуть виходити?

- Телеканали повинні відтворювати вимоги законодавства і державних органів, до речі, не потрібно забувати, що народних депутатів, які голосували за новий закон, обирали теж не марсіани. Згідно нового жорсткого підходу українського законодавства, ми маємо вийти на 100% українську мову в ефірі.
З російськомовними програмами, не думаю, що якось кардинально зміниться ситуація, наразі, вони так само будуть доступні і в українській мові. Хоча квота на продукцію іншою мовою не є дуже значною, така програмна продукція буде помітна в ефірі. І українських каналів, зокрема. Кількість національного продукту, на превеликий жаль, далеко не прямо пропорційна  вимозі  створення програм українською мовою. Сподіваюсь, що ці істини також стануть відомі творцям стратегії розвитку телеіндустрії. Національний продукт цього року значно зросте на каналах - членах ІТК, але враховуючи інші тенденції – лояльність рекламного ринку, вдалий 2005 рік, кадрову політику і т.д.

- Щодо моніторингів. Чи відомо телеканалам, як їх будуть проводити (хто, як, з якого приводу)? Чи узгоджувалося це питання з керівництвом телеканалів?

- Ні, конкретна процедура проведення моніторингу не обговорювались, і не дивно, це компетенція Нацради, і, відповідно, регулюється положенням цього органу. Узгоджувалось тільки питання створення робочої групи із представників телеканалів, яка буде працювати над положенням про перевірки і частково про моніторинг. Також ми зацікавлені в підтримці Нацради у створенні великого нормально функціонуючого моніторингового центру.

- Які положення меморандуму мають для вас практичне значення?


- Усі. Родзинка таких документів і полягає у тому, що частина положень, більш цікавих для телеканалів, можлива в дії тільки тоді, коли виконується друга їх частина, скажімо так - менш цікава. Це компроміс, швидше, ніж консенсус. Тому, щоб досягнути результату, треба уважно поставитись до виконання положень Меморандуму.

- Які плюси ви бачите для телеканалів у підписанні меморандуму?

- Досягнення взаєморозуміння з Нацрадою, - це перше. Друге, - чіткість у розумінні переходу до україномовного режиму.

- Чим, на вашу думку, відрізняється характер нинішніх домовленостей з Нацрадою у порівнянні з першим меморандумом про співпрацю, що був підписаний у минулому році?

- Лояльністю і прозорістю переговорів. Таке відчуття, що цього року ми не нарізних барикадах воюємо із Нацрадою, а в одному окопі.


Підготувала Наталія Данькова, „Детектор медіа”

Довідка „ТК”

Асоціація ІНДУСТРІАЛЬНИЙ ТЕЛЕВІЗІЙНИЙ КОМІТЕТ була заснована 27 серпня 2002 року як професійна асоціація з метою організації збалансованої системи соціологічних досліджень (вимірювань) телевізійної аудиторії України та сприяння розвитку телевізійного ринку в Україні, також для саморегулювання галузі, тобто для узгодження всіма учасниками ринку спільно вироблених та існуючих гласно або негласно правил поведінки по відношенню один до одного, та до інших ринків і до державної влади. Головою асоціації було обрано Олега Попенка, генерального директора DMB & B  / Starcom MediaVest Group. Асоціація заснована такими  учасниками: телевізійними каналами ICTV, Інтер, Новий, СТБ  і провідними рекламними агентствами DMB & B / Starcom MediaVest Group, Provid/BBDO  та Іnіtіatіve medіa. 29 серпня 2003 року до ІТК приєдналась "Студія "1+1". У 2005 році до складу ІТК увійшли рекламна агенція FCB MA та телеканали ТЕТ, М1 і ТРК «Україна».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31023
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду