Батіг для президента

1 Листопада 2010
59707
1 Листопада 2010
16:38

Батіг для президента

59707
Від Партії регіонів вимагають підтримати Віктора Януковича в його прагненні до ухвалення Закону «Про доступ до публічної інформації»
Батіг для президента

 

 

Підтримати свого лідера Віктора Януковича, який висловився за ухвалення Закону «Про доступ до публічної інформації» та пообіцяв його підписати, закликали 1 листопада Партію регіонів журналісти й громадські діячі.

 

Аби депутати з парламентської більшості нарешті дослухались до свого лідера й проголосували за цей законопроект, учасники акції подарували Віктору Федоровичу справжнього батога, за допомогою якого він зможе спонукати свою команду до виконання обіцянок, даних міжнародній спільноті.

 

 

 

 

Герой дійства Віктор Янукович наполягає на ухваленні закону

«Про доступ до публічної інформації»

 

Організували акцію громадська кампанія «Новий громадянин» та рух «Стоп цензурі!». Біля офісу Партії регіонів на вулиці Липській влаштували театралізоване дійство з возом - символом епопеї навколо ухвалення багатостраждального законопроекту. Героями стали президенти Віктор Ющенко та Віктор Янукович, глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін та його заступник Ганна Герман, народні депутати від Партії регіонів Олександр Єфремов та Михайло Чечетов, представники Парламентської асамблеї Ради Європи та Організації безпеки та співробітництва в Європі. Актори показали весь чотирирічний тернистий шлях, що ним іде законопроект від часу свого написання. Продемонстрували мішок обіцянок щодо цього документу, прокрутили аудіозапис, на якому Ганна Герман запевняє українську громадськість та закордонних гостей, що президент тримає це питання на особистому контролі.

 

 

 

Тарас Шевченко та Максим Лациба пояснюють переваги

законопроекту «Про доступ до публічної інформації

 

 

Учасник акції Максим Лациба («Центр політичних досліджень») роз'яснив присутнім, чому країні потрібен цей закон, та зупинився на його перевагах. «Цей закон необхідний, тому що тільки на 55 % інформаційних запитів, які надсилали громадяни України і громадські організації, даються відповіді. Тому що на сайтах органів виконавчої влади розміщується тільки 58% необхідної інформації. Тому що багато рішень уряду та президента закриті грифами "Для службового користування" чи "Не для друку". Все це фактично позбавляє громадян змоги легко і швидко отримати інформацію про роботу своєї держави, якій вони сплачують податки. В Європі є загальний принцип: уся інформація відкрита, і тільки деякі питання закриті грифами аємно", в Україні ж усе  навпаки», - сказав Максим Лациба.

 

 

 

Віз, який символізує епопею навколо ухвалення

закону «Про доступ до публічної інформації»

 

 

Законопроект № 2763 вже ухвалений у першому читанні. Його остаточне ухвалення  закріпить прості і чіткі процедури доступу до інформації. Громадяни зможуть отримувати потрібні їм відомості не протягом місяця, а всього за п'ять днів. Надсилати інформаційний запит вони зможуть не тільки паперовим  листом, а й факсом і електронною поштою. Нарешті органи місцевого самоврядування будуть зобов'язані відповідати на інформаційні запити, бо чинний закон про інформацію дозволяє їм цього не робити. Україна і Білорусь є останніми європейськими країнами, що не мають такого закону.  

 

 

 

Учасники акції передали батога Віктору Януковичу

 

 

 

 

Янукович батогом змусив тягнути віз вірних йому Михайла Чечетова

та Олександра Єфремова

 

 

Директор Інституту медіа права Тарас Шевченко зауважив, що цей закон потрібен не тільки  журналістам, але й усім громадянам. «Держава має бути відкритою для кожного.

 

«Недоліками чинного закону "Про  інформацію" є те, що він не передбачає доступу до інформації, яка перебуває в розпорядженні органів місцевого самоврядування. Також поза  чинним законом є прокуратура, Антимонопольний комітет, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Це органи, які мають спеціальний статус, і за законом вони не зобов'язані відповідати на запити громадян, бо не належать ні до законодавчої, ні виконавчої, ні судової влади», - зазначив медіаюрист. Він відкинув закиди опонентів законопроекту щодо неможливості надання відповіді за 5 днів: для того, щоб чиновник зробив копію документу на ксероксі, поклав її в конверт і відправив заявнику, вистачить і дня.

 

 

 

Ющенко передає мішок обіцянок Януковичу

 

 

Зобов'язання ухвалити закон «Про доступ до публічної інформації» українська влада брала перед Європою. Нещодавно Парламентська асамблея Ради Європи нагадала президенту про цю обіцянку, і Віктор Янукович запевнив, що обов'язково підпише цей законопроект.

 

 

 

Ющенко просить Льовочкіна посприяти в ухваленні законопроекту

 

 

21 жовтня Верховна Рада України відклала ухвалення цього законопроекту. За результатами «сигнального голосування» законопроект не здобув необхідної кількості голосів, зокрема, не проголосувала за нього фракція Партії регіонів. 1-го листопада стало відомо, що запланований на 2-ге листопада повторний розгляд законопроекту знову перенесено.

 

 

 

Янукович запевняє ОБСЄ, що неодмінно підпише

 закон «Про доступ до публічної інформації»

 

 

З словами Максима Лациби, громадськість переконуватиме представників Партії регіонів голосувати за законопроект № 2763 до останнього. «Нам нема куди виїжджати з України, це наша країна, тому ми домагатимемося ухвалення не тільки закону "Про доступ до публічної інформації", а й нового закону "Про громадські організації", "Про благодійність та благодійні організації" та інших. Ми хочемо, щоб Україна була європейської країною не тільки географічно, а й у правовому полі», - зазначив він.

 

 

 

 Учасники акції Вікторія Сюмар та Олег Рибачук

 

 

 

Правоохоронці пильно стежать за акцією

 

 

 

 

 За рогом Липської на Інститутській про всяк випадок стоїть цілий автобус

 

 

 

 

Фото Руслана Новосьола

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
59707
Читайте також
04.11.2010 10:00
Тарас Шевченко, для «Детектор медіа»
31 122
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Алегарф
4922 дн. тому
От обыкновенного городского сумасшедшего Рыбачука отличает лишь то, что на его бредовые идеи Америка пока ещё выделяет свою зелёную туалетную бумагу.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду