Віктор Ющенко: президентський проект політичної реформи – еклектичний і нелогічний

21 Березня 2003
995
21 Березня 2003
20:35

Віктор Ющенко: президентський проект політичної реформи – еклектичний і нелогічний

995
Під час чат-конференції в „Телекритиці”, яка пройшла 21 березня, Віктор Ющенко висловив також офіційну позицію "Нашої України" стосовно війни в Іраку. Під час чат-конференціїв „Телекритиці”, яка пройшла 21 березня, Віктор Ющенко висловив офіційну позицію "Нашої України" стосовно війни в Іраку: „Війна – не метод врегулювання конфлікту, війна – це погано, вона повинна бути терміново припиненою, а контроль над конфліктом повинен бути переданий Раді Безпеки ООН”.
Віктор Ющенко: президентський проект політичної реформи – еклектичний і нелогічний
Під час чат-конференції в „Детектор медіа”, яка пройшла 21 березня, Віктор Ющенко висловив також офіційну позицію "Нашої України" стосовно війни в Іраку...

Під час чат-конференціїв „Детектор медіа”, яка пройшла 21 березня, Віктор Ющенко висловив офіційну позицію "Нашої України" стосовно війни в Іраку: „Війна – не метод врегулювання конфлікту, війна – це погано, вона повинна бути терміново припиненою, а контроль над конфліктом повинен бути переданий Раді Безпеки ООН”.

Лідер „Нашої України” зазначив, що у цьому питанні світ і політичні сили розділилися на дві частини: „Одні вважають, що дипломатія вичерпала свій ресурс, що військовий спосіб лишається єдиним способом врегулювання конфлікту. Друга сторона вважає, що врегулювання конфлікту може здійснюватися дипломатичним, мирним способом. Бо вони ще не вичерпані.”

Віктор Ющенко заявив, що у цьому питанні позиція „Нашої України” збігається з позиціями урядів країн Франції, Росії, Німеччини.

Водночас пан Ющенко зазначив: „У кожній війні є постраждалі. І в цьому питанні весь світ єдиний. Рада Європи висловилася за виділення 20 мільйонів євро для допомоги постраждалим. Уряд Німеччини, уряд Росії направляють для гуманітарної допомоги цивільному населенню військові батальйони”.

Віктор Ющенко зауважив, що вчора у парламенті розглядалося питання не про мирне чи військове розв`язання конфлікту в Іраку, а лише про надання допомоги в захисті цивільного населення держави Кувейт від наслідків можливого застосування зброї масового ураження. Саме тому, – наголосив лідер фракції „Наша Україна”, – він і голосував "за" ратифікацію угоди про гуманітарну допомогу. Віктор Ющенко вважає, що зараз Україні і владі бракує публічних дебатів з цього питання, а вчора в українському парламенті не було ні Президента, ні Прем`єра, ні міністра закордонних справ, які б чітко артикулювали та аргументували позицію держави – з точки зору її інтересів.

Під час вільного спілкування з журналістами „Детектор медіа”, лідер „НУ” додав, що Блер, Шредер та лідери багатьох інших країн витрачали години для пояснення своїм націям національних інтересів. На відміну від українських державних діячів. Лідер „Нашої України” під час чат-конференції зазначив, що український народ потребує знати офіційну позицію і аргументи влади, бо це, на його думку, допомогло б консолідувати суспільне розуміння суті проблеми. В той же час, пан Ющенко зауважив, що проблеми зовнішньої політики, і, особливо, ситуація навколо конфлікту в Іраку, висвітлюється українськими ЗМІ набагато більш ширше, ніж внутрішні проблеми. Це відбувається, на його думку тому, що тема зовнішньої політики не така цензурована, як тема внутрішньої політики. Крім того, українські канали, на думку лідера „Нашої України”, довели під час вчорашніх телемарафонів з приводу початку війни в Іраку, що вони технологічно готові до створення складних програм у прямому ефірі.

На запитання, чи підтримує пан Ющенко законодавче встановлення максимально можливої суми відшкодування в позовах до ЗМІ з приводу дифамації, він відповів, що і політики, і преса повинні бути взаємовідповідальними. „Сьогодні ми є свідками того, як часто контрольовані кланами і політичними силами ЗМІ проводять необ’єктивне, фальсифіковане висвітлення тих чи інших обставин. Я за взаємну, коректну і адекватну відповідальність”, – заявив Віктор Ющенко.

Лідер „Нашої України” зазначив, що він виступає за законодавчий захист позицій журналістів і менеджерів ЗМІ. Стосовно останнього конфлікту навколо відносин журналістів з власниками ЗМІ та владою - звільнення з інтернет-видання „Форум” редактора відділу політики Андрія Миселюка,

Віктор Ющенко зауважив, що він знає Миселюка як талановитого журналіста, який нерідко критикував і позицію „Нашої України”, і позицію самого Ющенка. „Шкода, що цензура не дозволяє працювати професіоналам,” – сказав пан Ющенко.

Віктор Ющенко підтримує ідею показу фільму Андрія Шевченка „Обличчя протесту” на загальнонаціональному каналі. „Фільм чудовий, професійно поставлений і об’єктивно висвітлює обставини акцій протесту. Я був на прем’єрі. Фільм не дає відповіді, але ставить об’єктивні запитання”, –заявив він.

Віктор Андрійович зауважив, що підписав відкритого листа до власників та керівників загальнонаціональних каналів з пропозицією продемонструвати фільм на якомусь загальнонаціональному каналі, який розповсюджується „Детектор медіаю”. Віктор Ющенко вважає, що в Україні зараз не можливо знайти внутрішнього інвестора для медіа-бізнесу, який розглядав би засіб масової інформації як бізнес-проект, а не політичний. На думку лідера „Нашої України”, такий інвестор, якщо він не буде представляти нинішню владу або не буде їй підконтрольний, отримає „повний набір переслідувань: починаючи від пожежників і закінчуючи структурами міліції”. Тому, вважає пан Ющенко, такий проект не має перспектив у сьогоднішній Україні при сьогоднішній владі.

За словами Ющенка, саме тому „Наша Україна” не ініціює створення подібних проектів. „ Ми б не хотіли ставити під загрозу надію, перспективу, репутацію і стабільність тих структур, які сьогодні готові ініціювати такі інформаційні проекти”,-- заявив Віктор Ющенко. Хоча „НУ” завжди готова підтримати подібні ініціативи, які виникають самостійно – за словами Віктора Андрійовича.

На думку Віктора Ющенка, журналісти недарма віднесли прізвище голови інформаційного управління Адміністрації Президента Сергія Васильєва до чорного списку „душителів вітчизняних ЗМІ". Крім того, Віктор Андрійович заявив, що найближчим часом за ініціативи „Нашої України” таки буде створений фонд підтримки журналістів, які постраждали від політичної цензури.

Відповідаючи на запитання про скандал навколо держбюджету, лідер „Нашої України” назвав дії провладних депутатів повною провокацією. „На останньому засіданні створеної у парламенті комісії були наведені вичерпні аргументи про об’єктивну і правову відповідність показників і позицій українського бюджету на 2003 рік,”— заявив пан Ющенко. Він зазначив, що вважає бюджет-2003 одним із найбільш вдалих аналогічних документів за останній десяток років. „Ми вимагаємо публічного вибачення за некоректну поведінку організаторів цього скандалу”, – сказав лідер „НУ”.

Ющенко повідомив, що має інформацію про те, що сьогодні вночі Генеральною прокуратурою було арештовано чергову партію фальшивих листівок у кількості 1 мільйон 200 тисяч штук. „У цієї влади є тільки один шанс на перемогу – це фальсифікація дійсних справ, дискредитація каналів спілкування з виборцями. Брудна влада -- брудна робота”, – заявив Віктор Ющенко. Він вважає марними сподівання на ефективні дії правоохоронців. „Надія на те, що на вибори прийде громадянин - обізнаний, розумний і вірний інтересам України”, – підкреслив пан Ющенко.

Віктор Ющенко досить критично налаштований до президентського проекту політичної реформи і називає його „еклектичним і нелогічним”. Крім того, на думку пана Ющенка, президентський проект політичної реформи містить багато недемократичних моментів. „Потрібно розробити і внести демократичними силами своє бачення політичної системи і політичної реформи. Зараз відбуваються тісні консультації з цього приводу з усіма зацікавленими антивладними силами,”— заявив Віктор Андрійович.

За матеріалами чат-конференції підготувала Ніна Краснова, „Детектор медіа”

Повну версію чату з Віктором Ющенко читайте тут

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
995
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду