«Стоп цензурі!», УМА та НМПУ: 2011-й став роком погіршення свободи слова

22 Грудня 2011
21154

«Стоп цензурі!», УМА та НМПУ: 2011-й став роком погіршення свободи слова

21154
Але вже є основа для змін на краще
«Стоп цензурі!», УМА та НМПУ: 2011-й став роком погіршення свободи слова

2011 рік характеризувався погіршенням свободи слова, збільшенням цензури і кількості випадків перешкоджань законній професійній діяльності журналістів. Водночас консолідація журналістської спільноти, започаткування діалогу з владою, і прийняття нових законів дає основу для того, щоб змінити ситуацію на краще.

 

Про це йдеться в спільній заяві руху «Стоп Цензурі!», Української медіа-асоціації, Незалежної медіа-профспілки України за підтримки міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів». Заяву оприлюднено на прес-конференції 22 грудня.

 

Наводимо текст заяви:

 

Свобода слова в Україні-2011: спільна підсумкова заява

 

Протягом 2011 року в Україні спостерігалось погіршення свободи слова. Це підтверджується даними, зібраними українськими журналістськими організаціями.

 

Погіршення свободи слова проявилось у збільшенні спроб прямо перешкоджати роботі ЗМІ, включаючи фізичні напади на журналістів. За даними Інституту масової інформації та «Репортерів без кордонів», у 2011 році було зафіксовано 24 випадки агресивного поводження або нападів на журналістів під час виконання ними професійних обов'язків, внаслідок чого постраждало щонайменше 35 журналістів (порівняно з 21 випадком, зафіксованим у 2010 році, внаслідок чого постраждало приблизно 26 журналістів).

 

 

 

Оксана Романюк, «Репортери без кордонів»

 

Крім того, у липні 2011 року відбулося масове побиття журналістів у Печерському суді міста Києва, під час якого постраждало близько 30 журналістів. Протягом жовтня-грудня 2011 року більше 10 журналістів постраждали під час висвітлення акцій протесту у Києві. Крім того, було зафіксовано більше 30 різних випадків перешкоджань законній професійній діяльності журналістів та обмежень у доступі до інформації (порівняно з приблизно такою ж самою цифрою у 2010-му).

 

Як і в попередньому році, у 2011-му було вбито журналіста - фотографа Віталія Розвадовьского. Слідство не виключає, що злочин міг бути пов'язаний з його професійною діяльністю.

 

 

 

Вікторія Сюмар, Інститут масової інформації

 

Протягом 2011 року в українських ЗМІ відбулось зростання різноманітних видів цензури. Уперше з часів екс-президента Кучми, з'явились ознаки, що дозволяють говорити про існування в країні вертикальної цензури. Факти цензури підтверджуються як інформацією з регіонів (херсонські ЗМІ заявили про дзвінки з ОДА із вказівками, у Харкові зникли з ефіру опозиційні новини АТН), так і інформацією з центру (заява джерел з газети «Сегодня» про дзвінки із вказівками щодо публікацій з Адміністрації президента).

 

Крім того, опосередкованим доказом існування цензури є відсутність плюралізму думок в українських ЗМІ і на телебаченні, велика кількість замовчувань більшістю телеканалів одних і тих же важливих тем, дражливих для влади. Перш за все це теми, пов'язані з політикою - перипетії суду над Тимошенко, падіння рейтингів Партії регіонів, скорочення прав та свобод громадян, загрози свободі слова, заяви високопоставлених чиновників західних країн, ЄС, Європарламенту щодо стану демократії в Україні тощо. Водночас з'явилась велика кількість і соціальних, економічних проблем, про які також мовчать телеканали: зниження стандартів життя, підвищення тарифів, акції протесту українських громадян тощо.

 

Згідно з моніторингом національних телеканалів, проведеним «Детектор медіаю», якщо в липні 2010 року канали замовчували приблизно 56 важливих тем на місяць, то у вересні 2011-го таких тем вже було 456. Найбільше тем замовчує державний Перший національний канал. Те, що ЗМІ поводяться майже однаково, свідчить про зовнішню скерованість загального напрямку їхньої інформаційної політики, яка, за свідченням багатьох джерел, впроваджується як безпосередньо з боку АП та Кабміну, так і через самоцензуру топ-менеджменту каналів, які розуміють «загальну політику лояльності».

 

 

 

Наталія Лигачова, «Детектор медіа»

 

Незаважаючи на те, що справа Гонгадзе є знаковою для України і становить надзвичайно великий суспільний інтерес, судові слухання по справі Пукача проводилися в повністю закритому режимі. У цьому ж році було порушено кримінальну справу проти екс-президента Леоніда Кучми, яку закрили на підставі законодавчої формальності, що ще раз засвідчило упередженість української судової системи. Ці факти вказують на відсутність реальної політичної волі, щоби встановити справжніх замовників вбивства журналіста Гонгадзе.

 

Серед інших факторів погіршення свободи слова - корумповане виділення частот у цифровому мультиплексі, внаслідок чого регіональні мовники опинилися на межі існування. Критерії виділення частот були непрозорими, і більшість частот було надано каналам, які відомі своїми зв'язками з владою. Виключення багатьох телеканалів з цифрового мовлення нанесе серйозний удар по плюралізму ЗМІ в Україні. Цей випадок показав неприпустиму відсутність незалежності органів регулювання ЗМІ.

 

Що стосується позитивних змін, які приніс 2011 рік, це, насамперед, вступ у дію закону «Про доступ до публічної інформації» і змін до закону «Про інформацію», а також проведення журналістськими й неурядовими організаціями масових кампаній з просування цих законів.

 

Ще одним позитивом є консолідація журналістської спільноти - вісім медіа-організацій України приєдналися до меморандуму про створення Української медіа-асоціації, а Незалежна медіа-профспілка України почала долати кризу і відроджувати регіональні організації. Локомотивом цього процесу виступає Київська незалежна медіа-профспілка. 23 листопада всі медіа-організації України вперше об'єдналися, щоб провести спільну акцію проти безкарності за вбивства журналістів.

 

 

 

Юрій Луканов, Незалежна медіа-профспілка України, та Тетяна Котюжинська, Національна спілка журналістів України

 

Також у 2011 році українська влада пішла на системний діалог з журналістською спільнотою. Було створено Міжвідомчу робочу групу з аналізу стану додержання в Україні законодавства про свободу слова та захист прав журналістів при Президенті України. Чи є влада готовою і здатною досягнути серйозного прогресу у сфері свободи слова, і працювати з громадянським суспільством і представниками ЗМІ? Усе це ще треба побачити. Було також проведено тренінги з УДО, засновано робочу групу між представниками журналістської спільноти і міліції, метою якої є розробка інструкцій по взаємодії між міліцією і ЗМІ. Міністр МВС Віталій Захарченко випустив наказ про сприяння професійній журналістській діяльності.

 

Таким чином, можна зробити висновок, що 2011 рік характеризувався погіршенням свободи слова, збільшенням цензури і кількості випадків перешкоджань законній професійній діяльності журналістів. Водночас консолідація журналістської спільноти, започаткування діалогу з владою і прийняття нових законів дає основу для того, щоб змінити ситуацію на краще.

 

 


 

Юрій Луканов, Тетяна Котюжинська, Наталія Лигачова, Оксана Романюк

 

P.S. У складі Української медіа-асоціації заяву підписали Інститут масової інформації, Інститут медіа права, «Інтерньюз-Україна», профспілка «Медіафронт», бюро журналістських розслідувань «Свідомо», «Детектор медіа», Комітет моніторингу свободи преси Криму.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21154
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду