Про них писали в New York Times

26 Травня 2012
41195

Про них писали в New York Times

41195
Колишні журналісти «Дня» та УНІАН Катерина Кіндрась і Валентин Лабунський уже чотири роки успішно видають у Нью-Йорку власну газету
Про них писали в New York Times

Катерина Кіндрась і Валентин Лабунський - колишні кияни. До переїзду в США вона працювала в газеті «День», він - в інформаційному агентстві УНІАН. Уже чотири роки вони успішно видають у Нью-Йорку власну газету, яка називається «Nova газета». Хоча перед тим їх переконували, що зробити видання власними силами практично неможливо.

 

Вони є втіленням передбачення футуролога Елвіна Тофлера, який у книжці «Третя хвиля» пророкував, що незабаром ходити в офіс стане непотрібно - робота виконуватиметься дистанційно. У Валентина Лабунського й Катерини Кіндрась немає редакції, куди б автори приносили їм свої статті чи приходили за гонораром. Це не заважає їхній 24-сторінковій «Nova газета» щотижня виходити в світ. І навіть під час кризи не було випадку, коли б читачі не отримали цього видання.

 

 

 

 

Ми сидимо у дворику триповерхового будиночку в англійському стилі, де подружжя вже дванадцять років орендує перший поверх. Галявина приблизно на чотири сотки покрита зеленющою густою травою. Катерина подає гороховий суп зі шматком м'яса. Валентин розливає в чарки горілку Absolut. Ми не бачилися відколи вони поїхали з України. Колишня кореспондентка «Дня» Катя все така ж меланхолійно-лірична, а колишній кореспондент УНІАН Валентин усе такий же приязний і діловитий.

 

 

 

 

 

У них у будинку зупинялися скандально відомий майор Микола Мельниченко, головна редакторка «Української правди» Олена Притула та багато інших більш або менш відомих в Україні діячів.

 

За сімнадцять років у США в них, крім газети, з'явився ще й син Максим, якому нині п'ятнадцять років і який за стіною бавиться з комп'ютером. Про його присутність у родині нагадує баскетбольний кошик, прикріплений до стіни будинку.

 

Валентин отримав можливість емігрувати разом із родиною. Його батько після Голодомору 32-33 років, коли половина його села на Вінниччині вимерла, намагався перейти радянсько-турецький кордон - не хотів жити за більшовиків. Його спіймали й посадили на вісім років, розповідає Валентин. Після таборів одразу відправили на фронт - пройшов усю війну. Мав купу орденів і медалей, але все одно вважався неблагонадійним - за ним стежили.

 

Після приходу до влади Горбачова батько, нині покійний, сказав, що це буде відлига, як за часів Хрущова, а тоді все повернеться. Він звернувся до посольства США з проханням надати статус біженців. З усієї родини в Україні лишився тільки Валентин. У середині дев'яностих посольство США повідомило: якщо він не скористається еміграційною програмою, за якою виїхали його рідні, така можливість для нього закриється. Він з'їздив до Сполучених Штатів «на розвідку», побачив, як живе його родина, й повернувся за Катериною.

 

- Ми сьогодні можемо дозволити собі розслабитися й посидіти за чаркою, - каже Валентин, - а завтра й післязавтра особливо напружені дні, бо треба готувати газету до друку. В Нью-Йорку відбувся український фестиваль, головна подія року, на яку приїздять українці з усієї Північної Америки. Нам треба написати про нього чималий матеріал.

 

Спершу він працював на будівництві, виконував некваліфіковану роботу. Потім знайшов роботу в газеті «Русский базар», яка виходить на Брайтон-Біч - знаменитому районі радянських емігрантів. Отримував 2000 доларів на місяць, що дозволяло винаймати більш-менш пристойне житло й утримувати Катерину, яка народила сина.

 

В той час про нього з'явилася публікація в самій «Нью-Йорк таймс». Кореспондент газети Елісон Смейл, яка має чоловіка росіянина і знає російську мову, прочитала в «Русском базаре» статтю Лабунського про радянських емігрантів, які вирішили повернутися додому. Він розповів про причини їхніх невдач в Америці. Елісон написала статтю про Валентина і його героїв.

 

Після «Русского базара» була робота для української редакції «Німецької хвилі», в редакції української газети «Міст», яка виходить у США й Канаді. Зрештою з'явилася «Nova газета». Вона відкрилася на початку кризи.

 

- Коли ми набралися досвіду, то зрозуміли механізми фінансування газети, - каже Валентин. - Правда, спершу був невдалий досвід із радіо. Я вклав власні гроші в оренду хвилі. Сподівався, що після кількох передач з'являться рекламодавці. На жаль, радіо цікавить менше, й тому я прогорів. А от із газетою не прорахувався.

 

Український бізнес охочіше рекламувався в газеті, ніж на радіо. Тому газета відразу стала фінансово успішною. Професійні журналісти Валентин і Катерина з самого початку поставили собі за мету робити високопрофесійне видання. В них є й близько тисячі передплатників, хоча передплата не приносить особливих прибутків, оскільки чимало з'їдають поштові витрати. Але вони не відмовляються від передплати, бо вона сприяє популярності видання.

 


 

 

 

- Більшість діаспорних газет, - каже Валентин, - робляться або аматорами, або просто займаються копіпейстом. Тому й виглядають як самодіяльність. Після виходу нашої газети рекламодавці відчули до нас довіру, бо побачили, що газета реально професійна.

 

Видавці «Nova газета» запропонували співпрацю професійному журналістові в Україні Василю Туглуку, який регулярно пише їм на теми політики. Також вони мають кількох кореспондентів в Америці й виплачують їм гонорари. Вважають, що професійна робота має оплачуватися належним чином.

 

До цього часу газета не мала повнокровного сайту - лише у форматі pjf. Незабаром він з'явиться. Його розробила Катерина, яка ходить на курси веб-дизайну.

 

- Пару годин зранку й увечері я навчаюся, - каже вона. - Доводиться чимало платити, але, по-перше, це нове знання і вміння, по-друге, коли я навчуся, це зекономить чимало коштів.

 

 

 

Газета дає Валентину й Катерині можливість не лише виживати, а й жити повнокровним життям. Оплачувати навчання Максима в пристойній школі. Він каже, що хоче стати дипломатом. Катерина задоволено показує фотографії з їхніх подорожей. Родина останніми роками побувала в Мексиці й Великій Британії. Видавці працюють і під час поїздок, у дорозі.

 

- Катю, подивися, чи пані Мирослава не забула прислати рекламу, - каже Валентин.

 

Навіть під час дружньої вечері вони не припиняють думати про роботу.

 

 

Фото Юрія Луканова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
41195
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дмитро1975
4259 дн. тому
Молодці!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду