Сергій Шолох: «Головним завданням «Континенту», як і раніше, буде забезпечення слухачів об’єктивною і неупередженою інформацією»

6 Квітня 2006
1598

Сергій Шолох: «Головним завданням «Континенту», як і раніше, буде забезпечення слухачів об’єктивною і неупередженою інформацією»

1598
«Ми спробуємо максимально відновити звучання «старого» «Континенту»»
Сергій Шолох: «Головним завданням «Континенту», як і раніше, буде забезпечення слухачів об’єктивною і неупередженою інформацією»

Повернення радіо «Континент» в ефір має стати знаковою подією для українського медіапростору.

По-перше через те, що мовлення цієї радіостанції до 2004 року було яскравим прикладом професійної журналістики. Недаремно Сергій Шолох, Президент компанії,  за публіцистичні програми Радіо “Континент” 1994–2004 років та громадську діяльність, спрямовану на захист свободи слова в Україні,  отримав літературно-мистецьку премію імені Володимира Косовського 2004 року.

По-друге, радіостанція займала критичну позицію до колишнього Президента Кучми, і, нагадаємо, в березні 2004 року  року мовлення "Континенту" було припинено працівниками "Укрчастотнагляду". А Сергій Шолох, рятуючись від арешту, змушений був виїхати в Сполучені Штати Америки, де отримав політичний притулок.

Перебуваючи в США, Шолох неодноразово виступав з заявами щодо відновлення роботи радіо «Континент». Однак, участь у новому конкурсі Нацради радіостанції з такою назвою була сприйнята неоднозначно. Зокрема, деякі Інтернет-видання висували припущення, що Сергій Шолох не має ніякого стосунку до цього «Континенту», а частоту у Києві просто збираються використати для перепродажу. У відповідь на це Шолох написав листа до Національної ради, де виклав свою позицію щодо участі в конкурсі та щодо намірів відродити радіо „Континент”.

Врешті-решт, 30 безезня радіо «Континент» отримало ліцензію на право мовлення у місті Києві (94,2 МГц). Формальними засновниками цієї компанії є дві фізичні особи –  Андрій Соломаха і Олександр Горянський.

Щоб з’ясувати яким буде формат відродженого «Континенту», «ТК» звернулася за коментарем до Сергія Шолоха

Пане Сергію, чи керуватимете ви безпосередньо радіостанцією? Якщо так, то яка роль тоді відводиться Андрію Соломасі та  Олександуа Горянському, фактичним засновникам «Континенту»?

- На данний час я не можу повернутися в Україну. Це пов’язано с моїм статусом. Таким чином основне навантаження на даному етапі ляже саме на Андрія та Олександра. Але вони чудово знають свою справу і ми знаходимось в постійному контакті.

Чи збираєтесь ви повернутися в Україну?  Що заважає вашому поверненню і чи існують якісь небезпеки на шляху до Батьківщини?

- Я сподіваюсь отримати дозвіл на повернення в Україну в найближчі місяці. А поки що я маю змогу відвідувати інші країни і там проводити робочі зустрічі з моїми партнерами та друзями. Але як тільки я виконаю всі юридичні формальності і матиму право на повернення додому – активно долучусь до розвитку мовлення радіо «Континент».

В лютому цього року я мав зустріч з міністром внутрішних справ України паном Юрієм Луценком. Під час зустрічі ми торкалися питання моєї безпеки. Пан Луценко завірив, що в разі необхідності мені може бути надана охорона, хоча і він і я переконані, що в цьому не буде потреби.

Як тепер працюватиме радіо «Континент»? Чи буде повернуто обладнання радіостанції, адже Юрій Луценко стверджував, що готовий зробити все можливе для цього?

- Скоріше за все буде придбане нове обладнання. Важко уявити в якому стані техніка зберігалась в міліції весь цей час. Якщо там щось і лишилося в нормальному робочому стані, то це стане приємною несподіванкою. Але я на це не сподіваюсь. Ми це теж обговорювали з паном Луценком і він підтвердив готовність зробити все можливе щодо вирішення цього питання. Але слід зауважити, що ми живемо в правовій державі і всі питання слід вирішувати згідно законодавства. Моє письмове клопотання має бути належним чином розглянуто, пройти всі необхідні інстанції і рішення має бути прийнято не на основі наших стосунків, а виключно згідно законодавства.

Новостворена радіостанція буде відновлювати формат старого «Континенту»? Чим плануєте заповнювати ефір?

- Ще дуже рано говорити про оновлений формат. Ми домовились з партнерами, що спробуємо максимально відновити звучання «старого» «Континенту». Але за цей час відбулось багато змін, і ми маємо зважати на це, вибудовуючи програмну концепцію. Навіть якби Континент працював ці останні роки, то він би змінювався в залежності від вимог ринку і загальних процесів.

Також концепція мовлення багато в чому буде визначатися творчим колективом радіостанції. Я ніколи не був прихільником жорсткого редакторського диктату. Тому концепцію формуватиме переважно журналістська команда, звісно, враховуючи “ринковість” ситуації.

Зараз ми активно готуємо як музичну, так і інформаційну базу. В мене особисто збереглися всі програми і вся музика, що була напрацьована за 10 років роботи. Не все, але багато з цього може бути знову використано. Однозначно можу стверджувати, що ефірі буде багато джазу, класики і українських пісень. Однозначно буде створена власна информаційно-новинна служба.

Але на даному етапі рано про це говорити. Ще є достатньо технічних та юридичних проблем, але ми поступово рухаємось в напрямку початку мовлення.

Як ви оцінюєте нинішню ситуацію в українському медіапросторі? Якою на вашу думку має бути роль радіо «Континент» в нових умовах роботи українських медіа?

- Мені було би не етично зараз давати будь які оцінки з огляду на більш ніж дворічну відсутність в Україні. Я знаю що відбулось багато змін, але я знаю про це лише з преси, від друзів. Коли я повернусь і матиму свою власну думку – тоді зможу щось коментувати.

Я впевнений, що радіо Континент швидко поверне свою аудиторію і здобуде багато нових слухачів.  А головним завданням як і раніше буде забезпечення слухачів об’єктивною і неупередженою інформацією.

Хто працюватиме на радіостанції? Чи можете ви назвати конкретні прізвища журналістів?

 - Наразі ще не проводилися перемовини з журналістами, питання трохи випереджає час, але ми погодилися з партнерами, що спробуємо максимально зібрати стару “континентівську” команду. Наскільки це буде можливим.

Коли ми зможемо почути «Континент» в радіоефірі?

- Сподіваюсь всі розуміють, що нереально вийти в ефір за тиждень після прийняття рішення про видачу ліцензії. Але наша команда зробить все можливе і неможливе, щоб «Континент» з’явився в ефірі Києва якнайшвидше.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1598
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду